Pagina's

maandag 20 februari 2012

Elmer



In de http://art-tangle-club.clubs.nl/ kwam vorige week een uitdaging langs om een kleurplaat te voorzien van zentangle-motieven. Op zoek naar een leuke kleurplaat, uiteraard nu eens niet uit eigen hand, kwam ik Elmer tegen. Elmer, het gekleurde olifantje, wie kent hem niet? De verhalen van David McKee over het kleurige olifantje, dat 'anders' is dan zijn soortgenoten. Er overkomen hem dingen die alleen hem kunnen overkomen, juist omdat hij 'anders' is. Hij laat zien dat 'anders' zijn soms heel lastig kan zijn. Hij brengt een vrolijke noot in het leven van zijn dierenvriendjes en laat zien dat 'anders' zijn juist ook heel leuk kan zijn, nieuwe dingen laat ontdekken, etc. Toen onze kinderen klein waren is Elmer vaak tevoorschijn gekomen en de verhalen vaak voorgelezen. Misschien wel omdat Elmer zo herkenbaar was. Wij zijn namelijk geen 'doorsnee' gezin, met hoogsensitieve gezinsleden, autistisch en adhd-gedrag. Dat ondervinden wij dagelijks. Vaak wordt er van buitenaf heel anders tegenaan gekeken dan wij zelf doen, vaak wordt het onderschat wat het betekent om hoogsensitief te zijn, wat het betekent om ASS of ADHD te hebben. Het doorkruist je hele leven, juist omdat die buitenwereld niet ingespeeld is op deze dingen, terwijl het juist zoveel kan toevoegen. Het onder je hoede mogen hebben van twee kinderen met ASS/ADHD is heel bijzonder en leert je heel bewust in het leven te staan, juist omdat het leven, omdat de ontwikkeling van deze kinderen, niet zo vanzelfsprekend is zoals bij 'normale' kinderen.

Wanneer de maatschappij meer ingespeeld zou zijn op de grote diversiteit in mensen die er bestaat, in plaats van ideaalbeelden hanteren en daar krampachtig aan proberen te voldoen, dan zou de wereld er heel anders, en voor velen een stuk prettiger, uitzien. De ontwikkeling van ideaalbeelden is niet alleen maar negatief, er komen ook vele goede dingen uit voort. Kijk maar eens naar de kunst en de cultuur. Welke mooie dingen komen er niet uit een geïnspireerde kunstenaar? Welke ontwikkeling heeft er niet in de wetenschap plaatsgevonden? Etc. etc. Ideaalbeelden bieden handvatten. Het hoort allemaal bij het opdoen van menselijke ervaringen en bedenk maar eens: wie past er nu perfect in het ideaalbeeld van de maatschappij? Niemand toch? Het maatschappelijk ideaalbeeld is een leidraad om onszelf op te richten, om ons door te laten inspireren. Het is noodzakelijk dat het er is, het is een hulpmiddel om Bewust Zijn te creëren. Het maatschappelijk ideaalbeeld ontstaat vanuit een samenspel tussen mensen, het is een afspiegeling van de evolutie van de mens, zoals de huidige crisis ook een evolutionair gegeven is. Het is nodig om mensen bewust te maken van de dingen die werkelijk belangrijk zijn. Onze huidige financiële crisis zal uiteindelijk dat maatschappelijk ideaalbeeld drastisch gaan veranderen, maar dat gebeurt niet van de één op de andere dag. Kinderen als de onze helpen ons alvast een ander Bewust Zijn te ontwikkelen en leren ons wat nu werkelijk belangrijk is in het leven. In wezen zijn HSP, ASS en ADHD kinderen spirituele helpers van de samenleving, kinderen met een gouden randje eromheen.

Vanuit deze insteek kreeg de kleurplaat van Elmer een eigen vorm:


De kleurplaat zag er zo uit:


Ik heb op een A4-formaat tekenpapier een cirkel getekend. Daarna heb ik de kleurplaat dusdanig verkleind dat hij erin pastte, onder mijn tekenpapier gelegd en hem met potlood binnen de cirkel overgetrokken, gewoon nog met de vierkantjes. Daarna de hokjes gemaakt met ruimte ertussen. Alles overgetrokken met een fijnschrijver, potloodlijnen uitgegumd en dus ook de vakjes, vervolgens met een fijnschrijver gaan 'tanglen' in de ontstane vlakjes. Toen stond er een 'tanglefantje' op papier in een lege cirkel. Ik wilde hem eerst in zwart-wit houden, á la meest voorkomende tangles, maar dat beviel niet. Juist het bijzondere aan Elmer zijn zijn kleuren, dus die kleuren heb ik toen maar in de tekening gebracht. Zelfs de vlakjes die bij Elmer eigenlijk wit zijn, heb ik ingevuld met kleur. Pas toen voelde het goed. Een grote tussenruimte tussen de vlakjes was nu wit. Dat voelde niet goed... Vandaar de gouden toevoeging, want Elmer is een olifantje 'anders' met een gouden randje, net als onze kinderen. Toen was Elmer helemaal gekleurd en miste ik nog iets, een omgeving. Die heb ik er daarna bij getekend, dus dat is een eigen toevoeging, want op de kleurplaat stond alleen Elmer.

Uiteindelijk heeft de kleurplaat dus een metamorfose ondergaan en een eigen vorm gekregen die past bij ons gezinnetje....

Voor kleurplaten van mijn hand: http://wittewaterlelie.clubs.nl/ Word lid en laat je inspireren!

Wil je lezen over Elmer het gekleurde olifantje? Dan kun je zijn boeken hieronder bestellen:



2 opmerkingen:

  1. Geweldig, zowel Elmer als je verhaal erbij!
    Ook erg leuk om met kinderen in de klas te doen.
    Vriendelijke groet, Angelique

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel Angelique. Elmer is een bron van inspiratie voor vele activiteiten met kinderen. Ik heb er ook in groepsvorm al dankbaar gebruik van gemaakt. Prachtige boeken!

      Verwijderen