woensdag 2 september 2015

Inspiratie Workshop #12 : 'One Tangle Mandala'...oftewel een Mandala uitgaand van één tanglemotiefje.


Zo ben je bezig een workshop over Keltische trappatronen verder uit te werken ten behoeve van een online versie, zo ben je met iets héél anders bezig, want...
Als je zo her en der rondneust op het internet, bijvoorbeeld op de tijdlijn van inspirerende facebookvrienden, kom je van alles tegen. Zo vond ik ook dit filmpje dat op YouTube verschenen is. Zó leuk en inspirerend dit soort dingen!
Voor de liefhebbers van Zendala-tekenen (een Mandala met (Zen)tanglemotieven):


En dan blijken er meer filmpjes te zijn die deze mevrouw Alena Light op YouTube geupload heeft... Super!
Nog meer Zendala-inspiratie!
Hieronder vind je nog een paar van die mooie motieven:

Dat vraagt om een uitdaging in de vorm van een Inspiratie Workshop natuurlijk...
Het tekenen van een Mandala met daarin maar één tanglemotief. En aangezien het hier om een tanglemotief in Mandala-vorm gaat, spreken we dus over een Zendala.
Uiteraard kun je ook al beginnen met het oefenen en tekenen van bovenstaande motieven in een eigen mandala. In zwart-wit of misschien voeg je er een kleurtje aan toe. Hartstikke leuk.
Maar hoe doe je dat dan als je niet zo'n instructiefilmpje bij de hand hebt? Je hebt ergens een leuk tanglemotiefje gezien en hoe pas je dat nou toe in een Mandala? Je hebt daar vaak niet te maken met vierkante of rechthoekige vlakken waarbinnen je tangle zijn weg mag zoeken. Je hebt daar juist vaak te maken met vlakken in de vorm van hele of gedeeltelijke taartpunten of andere vormen.

Hoe ga ik te werk?
Allereerst het zoeken van een geschikt tanglemotiefje.
Op de thuispagina van Tanglepatterns.com klik ik zomaar op een willekeurige letter van het alfabet, de letter L in dit geval.
Mijn oog valt op het motief Lace Curtains.


Dat spreekt me op dit moment wel aan, doet me ergens ook wel een beetje denken aan dat eerste motiefje hierboven, dus daar moet toch iets mee te doen zijn in een Zendala. Vóór ik dit motief in een Zendala toe ga passen wil ik natuurlijk wel weten hoe het motief precies in elkaar zit.Om te kijken hoe ik dit motief moet tekenen kom ik terecht op de volgende videoinstructie van Zentangle grootmeester Suzanne McNeill.

Blijkt dit filmpje te gaan over het gebruik van tanglemotieven in monogrammen, in letters.
Afijn, Lace Curtains... waar ben je?
Een eindje verderop in het filmpje, vanaf 7.02 minuten, en héél wat nieuwe inspiratie verder, vind ik de uitwerking. Ik oefen eerst op een blanco postkaart. Dan kan ik het patroon en de inspiratie bewaren in een foto-insteekmapje waar de postkaarten precies inpassen. Mijn inspiratieboekje dus. Altijd handig als je toevallig een keer zonder computer in de buurt verlegen komt te zitten om inspiratie. Wachtkamers, campings en dergelijke, hoewel... tegenwoordig mensen bijna altijd overal de beschikking hebben over apparaten en internetverbinding, maar ikzelf ook niet altijd hoor met mijn 'ouderwetse' apparatuur. Ik zet het motief op op een ondergrond van een afgemeten grit, hokjes van 1 bij 1 cm. Dat vind ik fijn om een houvast te hebben, maar je kunt het prima uit de losse hand opzetten. Als we het patroon in andere vormen toe gaan passen doen we het ook uit de losse hand, maar ik wil het motief werkelijk goed leren beheersen voor ik daarmee aan de slag ga. Hulplijntjes met potlood opzetten levert mij de houvast op die ik nodig heb, maar is dus niet noodzakelijk om die lijntjes langs een liniaal op te zetten. Dus nog even het patroontje op een rijtje, stap voor stap (klik op de foto's en je ziet ze groter):

Mijn hokjes zijn trouwens 1 bij 1 cm. Kleiner is mijns inziens wat lastig omdat er nog iets in getekend gaat worden en dan wordt het misschien wel erg klein. Maar met wat geduld kan het natuurlijk wel. In dit geval dus hokjes van 1 bij 1 cm. Verder...
De volgende stap gaat in tweeën, wat mij betreft.
Ik teken eerst met potlood de cirkeltjes op de plekken waar ik ze wil hebben
voor ik ze overtrek en inkleur met inkt:En zo verder:


Een prachtig motief.
Je kunt hem natuurlijk nog allerlei kleurtjes naar eigen smaak geven,
maar dat hoeft natuurlijk niet, want ook in zwart-wit heeft dit motief zijn charme.


