maandag 2 maart 2015

De rol van de Mandala in een bewustwordingsprocesHet proces van tekenen van mandala's is een proces van bewustwording als je het dat laat zijn. Natuurlijk kun je gaan voor 'het mooie plaatje' of je kunt a-mandala-a-day tekenen. Maar het mandala-tekenen biedt zoveel meer als je het die ruimte biedt, als je jezelf die ruimte biedt. Je kunt de verdieping opzoeken als je dat wilt en dat wil ik. Voor mij is het mandala-tekenen een proces van bewustwording. Daardoor teken ik misschien minder mandala's dan in de ogen van anderen misschien mogelijk zou kunnen zijn en noemen sommigen mijn werk monnikenwerk, maar misschien is het dat in zekere zin dan ook wel.
De kleurtechniek zoals jullie die van mij kennen werkt zeer meditatief, dus dat is al een ingang tot verdieping, maar er is meer. Als je je volledige aandacht aan het proces wilt geven, hoef je een tekening niet zo rap af te tekenen en heb je soms meerdere tekeningen tegelijk onder handen.

Voorbeeldje:
Zoals jullie wellicht weten ben ik in september 2013 al begonnen met een nieuwe serie chakra-tekeningen. Dit is de eerste van die serie:1e chakra - StuitchakraDe 2e, 3e en 4e zijn inmiddels ook af. Ja, ik heb tussendoor ook andere dingen getekend. Maar waar blijft die hele serie? Nog niet af? Nee. En hoe komt dat dan? Zoals ik al eerder en vaker ervaren heb, is het tekenen van de chakra's nauw verbonden aan een ontwikkelingsproces van het Bewust Zijn.
Ben je bijvoorbeeld met zo'n Stuitchakra bezig, dan richt je je aandacht op alles wat te maken heeft met en aangestuurd wordt door dit chakra, alles wat te maken heeft met een gevoel van basisveiligheid in het leven. Emotioneel/mentaal: het hebben van een thuis, de financiën op orde, het hebben van een liefdevolle relatie met je partner en andere mensen om je heen, etc.... Fysiek: je botten, tanden, darmen, etc... Alles wat maar aangestuurd wordt door de Stuitchakra komt in de aandacht. Er vindt tevens een opschoning plaats van alles wat het functioneren op dat gebied belemmert. Andersom stimuleer je de werking van het betreffende chakra door juist te zorgen dat alles op dat aansturingsgebied aandacht krijgt. Luisteren naar je intuïtie wat goed is voor je om die basisveiligheid te creëren of te versterken.
En zo gaat dat bij iedere chakra. Stap-voor-stap ga ik omhoog, van de Aarde naar de Kosmos en stap-voor-stap ga ik later ook weer omlaag. Omhoog om op te ruimen en op te schonen op ieder gebied, om ruimte te creëren, de weg vrij te maken, om vaardigheden op ieder gebied te ontwikkelen, om in contact te komen met de Kosmos, met dat Universum, de universele energie, de goddelijke energie, de goddelijke energie in jezelf, je Hoger Zelf, om in de neerwaartse beweging te kunnen manifesteren, precies dat te doen wat bij je past, weer een deel van je Hoger Zelf neerzetten op Aarde. 2e chakra - Miltchakra


 3e chakra - Zonnevlecht of Navelchakra


4e chakra - Hartchakra


Zo komt het ook dat ik een chakra-tekening niet een-twee-drie af heb. Hij is meestal vrij vlot getekend, maar dan... Het kan soms wel máánden duren voor een tekening af is. Het kleurproces, de voedende kleuren voor het betreffende chakra voeden ook het proces en dat is dit keer zeer het geval. Op diepgaande wijze ga ik dit proces door in de tussentijd bezig met opleidingen in de bloesemtherapie, spagyriek en medische basiskennis en nu ik met de keelchakra bezig ben, een nieuwe manier van uiten, middels de sjamanendrum, waar ik dankbaar gebruik van maak in mijn atelier/praktijk, waar ik mensen ondersteun in hun eigen bewustwordingsproces.

Het tekenen van de chakra's kun je dus 'gewoon' snel doen, één mandala per les, per maand bijvoorbeeld, maar wanneer je het laat ontstaan, laat groeien, stap je een proces in dat de thema's van het betreffende chakra onder de levensloep legt. Het is jouw keuze natuurlijk of en hoe je het aanpakt, maar ik moet zeggen dat dit me prima bevalt. Na een eerste keer alle chakra's vrij vlot achter elkaar getekend te hebben, kennis gemaakt met de chakra's en hun werking in combinatie met het gebruik van algemene chakra-bloesemremedies, kun je prima meer diepgang op gaan zoeken. Iedere cyclus van 7 chakra-tekeningen van Stuitchakra tot Kruinchakra en 7 tekeningen van Kruinchakra naar Stuitchakra brengt je in een proces van opruimen van blokkades en manifesteren van een groter deel van je Hoger Zelf hier op Aarde. Maar waarom zou je dat doen? Om op de eerste plaats je negatieve ervaringen uit het verleden te verwerken, zodat je je frank en vrij kunt voelen om volledig jezelf te zijn. En wie wil dat nu niet?

Op dit moment voor mij dus de Keelchakra-thematiek, het opruimen van blokkades op dat gebied en er gebeurt al van alles. Kun je je voorstellen wat er gebeurt op de weg terug, de weg van manifestatie...

Voor zover het voorbeeld van de chakra's. Zo zijn er natuurlijk allerlei thema's die middels het Mandala-tekenen naar voren kunnen komen, wanneer we het Mandala-tekenen eens anders gaan bekijken dat het tekenen van een 'mooi plaatje'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten