maandag 23 april 2012

Chakra'sWat zijn chakra's?

Chakra's zijn energiecentra in ons lichaam. Zij zorgen voor doorgave van alle vormen van energie die wij middels onze aura (het energieveld rond ons lichaam) opvangen. Energie die nodig is om als mens te functioneren. Energie om te overleven, de dierlijke instincten en energie om ons spiritueel te ontwikkelen.
Het woord 'Chakra' komt uit het Sanskriet en betekent letterlijk 'levenswiel', omdat chakra's gezien worden (door mensen die dit werkelijk kunnen zien) als ronddraaiende ronde schijven. Gezien hun functie voor de energievoorziening voor ons functioneren als mens: 'levenswiel'.


Wat is hun functie?

Hoe werkt dit nou? Overal om ons heen is er energie. Energie die voortkomt uit de kosmos, universele energie, maar ook energie vanuit onze zelfgecreëerde omgeving en energie die anderen onze omgeving binnen brengen. Al deze energie nemen wij op via onze aura (het energieveld dat zich om ons lichaam heen bevindt), positieve en negatieve energie. Die aura geeft deze weer door naar de verschillende chakra's, energiecentra in ons lichaam. Wanneer we negatieve energie kunnen weren en positieve energie ongehinderd door kan stromen via de verschillende meridianen, energiebanen, in ons lichaam voelen wij ons gezond van lichaam en geest. Er kunnen echter ook blokkades in deze chakra's en meridianen ontstaan. Deze ontstaan doordat wij zelf deze energie vastzetten. Mensen hebben de neiging bijvoorbeeld negatieve ervaringen vast te zetten. De ontstane blokkades zorgen op tijd van duur voor fysieke, emotionele of mentale klachten.

Om blokkades op te heffen zijn er legio methoden, zoals acupunctuur, homeopathie, etc.
In mijn praktijk gebruik ik de MIR-methode voor het opheffen van deze blokkades en pak daarmee meteen onderliggende emotionele en mentale oorzaken aan. De Bloesemtherapie worden gebruikt voor het opheffen van emotionele oorzaken die ten grondslag kunnen liggen aan deze blokkades. Maar dan zijn we er nog niet. Opheffing van blokkades kan zeer zeker verbetering van klachten opleveren, maar wanneer wij niets geleerd hebben van het opwerpen van deze blokkades, zullen wij zelf weer nieuwe blokkades creëren en zullen opnieuw klachten ontstaan. Het is dus van belang bewust te worden waar de blokkades vandaan komen. In mijn praktijk werk ik bewustzijnsverruimend middels numerologie en astrologie en gebruik ik chakra-kleurdiagnostiek om zicht te krijgen welke oorzaken een rol spelen in het klachtenbeeld. Symptomen hebben een signaalfunctie voor de oorzaak van blokkades. Maar ook dan zijn we er nog niet, want onze inzichten die we op deze manier verworven hebben, moeten we in de praktijk ook nog toepassen. Hierin kunnen bloesem- en edelsteenremedies een belangrijke rol spelen en ons helpen in ons bewustwordingsproces. Door toevoeging van hun energie in jouw systeem functioneren zij als katalysator om je bewust te maken van wat zich afspeelt, zodat jij zelf de touwtjes in handen kunt nemen. Zij zijn als het ware een zachte helpende hand voor je herstel. Hierdoor ontstaat een gezond lichaam dat goed kan functioneren om je spirituele ontwikkeling door te maken waarvoor dit leven hier op aarde bedoeld is.

Een goede doorstroming van energie kunnen wij zelf ook stimuleren door bewust bezig te zijn met de chakra's. Dit kan op allerlei manieren. We kunnen ze tekenen of schilderen, we kunnen de natuur in gaan naar plaatsen waar onze chakra's geactiveerd worden, we kunnen kleuren in onze omgeving brengen die passen bij het chakra dat we willen stimuleren, enz. enz.

In het mandala-tekenen kun je je ook bezighouden met deze chakra's.


Vitale chakra's
Wij hebben in ons lichaam vele chakra's, maar er zijn er zeven die een hoofdrol spelen:
1. Stuitchakra, basischakra, wortelchakra of Moeladhara-chakra
2. Heiligbeenchakra, Sacraalchakra of Svadhistana-chakra
3. Zonnevlechtchakra of Manipoera-chakra
4. Hartchakra of Anahata-chakra
5. Keelchakra of Visoeddha-chakra
6. Voorhoofdschakra, Derde Oog-chakra of Ajna-chakra
7. Kruinchakra of Sahasrara-chakra

De eerste 3 zijn onze belangrijkste chakra's om als mens te overleven, onze dierlijke instincten. Zij zorgen voor onze basisveiligheid in het leven, onze voortplanting en onze IK-kracht.
De 4 daarboven zijn belangrijk voor ons functioneren als spiritueel wezen in een menselijk jasje. Zij zorgen voor onze spirituele ontwikkeling.
Wat is dan spiritualiteit? Spiritualiteit is niets anders dan alles wat onze zielsontwikkeling tot groei kan brengen. Dit komt voort uit bijvoorbeeld: hoe wij tegenover onze medemensen en andere levende wezens staan, hoe meelevend en meevoelend wij kunnen zijn, hoe bewust wij zijn van alle energieën om ons heen, onze intuïtie en onze verbinding met de kosmos.
Wij zitten namelijk niet zomaar in een menselijk jasje. Wij zijn spirituele wezens, lichtwezens, die hier op aarde komen om lessen te leren, ervaringen op te doen en met een taak anderen te helpen bij hun spirituele ontwikkeling. Om deze aardse ervaringen op te kunnen doen, die wij niet kunnen ervaren in de Lichtwereld (of hemel of welke naam je daaraan wilt geven), kiezen wij voor een menselijk jasje.