Als je het motief niet helemaal af tekent en je draait 'm 45 graden, krijg je dit grappige effect.
Hetzelfde motief, maar nu de hulplijn-blokken op de punt gezet. Misschien is dat ook nog ergens toe te passen. Kijkt toch weer heel anders...
We gaan eens kijken wat we hiermee in een mandala kunnen.
Allereerst een toepassing wederom op postkaartgrootte:

Allereerst zetten we weer het grit op in potloodlijnen.
We zoeken ook het midden van het papier op.
Eerst tekenen we twee cirkels, die ons kader zullen worden voor
de Zendala in het midden en de begrenzing naar het deel er omheen.
Dit is natuurlijk wel de meest simpele vorm van een Zendala.
Daarna tekenen we de kleine cirkeltjes van het motief in, rekening houdend,
dat tussen de grotere cirkels van het kader niet meer getekend wordt:
Volgen we verder de opzet als hierboven en geven we er nog een kleurtje aan, dan krijgen we bijvoorbeeld zoiets:
Door het patroon om de cirkel heen niet helemaal af te maken, krijgen we een mooie balans tussen licht en donker. Zo ook in het volgende voorbeeld. Daar is het tanglepatroon in het middendeel, binnen de cirkel juist niet verder afgemaakt en daarbij is dat deel in de cirkel ook nog eens 45 graden gedraaid:
Een andere optie is het grit in het middendeel 45 graden te draaien en te vergroten, tot er vier hokjes van de eerste opzet precies in de cirkel passen:
Uiteraard kun je je eigen kleuren kiezen en wellicht teken je alleen het middendeel, binnen in de cirkel.
Er zijn talloze varianten te bedenken, uitgaande van dit motief, waarbij we een Mandala vormen alsof we een ring leggen op een ondergrond van het tangle-patroon. Maar dat kan natuurlijk ook anders, want bij een Mandala of Zendala denken we wellicht toch aan iets anders.

In een Mandala of Zendala kunnen we willekeurige vlakken tegenkomen.
Om een ruitverdeling te maken in zo'n willekeurige vorm kun je eens hier kijken:

In dit geval, het patroon Lace Curtains, wederom een voorbeeldje op een postkaartformaat:


In een Mandala / Zendala zullen we echter ook randen tegen komen waar we een patroon in willen toepassen, rechte randen, maar ook cirkelvormige randen. Rechte randen wijzen zich vanzelf wel, denk ik. Maar hoe zetten we ronde randen op?Ik ga maar eens verder op een A4-formaat tekenpapier om te laten zien wat ik bedoel en hoe je dat aanpakt, want een postkaart is toch wel erg klein om dat te laten zien. In dit geval geen taartpuntjes van 5 graden, maar van 10 graden... zou het uitkomen?
360 graden gedeeld door 10 = 36.
Als je het patroon goed bekijkt, zie je dat er in wezen blokken van 2 bij 2 hokjes zijn die zich steeds herhalen. Maar je kunt zo twee blokken herkennen die zich steeds herhalen, eentje met halve zwarte cirkels aan de rand en eentje met een zwarte cirkel in het midden :

Aan jou voor welk blok je kiest, wat je aan het uiteinde van een rand of in de hoek van een rechthoekige rand wilt zien. Wil je de rand breder maken, dan zou ik voor de symmetrie bij dit tanglepatroon kiezen voor een even aantal hokjes breedte. Je snapt misschien wel waarom.
Wanneer we een ronde rand om of in een mandala willen tekenen maakt het in feite niet uit voor welk blok je kiest, als je er maar voor zorgt dat het aantal opgezette hokjes door twee deelbaar is, anders komt het niet uit. 
Misschien wil je er straks, bij het intekenen van het patroon in de hokjes, wel op letten hoe het op de verticale en horizontale as uitkomt. Wat mooier is in jouw tekening, naar jouw smaak. Wil je de zwarte cirkel midden boven, of juist niet. Is je papier rechthoekig, wil je je tekening straks liggend of staand voor je hebben?


Nou, in ieder geval is 36 prima deelbaar door 2, dus ik kan een rand opzetten met een verdeling 36 keer 10 graden, waardoor het motief straks 18 keer herhaald gaat worden.

Aangezien de rand rondgetrokken wordt tot een cirkelvorm, moeten we er rekening mee houden dat de diagonale lijnen in het motief mee gaan lopen met die cirkel. Mogelijk vind je het fijn wat extra hulplijnen te tekenen:
Dan kunnen we verder gaan met het invullen van het patroon:
De cirkelvormen erin:
En dan misschien wel dat opgeblazen motief in het midden.
En voilá een 'One Tangle Mandala'.
Dit is natuurlijk slechts één voorbeeld.
Weet jij nog andere mogelijkheden te verzinnen?

Laat jouw creaties ook eens zien en inspireer anderen!
Stuur een foto of scan van je tekening, onder vermelding van je (fictieve) naam en 'Inspiratie Workshop #12' op naar
dewittewaterlelie@gmail.com


Heel veel tekenplezier!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten