Voorbereiding



Veel aandacht gaat in deze blogs uit naar het tekenen zelf. Maar... een goede voorbereiding is zeker ook belangrijk.
Via het tabblad over kleurtechniek kom je bij de informatie over de wijze van kleuren, in rondjes en wordt al even aangehaald dat het werken op de manier die ikzelf hanteer vaak 'monnikenwerk' genoemd wordt. (Kanttekening daarbij is, dat dit 'monnikenwerk' eigenlijk een misvatting is en vooral in de Middeleeuwen ook veel 'leken' zich met dat zogenaamde 'monnikenwerk' bezig hielden.) Natuurlijk is het geheel aan jou hoe jij omgaat met de aangeboden inspiratie en natuurlijk geef jij daar je eigen vorm aan. Het meditatieve aspect van het tekenen van mandala's en zendala's wordt verdiept door het kleuren volgens aangegeven methode. Dat het tekenen van een mandala vooral een bron van rust en ontspanning is, is een veelgehoorde opmerking. In hoeverre je daar verdieping aan geeft is aan jou.

Wanneer je mandala's gaat tekenen is het fijn om een eigen plekje te creëren, waar je je tekenspullen bij de hand hebt, waar je de tekening, waar je mee bezig bent, liefst kunt laten liggen.(*)
Zorg dat je werkomgeving voor jou prettig en persoonlijk is. Misschien heel rustig, misschien omringd met favoriete spullen. In mijn geval, mandala's, boeken, kaarsjes, wierook, mooi new age muziekje erbij, waar mogelijk overeenkomend in stijl met de tekening, dus Keltische muziek bij een Keltisch tekenwerk bijvoorbeeld. Misschien een bloemetje erbij... Maak er jouw plek van!






Mijn tekening ligt klaar om op ieder moment, dat ik daar zin in heb, eraan verder te kunnen tekenen. Zo blijf ik in die energie en gaat de kracht van de tekening me energetisch helpen. Ben ik dus met een tekening voor iemand anders bezig, dan moet ik die tekening dan ook afdekken, om er niet 'in te blijven hangen', in de energie van die ander. Dit heb ik met schade en schande geleerd, maar misschien ook voor jou een aandachtspuntje als je bezig bent met een cadeau-tekening bijvoorbeeld...

Maar niet alleen de plek en de gecreëerde omgeving horen bij de voorbereiding. Wanneer je uit de hectiek van alledag gaat zitten tekenen zul je misschien maar weinig rust ervaren. Het is belangrijk je aandacht even bewust uit de alledaagse beslommeringen te halen en naar binnen te brengen (en dus ook bij het centrum van je mandala). Je kunt daar een uitgebreide ontspanningsoefening, meditatie of visualisatie voor gebruiken die je kan helpen, maar het kan ook eenvoudiger. Eerst een lange versie, waarin ingesloten de korte versie, dus een eerste keer even helemaal lezen en meedoen.


  • Leg eerst al je spullen klaar om te gaan tekenen.
  • Zet eventueel een rustgevend muziekje op, bijvoorbeeld middels deze afspeellijst op YouTube.
  • Ga dan op je stoel voor de tafel met je tekening zitten.
  • Je voeten plat op de grond (liefst blote voeten of op je sokken, dat aardt lekker). Benen liefst in een hoek van 90 graden. Gebruik eventueel een voetenbankje, kussen of iets dergelijks om je voeten op te plaatsen.
  • Beweeg met je voeten eens van je tenen naar je hak en terug. Voel de spieren in je benen. Wiebel zo een paar keer heen en weer. Zet je voeten weer plat op de grond.
  • Je zitbotjes goed op de stoel. Wiebel maar eens even heen en weer op je stoel, om ze goed te kunnen voelen. Knijp je billen een keer goed tegen elkaar op een inademing en laat weer los op een uitademing. Je zult voelen dat je billen en benen daardoor al meer ontspannen zullen zijn. Doe dit eventueel een paar keer, tot je voelt dat eventuele spanning uit je billen verdwenen is.
  • Je rug recht. Meestal houdt dat in, dat je met je rug niet helemaal tegen de rugleuning zit, maar er iets voor.
  • Je kruintje omhoog. Doe maar net of er iemand aan een touwtje je kruin omhoog trekt. Je trekt dan vanzelf je kin iets in. Maak je geen zorgen om onderkinnen die daardoor ontstaan... Het is de meest ontspannen houding van je hoofd. 
  • Stel je voor of je ruggenwervels een stapel blokjes is. Het ene blokje op het andere gestapeld. Zorg ervoor dat de blokjes netjes boven elkaar staan, anders mietert de hele stapel om. Daarvoor moet je je bekken misschien iets kantelen, de één of andere kant op, voel zelf. Als de onderste blokjes al schuin staan, wordt het moeilijk de rest erbovenop te stapelen. Dan krijg je maar een wankele toren. Deze toren moet stevig en toch flexibel zijn, zodat hij niet bij het eerste zuchtje tegenwind omvalt, maar ook enigszins mee kan bewegen.
  • Trek nu je schouders hoog op, tot aan je oren. En laat ze weer vallen. Doe dit eventueel een paar keer tot je de ontspanning voelt. Draai wat rondjes met je schouders van voor naar achteren en van achteren naar voren. Maak je rug een paar keer om beurten hol en bol. Dat werkt lekker ontspannend voor je nek. schouders en rug. En keer weer terug nar die rechte rug, zitbotjes op de stoel, kruintje richting hemel.
  • Draai nu eens, vanuit je nek, met je hoofd een paar rondjes, draai ook eens de andere kant uit en laat je hoofd weer stil in het midden rusten, kruintje omhoog.
  • Trek nu eens een gezicht of je in een enorm zure vrucht bijt, denk maar aan een baby die ongegeneerd een vies gezicht trekt. Eerst even verder lezen voor je het volgende daadwerkelijk gaat doen... Knijp je ogen stijf dicht. En ontspan maar weer. Laat al de gezichtsplooien maar weer gladgestreken worden. Doe ook dit eventueel een paar keer.
  • Je zult voelen dat je al wat meer ontspannen bent. We gaan nu naar onze ademhaling. Het punt waar je ook eventueel kunt beginnen voor de korte versie van deze oefening. We gaan zo dadelijk 3x in en uit ademen. Stel je voor dat je op een inademing mooie lichte kosmische energie via je kruintje in je opneemt en dat je op een uitademing alle vuile afval, negatieve energie, waar jij niks aan hebt,  loslaat via je voeten de Aarde in, het stroomt makkelijk weg.
  • Adem nu diep en volledig in door je neus. Vul je hele buik met zuurstof, tot onderin je buik.
  • Adem daarna rustig en volledig uit door je mond (je mag een blaasgeluidje maken, pfffffff).
  • Doe dit nog 2 keer.
  • Daarna adem je rustig door en dat blijf je doen tijdens het tekenen.
Nu is het moment om je (kleur)potlood of tekenpen tevoorschijn te houden en heerlijk ontspannen te gaan tekenen.

