En ja, soms doe je een aankoop die tegenvalt. Niet weggooien! Later ga je misschien iets doen waar je dat papier wel bij kunt gebruiken. Zo heb ik bijvoorbeeld ook diverse soorten fijnkorrelig aquarelpapier in huis en ook relatief glad acrylpapier. Het grovere papier, dat gebruik ik bijna nooit, maar ik weet dat je daar ook weer leuke effecten mee kunt bewerkstelligen. En ja, wie mandala's tekent heeft of ontwikkelt een creatieve geest, dus....
Om fijn te kunnen tekenen en kleuren gebruik ik dus het wat gladdere papier (ook weer niet té glad, want dat vind ik niet fijn, omdat dan de kleurafgifte van een potlood minder is of je moet harder gaan drukken op je potlood, wat ik dan weer niet wil, omdat ik graag diepte in mijn tekening wil aanbrengen door lagen over elkaar heen te zetten en dat kan dan weer niet zo goed) of papier met een fijne korrel. Het moet zeker meer dan 120, 125 grams zijn, liefst nog wat zwaarder: 160-200 grams. Dat is, omdat je later graag je hulplijnen uit wilt kunnen gummen en op dun papier gaan gummen vraagt om kreukels.
Zwaarder/dikker papier is natuurlijk ook goed.
Maar welk papier dan? Mensen willen graag merken weten en precies weten wat...
Mijn instructie-tekeningen maak ik bijna altijd op Crea Kit schetsboek-papier. Voordeel is vooral dat het wit is, écht wit. Fijn om in te scannen dus voor de instructies. Na het inscannen is het origineel niet persé meer nodig om bewaard te blijven.
Dat papier heb je in A4 en A3 formaat wat geschikt is om mandala's op te tekenen. A5 is er ook, maar dat is wat klein naar mijn zin, hoewel ik ook op postkaartformaat teken als ik dat wil. A5 is dan weer net zo'n tussenmaat waar ik niks mee doe.
Beginners kunnen met dit papier ook prima uit de voeten, simpelweg omdat het niet zo duur is (ongeveer 4 euro voor 50 vel). Het is écht oefenpapier. In het begin wil men eigen tekeningen vaak toch nog niet inlijsten en zo. Het is schetskwaliteit, wat dikker papier, maar zeker niet zuurvrij, dus op tijd van duur en zeker in het zonlicht, zal dit papier
en is het zeker niet voor de eeuwigheid te bewaren.
Voorheen kocht ik deze blokken altijd bij de Primera, mogelijk dat je ze daar nog vindt.
Maar ze zijn steeds moeilijker te vinden. Vandaar dat ik er voor mezelf een aantal meer besteld heb, toen ik ze nog ergens op het internet vond.
Bij Van Dijk zijn ze nog te koop voor 3,99, zie ik nu op het internet:
https://www.vandijk.nl/webshop/p/crea-kit-schetsboek-a4-8713261758154
Let op: vaak zijn er wel A5-formaat of gekleurd papier. Je moet dus A4 of A3 formaat hebben, WIT!
Maar zodra je dit leest kan dat allemaal al weer weg zijn.
Dat is het lastige met papier van niet-kunstenaarskwaliteit, dat wel naar je zin is: het verandert steeds, dus als je fijn papier gevonden hebt... Als je niet van shoppen in papier houdt en je hebt papier gevonden waar je je happy mee voelt, gewoon een pak kopen waar je lang mee vooruit kunt, want als iets verandert, moet je steeds weer op zoek naar iets anders.
Een hele constante aanwezigheid in de schappen van de kunstenaarsbenodigdheden winkels en een in de mandala-wereld veelgebruikt tekenblok, is die van Hahnemühle: de Quatro, schetsboek, verkrijgbaar in 30x30 cm (misschien wel het meest gebruikt in het mandala-tekenen) en 40x40 cm. Wel wat zachter papier, dus je moet écht niet op je potlood drukken met het tekenen van hulplijnen die je later nog wilt uitgummen. De blokken bieden 50 vel, 170 grams.
Op dit moment te koop:
Ik hoor van veel mensen dat Van Beek, net als Peter van Ginkel en dergelijke winkels, ook een eigen merk dikker tekenpapier van gladde of fijne kwaliteit hebben. Dat is ook prima, als het maar boven de 120, 125 gram is, liefst wat zwaarder.
Ik zie bij van Beek bijvoorbeeld deze, maar zou het zelf eerst moeten zien/voelen of ik het zou kopen, lastig via internet:
http://www.vanbeekart.nl/p/blauwe-block-tekenpapier-a4-170gr-40vel/74032/
Mijn favoriete winkel voor inkopen is ProArt in de van Welderenstraat in Nijmegen. Gewoon ouderwets in een winkel rondlopen, kijken, voelen en kopen wat goed voelt. Maar goed, ik besef dat niet iedereen zo'n fijne winkel in de buurt heeft. Zij hebben gewoon veel tekenmaterialen.
Verder heb ik dus nog vele andere tekenpapierblokken in huis, zoals:
Tekenblokken van Bruynzeel, prima te gebruiken in de plaats van de Crea Kit (wel wat duurder):
160 grams. Deze is er ook in A3 formaat.
En verder nog wat aquarelpapier:
Dit is een wat grovere korrel, maar ook daar zijn leuke effecten mee te bereiken, zeker als je met aquarelverf of gouache aan de slag gaat.
Deze is wat grof uitgevallen naar mijn zin (in 2008 getekend, kleurpotloden: Bruynzeel Design)...
Maar wanneer je met een achtergrondje van aquarelverf werkt...
Maar ik heb nog meer in huis:
en
nog andere blokken die al lang niet meer te koop zijn.
Wist je dat...
Aquarelpapier vaak aan de ene kant wat grover van structuur is, dan de andere kant?
Je kunt de grovere kant gebruiken voor aquarel en gouache of sommige ook voor tempera en de andere kant, de gladdere kant, kun je gebruiken om te tekenen, maar natuurlijk ook om te schilderen.
Nou, dit is mijn papierverhaal, en zo heeft iedereen aan ander papierverhaal, al net zo persoonlijk als bij de kleurpotloden. Bovendien.... deze reis gaat lekker samen, want het ene papier vraagt om de ene soort kleurpotloden en de andere soort papier vraagt weer om andere kleurpotloden, het is een afstemming. Materiaalgebruik wordt dus bepaald door de afstemming tussen kunstenaar, papier en kleurmaterialen. Wanneer deze één is, zal de kwaliteit van het werk een werkelijk zielsportret zijn.
En nee, je hoeft daarvoor geen dure materialen aan te schaffen, als de afstemming er maar is. En die is te vinden binnen ieder budget!