maandag 7 juli 2014

Inspiratie Workshop #1: Randen





Deze mandala is getekend op 200 grams CreaKit tekenpapier van A4 formaat 
(verkrijgbaar bij de Primera, let op: budget-optie, géén professionele kwaliteit).
Gebruikte kleurpotloden: Bruynzeel Design.



Wanneer je mandala's ontwerpt kun je allerlei uitgangspunten nemen. In dit geval heb ik een mandala-rand ontworpen met behulp van ruitjespapier. Ik werd hierbij geïnspireerd door de Keltische trappatronen zoals beschreven in het boek van Aidan Meehan 'A Beginner's Mannual', maar ook door de manier van ontwerpen met ruitjespapier zoals bij vele Zentangle® motieven die je zo her en der vindt in boeken en op het wereld wijde internetweb en bij bijvoorbeeld het, van oorsprong Indiase, Kolamtekenen.



Symboliek.

Bovenstaande mandala is de aanleiding van deze workshop. 
De energie van deze mandala is voor mijzelf een weerspiegeling van een gevoel van innerlijke verbondenheid met de energie van Avalon (spiritueel Glastonbury, UK) en de natuur, zoals bij de meeste van mijn mandala's tegenwoordig het geval is. Vandaar de natuurlijke groene en bruine kleuren, de Keltische rand en viervoudige spiraal in het midden. Getekend met op de achtergrond Keltische en New Age muziek en om mij heen bloemenwierook en brandende kaarsen. Een voor mij zeer prettige werkomgeving die ik vaak zo creëer, omdat het tekenen en inkleuren van mandala's voor mij een vorm van meditatie is.
Creëer voor jezelf, waar mogelijk, een eigen plekje om je mandala's te tekenen, met dingen in jouw omgeving die voor jou fijn zijn en rust brengen, dan krijgt het tekenen van mandala's een heel eigen karakter dat past bij jou en jouw ontwikkeling.

Deze mandala is getekend in de periode van Beltane 2014, het Keltisch vruchtbaarheidsfeest eind april, begin mei. Het is het seizoen van de lente met die mooie lichtgroene kleur van fris nieuw blad aan bomen en struiken, vooral zo mooi als de zon haar stralen erop richt... De lichtgroene kleur die je ook in de mandala terugvindt. Tevens draagt deze mandala alle vier de seizoenen in zich als een onophoudelijke cyclus. De spiraal is een Keltisch symbool voor de Zon en het symbool voor de menselijke spirituele ontwikkeling. De Zon, die nauw verbonden is met de 4 seizoenen. Het 4 x 4 motief in de rand van de mandala en de 4-voudige spiraal symboliseren voor mij ook de vier stadia van de maancyclus: nieuwe maan, wassende maan, volle maan, afnemende maan... Een periode van 4 weken.Wellicht symboliseert de mandala voor jou iets heel anders, heb jij er heel andere associaties bij, herken je er iets heel anders in, omdat jij er vanuit jouw ervaringen naar kijkt en ik vanuit de mijne. Hoe jij deze mandala bekijkt en ervaart is goed zoals het is en past bij jou.

Het draait in deze workshop om het ontwerpen van een 4 x 4 motief voor een rand om jouw mandala.

Het werken met deze mandala kan je bewust gaan maken hoe jij in je leven met deze 4-energie omgaat. Is dit in evenwicht of neig je nog door naar de negatieve kant? Wil je je hier verder in verdiepen, kun je voor de thema's van deze 4-energie Bloesemtherapie remedies of Spagyriek (= alchemistische plantgeneeskunde) essences gebruiken voor een periode van 4 weken, welke overeenkomt met de maancyclus. Wil je zo optimaal mogelijk gebruik maken van deze synchroniciteit, gebruik dan deze 4 weken om met een bepaald thema bezig te zijn, omdat de Maan nauw samenhangt met je gevoelens en emoties en je op deze manier diepgaand een proces doorwerkt. De invloed van de Maan symboliseert specifieke behoeften om je veilig en geborgen te voelen, hoe wij de dingen om ons heen ervaren, emotioneel beleven en in ons opnemen. Daardoor vertelt zij ons ook veel over onze ingesleten patronen, omdat we die tenslotte creëren en hanteren om ons emotioneel veilig te voelen. Als deze patronen ons echter gaan belemmeren, of een schijn-veiligheid creëren, kan het zijn dat je deze patronen wilt gaan veranderen. Dat is echter niet makkelijk. Een periode van minimaal 4 weken, iedere keer, waar nodig, verlengd met een nieuwe periode van 4 weken, een periode gelijk aan de lengte van één cyclus van de Maan, is de aangewezen periode om met patroondoorbrekende activiteiten bezig te zijn. Dat geldt niet alleen voor dit thema, maar voor alle thema's, vandaar dat mijn cursussen en workshops een cyclus kennen van bijeenkomsten om de 4 weken, zeker als deze gepaard gaan met het gebruik van bijvoorbeeld Bloesemtherapie remedies of Spagyriek essences. Deze remedies en essences zorgen ervoor dat je in deze periode de werkzaamheid van dit thema dieper aan gaat pakken, je (spirituele) persoonlijke ontwikkeling extra stimuleert en het ondersteunt je om belemmerende patronen te doorbreken.