Ben je al flink geoefend in het ontspannen, dan kun je mogelijk alleen toe met een diepe ademhaling. Dat merk je vanzelf, maar ik vind het nog steeds fijn om de hele ontspanning te doen. Lees gewoon stap voor stap door en doe mee...

Veel teken- en kleurplezier!



(*) Tip voor hooggevoelige mandala-tekenaars die voor een ander een mandala aan het tekenen zijn: dek je mandala af als je klaar bent met tekenen, iedere keer opnieuw. Je duikt als het ware in de energie van de ander als je je afstemt op die ander in het tekenen van de mandala voor hem/haar. Zorg dat je goed geaard bent en dek je mandala af als je niet meer aan het tekenen bent en voer de energie van de ander af naar Moeder Aarde. Anders kan het zijn dat je erin blijft 'hangen'. Ik heb dit uit eigen ervaring opgepikt en dat kan heel vervelend uitpakken. Dus houd dit in gedachten! Je kunt er zelf iets aan doen.
Voor jezelf tekenen, dan juist open laten liggen, als het even kan, zodat de energie goed zijn werk kan doen. Een mandala tekenen en kleuren, de energie van die mandala, kan je enorm helpen in een proces van bewustwording en/of heling.








Muziek bij Keltisch tekenen.

Al Keltisch tekenend hou ik van een bijpassend muziekbehangetje om in de sfeer te komen/blijven...
YouTube is echt héél fijn om te benutten in deze.
Welbekend is de muziek van Enya, van Celtic Woman, van Clannad, etc.

Wil je meer meditatieve Keltische muziek, gebruik dan bijvoorbeeld deze afspeellijst op YouTube.



Muziek met prachtige beelden om in de sfeer te komen...








Wil je graag wat langer durende en rustigere muziek dan kun je bijvoorbeeld gaan voor deze...




of deze:



of...




Maar met een beetje ontdekkingszin kom je de mooiste muziek tegen op YouTube.
Wat te denken van de muziek van Lord of The Rings, van Adrian von Ziegler.

Op YouTube heb ik een afspeellijst gemaakt met héél veel Keltische muziek en die lijst zal vast alleen nog maar verder groeien. Wil je daar eens rondkijken en luisteren, klik dan HIER.
Of typ bij YouTube in als zoekopdracht 'celtic music' of 'celtic music relax' en je vindt legio voorbeelden van mooie Keltische en Keltisch getinte muziek. Maak je eigen afspeellijst met favorieten en luister waar en wanneer jij wilt... dus ook onder het tekenen!

Geniet ze! Teken-ze!


3 opmerkingen:

  1. Vaak draai ik heerlijke ontspannende muziek op de achtergrond. Nu spreken de mandalas met keltische motieven me zeer aan en ga ze zeker eens uitproberen. Heb je toevallig een voorbeeld van muziek die ik hiervoor op de achtergrond kan draaien? Om in de juiste stemming te komen om het zo maar even te zeggen.

    groetjes, Annemie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Annemie, wat leuk dat je met de Keltische motieven aan de slag wilt. En ja, ook ik heb dan graag een Keltisch muziekbehangetje... In het bericht hierboven heb ik even speciaal de Keltische muziek aangevuld. Hoop dat je er zo mee uit te voeten kunt. Geniet-ze van de muziek en veel plezier met het Keltisch tekenwerk. Mocht je er niet uit komen en/of raak je 'besmet' met het Keltische virus, dan weet je me te vinden voor de 'live' workshops.
      Warme hartegroet, Angelique

      Verwijderen
    2. Hartelijk dank voor je reactie. Hier kan ik zeker wat mee! En de live workshops heb ik al in mijn achterhoofd zitten.

      Verwijderen