Hebben dieren dan geen 7 chakra's? Jawel, ook dieren hebben deze chakra's, want ook zij zijn niet alleen 'overlevenden', maar zijn wel degelijk met hun persoonlijke ontwikkeling bezig. Denk maar eens aan de sterke persoonlijkheidjes die paarden, honden en katten kunnen hebben. Deze hebben niets meer te maken met 'overleven', dit zijn werkelijke karakters. Je huisdieren kunnen je daar heel bewust van maken. Onze kat en onze hond en zelfs onze kippen zijn werkelijk sterke persoonlijkheden! Dus hoe groot of klein een dier is, we zien meer dan slechts 'overleven'. Dieren zijn net als wij spirituele wezens die in een stoffelijk jasje hun ervaringen mogen opdoen in dit leven. Vandaar ook dat wij dieren net zo goed kunnen behandelen met MIR-methode en Bloesemtherapie, want ook zij werpen blokkades op in hun energievoorziening, waardoor zich klachten en symptomen laten zien.

In dit artikel zullen we ons eerst eens richten op de 'overlevingschakra's' waar ik een mandala van gemaakt heb.


1. Stuitchakra, basischakra, wortelchakra of Moeladhara-chakraEen goed functioneren van dit 1e chakra heb je nodig voor een goede basis in het leven. Deze bestaat bijvoorbeeld uit een gevoel van veiligheid, assertief kunnen zijn. Lichamelijk stuurt dit chakra je darmstelsel aan, je benen, knieën, voeten, tanden en gewrichten en de onderrug, alles wat maar nodig is als basis om 'overeind' te blijven. Je darmstelsel zorgt tenslotte voor een goede voedselopname, zodat je lichaam goed kan functioneren, je onderlichaam zorgt ervoor dat we kunnen staan in het leven, dat we stevig staan. De gewrichten vormen een stevige structuur en zorgen ervoor dat we niet als een plumpudding in elkaar zakken.
Bekijk de chakra's maar eens als een stapel muntjes. Is die onderste niet stabiel, dan dondert de hele stapel om. Het is de basis waarop we kunnen bouwen.
Wanneer dit chakra niet goed functioneert, wanneer er blokkades in optreden, krijgen wij bijvoorbeeld problemen met ons gebit, krijgen wij artrose of darmklachten. Wanneer dit 1e chakra niet goed functioneert zorgt dit ervoor dat onze totale aura (het energieveld om ons hele lichaam) gaat stijgen. Hierdoor kunnen wij hoofdpijn krijgen en koude voeten. Maar ook slapeloosheid en oververmoeidheid kunnen de kop op steken.
Psychologisch gezien zien we bij een slecht functionerende 1e chakra klachten ontstaan als depressies, angsten of het niet op orde krijgen van je leven.

Zoals gezegd zorgen blokkades voor klachten en kunnen we chakra's ook opladen. Zo kunnen we dit 1e chakra ook opladen en stimuleren door bijvoorbeeld te zorgen voor een goede basis in ons leven, een goede opleiding, een goede baan, een fijn huis om in te wonen, etc.


2. Heiligbeenchakra, Sacraalchakra of Svadhistana-chakraDit 2e chakra is belangrijk voor onze voortplanting en geeft zijn energie dus af aan ons voortplantingsstelsel. Maar dit chakra doet nog meer. Dit chakra is verantwoordelijk voor alles wat stroomt of zorgt dat er een stroming plaats kan vinden. Zo worden onze nieren aangestuurd door dit chakra, onze blaas, maar ook onze bloedsomloop. Wanneer dit chakra niet goed functioneert krijgen we misschien last van menstruatieproblemen, onvruchtbaarheid, impotentie of nierproblemen.
Dit chakra zorgt op geestelijk gebied voor een ander soort stroming: je zowel emotioneel of fysiek durven open stellen voor een ander, je vermogen tot een intieme relatie. Maar ook onze creatieve stroming wordt door dit chakra op gang gehouden, je talenten, potentiele mogelijkheden.
Andersom kunnen wij dit 2e chakra stimuleren door bijvoorbeeld een goed functionerende stabiele opbouwende relatie of creatief bezig zijn.


3. Zonnevlechtchakra of Manipoera-chakraDit 3e chakra is belangrijk voor je spijsverteringsstelsel, je spieren en je bijnieren. Het 3e chakra is ook het centrum van onze IK-kracht, het gefundeerd zijn in jezelf in contact met je Hoger Zelf (dat deel van je ziel dat in de lichtwereld gebleven is en overzicht heeft).
Wanneer dit centrum niet goed functioneert krijgen wij problemen met bovengenoemde lichamelijke zaken, we krijgen bijvoorbeeld maagproblemen of allergieën, een te hard schommelende suikerspiegel dat kan leiden tot suikerziekte, spierpijnen, etc.
Het is dus belangrijk je leven in te richten zoals jij dat wilt, je leven niet te leiden naar andermans wensen, maar vanuit jezelf.


Deze 3 bovengenoemde chakra's vormen de basis van ons bestaan als mens, zij zijn de vertegenwoordiging van onze dierlijke instincten, ons overleven. Wanneer er blokkades in deze 3 chakra's optreden, zullen de andere hoger gelegen chakra's meer moeite hebben goed te functioneren. Denk maar weer eens aan de stapel chakra-munten.

Wil je meer begeleiding in het tekenen van en werken met de chakra's, zie de agenda voor een cursus chakra-tekenen