Het getal 4 dus... In wezen is iedereen tot op zekere hoogte met iedere getal-energie aan het werk, sommige getallen zullen in je leven meer nadruk krijgen dan anderen. Dat hangt af van de levenslessen waar jij in dit leven mee aan de slag wilt. Maar daarover meer in de numerologie-workshops. We gaan eens praktisch aan de slag...



Het ontwerpen van een 4 x 4 rand.

Ruitjespapier is heel handig... Teken maar eens mee...



  


De basis voor bijvoorbeeld een rand als deze, die je natuurlijk zo lang kunt maken als je zelf wilt, wat op jouw papier en binnen jouw ontwerp past:




Dan kun je een deel inkleuren met zwart of met een donkere kleur, waarbij je het andere deel wit laat of in een lichte kleur inkleurt.




Natuurlijk zijn er allerlei variaties in kleur te bedenken, waarbij je ieder vlakje van een eigen kleur voorziet.
Ook andere manieren van tekenen...






Een andere verdeling van de basis:






Wederom een andere verdeling van de basis, een ontwerp dat we eens wat verder onder de loep gaan nemen:





of




Deze rand herken je misschien wel van de mandala bovenaan dit artikel.
Een zwart-wit variatie:



In de mandala heb ik gekozen voor een kleureninvulling:



Maar ja, dan heb je zo'n mooie rand, maar die wil je natuurlijk ook in je mandala toe kunnen passen. Kortom: je rechte rand moet een cirkelrand worden. Hoe pak je dat nu aan?

Als basis van deze mandala zet je op:




Voor de mandala in het midden is de hele cirkel van 360 graden verdeeld in stukjes van 5 graden. Voordat je een verdeling tekent, altijd even natellen of de hoeveelheid ruitjes geschikt is voor je ontwerp, in dit geval dus deelbaar door 4. Pas anders de afmetingen en gradenverdeling aan.
In dit geval zijn er dus 360 gedeeld door 5 = 72 graden-lijntjes getekend. Er wordt dus 72 gedeeld door 4 = 18 keer het patroon getekend.

De verdeling in 5 graden komt op A4 papier mooi overeen met de ruitverdeling als je de cirkels ook zo'n 5 mm uit elkaar tekent. Je ziet dan dat de binnenste vakjes bijna de ruitjes van de rand zijn, naar buiten toe worden deze wat meer uitgerekt. Je rand is als het ware rondgetrokken. 

Deze basis heb ik natuurlijk met tekenpotlood opgezet.


Tip:
Je kunt deze afbeelding eventueel ook als afbeelding opslaan op je computer en uitprinten op A4 of A3 formaat. Met een lichtbak of tegen een raam kun je deze afbeelding dan gebruiken als template voor je eigen ontwerpen. Wanneer je deze namelijk op deze manier onder je eigen tekenpapier legt schijnen de lijntjes door en kun je ze gebruiken om je eigen ontwerpen te tekenen zonder dat je het hele patroon op je eigen papier hoeft te teken. Je tekent dan alleen die lijntjes over die in jouw ontwerp passen. Scheelt ook weer gumwerk.

Teken nu eerst de basislijnen van je ontwerp, hier meteen met de tekenpen gedaan:




Dit geeft je wat houvast voor het invullen van het verdere patroon, vooral fijn in de ronde versie van de rand. Je kunt nu het uitgekozen patroon invullen.
Uiteraard merk je dat de lijnen in de cirkelrand enigszins gebogen worden. Gebruik de 'ruit'verdeling als houvast en kijk goed naar de bovenste mandala en de afbeeldingen hieronder.

In het midden kun je zo'n mooie spiraal tekenen, zoals later vast nog wel aan de orde gaat komen in dit webblog, maar je kunt erin tekenen wat je wilt natuurlijk.
Je kunt onderstaande rand vullen met bijvoorbeeld kleurkoesteren, welk eigen ontwerp dan ook.




Voor de Mandala-kleurders onder jullie, de kleurplaat van de hele mandala-tekening:


2 opmerkingen:

  1. Lijkt me erg leuk om te doen, ga ik zeker een keer proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Inderdaad Andrea, leuk om mee bezig te zijn met die randen, ik krijg alleen maar zin in nog meer randen... Het barst hier van de inspiratie en daar gaan jullie zeker nog het één en ander van terugzien. En mocht je er niet uit komen, je weet me te vinden...
      Heel veel teken- en kleurplezier!

      Verwijderen