vrijdag 9 januari 2015

Inspiratie Workshop #6: Keltische en Pictische symbolen in je mandalaMensen vragen regelmatig hoe ik aan inspiratie kom voor mijn mandala's, hoe ik te werk ga. Ik gebruik namelijk lang niet altijd de mandala-boeken of stapsgewijze aanwijzingen van andere mensen. Deze aflevering van Mandala Inspiratie Workshops is dan ook niet zozeer een stap-voor-stap workshop, dan wel een inspiratie en zeker een uitdaging om eens te ontdekken hoe zoiets in het werk gaat...

Stel, ik wil eens een mooi Keltisch of Pictisch symbool in mijn mandala...


Symbolen als deze kunnen in de UK en andere voormalig Keltische gebieden in Europa overal gevonden worden, zoals bijvoorbeeld in Glastonbury waar we deze tegen kwamen onderaan de Tor:


De symbolen werden en worden uit steen gehakt en vaak extra wit gemaakt met kalk.
Maar natuurlijk zijn ook de White Horses bekend, die je in Engeland kunt vinden, vooral in het graafschap Wiltshire. Deze paarden worden vaak nog steeds door de plaatselijke bevolking in ere gehouden. De krijtrotsen worden van begroeiing vrijgehouden en nog eens extra wit gemaakt met kalk.
De meeste paarden zijn niet eens zo oud, veelal zo'n 300 jaar en er verschijnen er nog steeds bij, zoals die bij de Eurotunnel in Folkestone, maar de oorsprong ligt al ver terug in de tijd. Het paard van Uffington is al zo'n 3000 jaar oud en met dat ene nulletje erachter ben je toch wel een paar jaartjes verder terug in de geschiedenis, tot zo ergens tussen 1400 en 600 voor Christus. Ook dat wordt nog steeds netjes bijgehouden, anders was het allang onder de begroeiing verdwenen.
Dit soort paarden en andere figuren worden ook wel geoglieven genoemd.White Horse bij Pewsey, zichtbaar vanaf onze camping bij The Barge Inn


Als je bij google afbeeldingen bijvoorbeeld intypt 'pictish symbol' krijg je al behoorlijk veel inspiratie te zien. Natuurlijk kun je ook zoeken op 'white horses england'. Gebruik bij het zoeken naar inspiratie in de afbeeldingen middels google vooral ook eens de Engelse taal, omdat het Engels veel verder verspreid is over deze Aardbol dan het Nederlands. zo verruim je je zoekgebied en krijg je makkelijker toegang tot andere culturen. Ben je niet zo goed thuis in het Engels, gebruik dan google vertalen en laat ook Engelstalige pagina's in het Nederlands vertalen. Niet dat deze vertalingen goed zijn, maar toch in ieder geval een duidelijke zet in de goede richting, want met een beetje gepuzzel en vooral geduld kom je er dan toch wel uit.

Typ je bij google afbeeldingen echter in 'celtic symbol', dan krijg je voornamelijk knoopwerk te zien.
Pictische symbolen zijn ook Keltische symbolen, omdat de Picten in feite niet anders waren dan stammen Kelten die in Schotland leefden. Keltische en Pictische symbolen kun je door heel Engeland, Ierland en voorheen Keltische gebieden in Europa terugvinden. Keltisch knoopwerk is favorieter en komt vaker voor, waardoor deze de andere symbolen in de zoekresultaten overheersen. Een beetje inlezen op de materie helpt je ook in het zoeken op internet naar inspiratie, waardoor je op andere zoektermen kunt gaan zoeken naar nog meer informatie en afbeeldingen. Het is zo een hele digitale ontdekkingsreis.

Misschien interessant om eens te bekijken hoe je deze symbolen kunt gebruiken in een mandala. Afbeeldingen, zeker als ze niet in perspectief te zien zijn, zijn natuurlijk na te tekenen, eventueel middels ruitjespapier of zelfs over te trekken, nadat je ze op de gewenste grootte uitgeprint hebt. Er zijn diverse manieren om bestaande motieven over te nemen.
Je kunt een motief centraal in je mandala zetten en er een mooie Keltische vlechtrand omheen zetten of je kunt de motieven gebruiken om herhaald in je mandala terug te laten komen. Laat je fantasie en je ingevingen je leiden.
Inspiratie voor Keltische vlechtranden vind je bijvoorbeeld in het 'Werkboek Keltisch Tekenen' van Jeannette van der Velden en Ada Schippers (*), of je komt op les bij De Witte Waterlelie in de cursus Celtic Inspired Design.

Als je dit soort symbolen wilt gaan gebruiken zoek dan ook eens uit wat het betreffende symbool betekent. Door bijvoorbeeld de pagina te bezoeken waarop de betreffende afbeelding via google te vinden is, kun je soms al tegen betekenissen aanlopen, of je weet om welk symbool het gaat en kunt van daaruit verder zoeken. Vaak ook staat er niet direct iets over het betreffende symbool, maar meer iets over de Pictische cultuur of geschiedenis.
De betekenis van een aantal symbolen vind je hier:
http://www.celticbritain.net/Pictische-symbolen.htm

Nog lang niet alles is ontcijferd trouwens. Door ze te tekenen kun je meer in contact komen met de energetische informatie die erin verscholen ligt.
Maar waarom zou je de betekenis willen weten? Door zo'n symbool in je mandala te brengen werk je met een bepaalde energie, geef je je mandala een bepaalde energie mee. Handig om daar bewust van te zijn, want het heeft ook zo z'n invloed op jou als je de betreffende mandala aan het tekenen bent of voor de mensen, inclusief jijzelf, als je hem later bekijkt.
In de basis raak je een bepaalde cultuur aan, welke voor velen van ons ook in onze voorouders leefde en waar we in onze genen dus ook informatie over opgeslagen hebben. Door met mandala's bezig te zijn die deze cultuur raakt, zul je ook iets in jezelf raken en open je deuren naar je onderbewustzijn en oeroude voorouderlijke kennis.
Beelden zijn ook taal, beeldtaal, ze vertellen iets. Gebruik ervan zonder kennis of samenhang is net als letters zonder verband in een rijtje zetten: oiuvnf
Zo iets. Je weet niet wat er staat, maar het draagt wel een bepaalde energie in zich. Misschien is het toevallig een woord in een buitenlandse taal, maar letters zijn numerologisch nog om te zetten en te ontrafelen wat er voor trilling vanuit gaat: oiuvnf / 6+9+3+4+6 = 28 / 2+8 = 10 (28/10) en eventueel kun je dan de 1 en de 0 nog bij elkaar tellen: 1+0 = 1. Het totale woord draagt veel energie van de 1 in zich, nieuwe dingen, pioniersactiviteiten, leiderschap, etc.
Dit 'woord' draagt de energie in zich die je zou kunnen vertalen als een innerlijke strijd (2), tot uiting komend in en met jezelf en met de buitenwereld, die in balans (8) gebracht moet worden om tot succes te komen, om onontgonnen innerlijke gaven, talenten (0), te ontwikkelen die je kunt gebruiken om uiteindelijk iets nieuws op te starten (1). Jaja... 'zomaar' een woord?
Zo ook als je symbolen gebruikt. Alleen die symbolen dragen vanuit hun beeld een bepaalde kracht in zich. Bij de dieren zou je bijvoorbeeld al kunnen zoeken naar de betekenis van krachtdieren. Voor andere symbolen moet je wellicht meer kennis hebben van de betreffende cultuur waarbinnen ze gebruikt werden/worden. Vermoedens bestaan dat de pictische symbolen, net als de Egyptische hiërogliefen, de 'letters' van een vorm van schrift vormden, maar daar is nog niet veel over bekend.

Toch leuk en ook wel nuttig dus, om eens bij stil te staan als je symbolen in je mandala wilt gebruiken. Je mandala wordt er interessant door om naar te kijken, maar draagt dus ook een bepaalde energie in zich die het naar buiten brengt en dus bij de tekenaar/toeschouwer naar binnen brengt.
Je kunt er echter wel vanuit gaan, dat het symbool dat je intuïtief kiest, dat je aanspreekt op de één of andere manier, jou iets te brengen heeft, wat jij kennelijk op dat moment nodig hebt. Leuk om te weten wat, niet waar? Dus buiten een persoonlijke symboliek, waarbij bijvoorbeeld de Valk jou speciaal doet denken aan je geliefde oom die valkenier was, heeft zo'n Valk ook nog een algemene symboliek.

Kant en klare boeken waar dit allemaal in te vinden is, zijn er wel te koop natuurlijk, soms zelfs heel goedkoop bij een boekenoutlet, zoals waar ik mijn Keltische Symbolen boek tegenkwam (bij bol.com op dit moment alleen tweedehands te koop, zie onderaan dit artikel(*)), maar je kunt ook op het internet rondneuzen en dan vind je vaak al best veel. Raak je ergens door geïnspireerd verdiep je dan eens in de materie. Je groeit ervan! Je ziel groeit ervan! En dat helpt je bovendien in je persoonlijke evolutie naar een Hoger Bewustzijn en neem je weer mee naar een volgend leven... En als je spiritueel nog verder wilt kijken, doe je dit dus niet alleen voor jezelf, maar voor de hele mensheid om die een stapje verder te helpen in de evolutie naar dat Hoger Bewustzijn. Uiteindelijk zullen we allemaal wel moeten. Je ziet nu toch ook geen oermensen meer rondlopen (hoewel... er zijn nog steeds apen natuurlijk), uiteindelijk zijn we allemaal rechtop gaan lopen. De huidige ontwikkeling gaat ernaar toe dat we straks allemaal, behalve onze fysieke zintuigen, ook onze heldere zintuigen goed kunnen gebruiken. Vandaar dat het werken met energieën zo belangrijk is. Waar het allemaal naartoe gaat, is het vinden van een balans tussen materie en spiritualiteit. Dat is de grote hoofdles die wij als lichtwezens in een mensenjasje hier op Aarde te leren hebben.


Ben je de Engelse taal machtig, dan vind je heel veel inspiratie en informatie op het internet, bijvoorbeeld naar aanleiding waarvan ik bovenstaande afbeelding vond:
https://devorguila.wordpress.com/pictish-symbols-names-a-background/
Tja, en als je dan ook het Spaans beheerst, die andere weidverbreide taal...

Een voorbeeld van een symbool:


Afbeeldingen van roofvogels, zoals deze Arend bijvoorbeeld:
Ze waren voor onze voorouders geschikt als gebruik voor de jacht. Iemand die een roofvogel bezat en ermee kon werken had aanzien. Ze waren derhalve geliefd als helmversiering en stonden symbool voor macht, kracht en aanvalsdrift.
Met de kerstening van de Kelten werden roofvogels ook in combinatie met water in verband gebracht met verjonging en wedergeboorte.

Ik ben benieuwd of jullie deze uitdaging aangaan. Stuur ook eens een scan of foto van je tekening op. Misschien mag hij van jou dan wel gedeeld worden op deze pagina, zodat hij anderen weer kan inspireren. Je kunt je mandala opsturen naar

dewittewaterlelie@gmail.com


(*) Te bestellen:Geen opmerkingen:

Een reactie posten