maandag 1 juli 2013

Kleurtechniek 4: AccentenHebben jullie lekker geoefend met het kleuren in rondjes? Ik heb leuke reacties ontvangen, waarvoor dank. Het blijkt veel mensen wat extra’s te brengen in het kleuren. Het meditatieve effect is herkenbaar voor velen. Het kleuren in rondjes verdiept de beleving van de energie van de mandala.

Door middel van het toevoegen van stiften of fijnschrijvers aan onze kleurpotloden, kunnen we accenten aanbrengen in onze mandala’s, waardoor de kleuren veel sprekender worden. En wanneer de kleuren krachtiger worden, wordt ook de energie van de mandala krachtiger, ze straalt meer kracht uit.
In onderstaande Flower of Life heb ik het principe van lijnen en stipjes toegepast, maar je kunt eventueel ook andere motiefjes gebruiken om accenten aan te brengen, wat jij maar wilt. Om de kracht van de kleur te versterken heb ik stiften uitgekozen die mooi bij de kleurpotloden passen. Maar natuurlijk is dit geheel persoonlijke smaak. Mijn voorkeur gaat uit naar krachtige heldere kleuren.
Een waarschuwing om in acht te nemen als je van plan bent om je tekening te fixeren om hem mooi te kunnen bewaren: zorg dat je een watervaste variant stift of fijnschrijver gebruikt! Het zou zonde zijn om bij het fixeren te ontdekken dat je kleur uitloopt! Die ‘fout’ maak je maar één keer, geloof mij maar…
Ik heb hier gebruik gemaakt van Faber Castell Polychromos kleurpotloden en fijne penseelstiften PITT artist pen brush (B) van hetzelfde merk.

Stap voor stap: het vlakje wordt, in dit geval, ingekleurd met 3 kleuren: groen en 2 tinten blauw.


GROEN

Eerst een lijn langs de buitenrand, dan in etappes, laag voor laag, de kleur versterken.
In rondjes gekleurd natuurlijk!  BLAUW

Ook hier eerst een lijn langs de buitenrand, en de kleur in etappes, laag voor laag, versterken.
Denk aan het kleuren in rondjes!


LICHTBLAUW

De ruimte tussen groen en blauw invullen met lichtblauw. Daarbij ook over het groen en het blauw heen kleuren, een lichte ‘wassing’ dus, zoals ze dat teken-technisch noemen, maar niet helemaal tot de buitenkant van de vorm, blijf in het middendeel.

Groene lijn met stift langs de buitenkant van de vorm
Groene stippen, hoe dichter de stippen bij elkaar staan hoe donkerder.

Blauwe lijn met stift langs de buitenkant van de vorm.
Met blauw kleurpotlood kleur bijwerken tot er een mooi verloop is tussen kleurpotlood en stift.

Je kleuren zijn nu veel sprekender!

En dit is het totale eindresultaat:
Zonnige mandala-groetjes,
Angelique Moorman


Gepubliceerd in het tijdschrift ‘Mandala’ van de Nederlandse Mandalavereniging
Nummer 110, Voorjaar 2013
Aanvulling:

Behalve het werken met stipjes kun je bijvoorbeeld ook zentangle-motiefjes met stift aanbrengen op je gekleurde vlak. Een mooi voorbeeld zie je hieronder:


Kortom, durf te spelen met kleur en kleurtechniek.

Aanrader om je mandala-ervaring te verdiepen is het kleuren in rondjes, en de toevoeging van accenten, door bijvoorbeeld stipjes en zentangle-motiefjes, omdat dit een meditatief effect heeft.


Een andere toepassing in dit kader, is het aanbrengen van lijntjes met een wat harder kleurpotlood (bijvoorbeeld met Derwent Studio) over een ondergrond van een wat zachter kleurpotlood (in dit voorbeeld Derwent Coloursoft).
TIP:

Gebruik naast je mandala-tekenpapier eenzelfde papier om kleuren en effecten uit te proberen, deze kleurtechniek is 'simpelweg' een kwestie van oefenen oefenen oefenen. Gewoon doen dus!Veel teken- en kleurplezier!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten