donderdag 6 augustus 2015

Een vlak verdelen



Een vervolg op 'Het midden tussen twee punten vinden of een lijn in 2-en delen.'

Als we eenmaal het verdelen van een lijn beheersen kunnen we eens gaan kijken hoe we een vlak kunnen verdelen. Het verdelen van een lijn lijkt een simpel gegeven, maar wanneer we met vlakken gaan werken en deze in tweeën willen verdelen lijkt het soms ineens veel moeilijker, zeker als deze vlakken geen rechte zijlijnen hebben.

Het verdelen van een (nagenoeg) rechthoekig vlak lukt vaak nog wel, door de lijn aan de ene kant van het vlak te verdelen en de lijn aan de andere kant ook:




Een beetje lastiger wordt het als het vlak niet recht meer is. We gaan eens stap voor stap kijken hoe dat in zijn werk gaat. Als je het principe eenmaal begrijpt, kun je in wezen ieder vlak verdelen, wat in het Mandala-tekenen, het Zendala-tekenen en in het Keltisch tekenen wel heel handig is.




Houd steeds in gedachten: Ieder punt op de deellijn moet midden tussen de verticale lijnen komen, zodat AB even lang is als BC. Zo ontstaat in wezen een lange rij punten die je middels een lijn met elkaar kunt verbinden. Zo kun je met de hand, op het oog, ieder vlak in willekeurige vorm in tweeën verdelen. Vooral in het Zendala-tekenen en in het Keltisch tekenen worden veel ontwerpen gemaakt met behulp van ruitjespapier. Nu kun je dus ook 'ruitjes' overbrengen in ieder willekeurig vlak.
Ook de horizontale deellijnen teken je namelijk volgens hetzelfde principe:




Wanneer je een ruitverdeling wilt maken in een willekeurige vorm, zorg er dan voor dat je 'ruitjes' 'mee lopen' met de zijden en min of meer voor je gevoel echte, weliswaar vervormde, 'vierkantjes' zijn, dit zal vanzelf ook diepte geven in je tekening, een voorbeeld:




Zo zal het je uiteindelijk ook lukken om een vorm als hieronder te voorzien van vlechtwerk: de horizontale vierdeling en vervolgens ruitverdeling van breed naar smal is hier toegepast:




Bekijk het verschil maar eens:

Hetzelfde motief.
Links is getekend alsof er een opening over een ondergrond met patroon getekend is.
Rechts is getekend volgens bovenstaand principe.
Welke jij toepast is een keuze, afhankelijk van je smaak en hoe het vlak in je tekening voorkomt.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten