In het Mandala-tekenen, het Chakra-tekenen, het Yantra-tekenen, het Keltisch tekenen, of welk tekenwerk dan ook, is het in de ontwerpfase soms erg handig wat inzicht te hebben in de meetkunde. Dat klinkt erg wiskundig, is het in wezen ook, maar gewoon erg handig om te weten als je aan het ontwerpen gaat. Het maakt het ontwerpersleven van een Mandala-tekenaar een stuk makkelijker.
Natuurlijk kun je overal met de liniaal aan de slag gaan en dingen opmeten om vervolgens te delen, prima! Maar je zult merken dat dit soms werkelijk niet makkelijk is als de dingen op je papier niet helemaal netjes deelbaar zijn door een getal wat jij wilt, etc.
Voorwaarde voor meten, maar misschien nog meer voor onderstaande weetjes is, dat je rustig te werk gaat, ontspannen bent en vooral secuur te werk gaat. Anders zul je al gauw tot de ontdekking komen dat je ergens een klein foutje steeds groter ziet groeien. Vooral in het tekenen van meetkundige onderwerpen, zoals bij Graancirkels of Heilige Geometrie het geval is, zul je ieder steekje dat je laat vallen steeds groter zien worden.
Om te beginnen gaan we een willekeurige lijn, lopend van punt A naar punt B, niet opgemeten, meetkundig in tweeën delen. We beginnen dus met die willekeurige lijn ergens op papier, zoals deze ook ergens in je tekening kan staan...
Pak nu je passer. Zet de scherpe punt van je passer in punt A en de potloodpunt in punt B van de lijn. Trek nu een boogje zoals op de volgende afbeelding...
Daarna zet je de scherpe punt van je passer in punt B en de potloodpunt in punt A van de lijn. Trek nu nog een boogje zoals op de volgende afbeelding te zien is...
Leg nu je geodriehoek met de 90 graden lijn op lijn AB en schuif deze op tot de geodriehoek een rechte hoek maakt door het snijpunt van de boogjes heen,)
Zo vind je punt C, het midden van AB:
Behalve op meetkundige wijze een lijn in tweeën verdelen, kun je dat natuurlijk ook op het oog doen. Al doende zul je er steeds beter in geoefend raken. Doe dit echter nooit als de tekening om secuur werk vraagt, zoals bij een Graancirkelmandala of een andere meetkundige Mandala.
Een lijn in tweeën delen is gemakkelijker dan in drieën of in vijf of zeven delen of in welk oneven aantal dan ook. Maar hiervan dus gebruik als het mogelijk is. Oefen jezelf hierin.
Wanneer je een lijn op het oog in tweeën kunt delen kun je in wezen alle lijnen of vlakken, ook die niet recht zijn, in 4, 8, 16, 32, etc. verdelen.
Wanneer je een lijn tussen twee punten in tweeën deelt op het oog, ziet dat er zo uit:
Wanneer je tussen ieder van deze punten wederom de lijn in tweeën deelt, is je oorspronkelijke lijn in vieren verdeeld:
En zo kun je verder gaan met je verdeling van de lijn... In acht delen:
In 16 delen:
Enzovoort. Met enige oefening lukt in drieën delen en daarmee in 6, 12, 24 of in 3, 9, 27 enz. ook.
Dit lijkt een simpel gegeven, maar wanneer we met vlakken gaan werken en deze in tweeën willen verdelen lijkt het soms ineens veel moeilijker, zeker als deze vlakken geen rechte zijlijnen hebben.
Zeker in het Zendala-tekenen of in het Keltisch tekenen kun je dit tegenkomen als je een ruitjesondergrond voor je ontwerp nodig hebt en je ontwerp mee wilt laten bewegen met een vlak in willekeurige vorm. Maar daarover in een volgend blogbericht meer.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten