Tangle-motieven en hun toepassing in de Mandala
Een tangle is niets anders dan het gekrabbel dat je wellicht wel kent als je aan de telefoon zit en laat verschijnen op het randje van een krant. Ook schriftjes van schoolkinderen staan in de randen wel vaker vol met dit soort krabbels. Deze krabbels noemt men ook wel doodle's of zentangle's. Het maken van deze krabbels werkt zeer ontspannend en zelfs meditatief, vandaar de voorvoeging 'zen'.
Het woord 'Zendala' is niets anders dan een samenvoeging van de woorden 'Zentangle' en 'Mandala'. Een zentangle in een ronde vorm.
Het woord 'zentangle' moet ik eigenlijk schrijven als 'zentangle®', omdat dit een term is die door Maria Thomas verzonnen is en het een geregistreerd handelsmerk is. Maar aangezien ik geen Zentangle Certified Teacher ben, de opleiding in Amerika niet gevolgd heb, moet ik hier spreken over tangles. Meer informatie kun je vinden op de website Zentangle.com. Aangezien op internet al vele motieven gedeeld worden, kun je daar best zelf op creatieve wijze mee aan de slag, maar mag je het dus in feite geen 'zentangle' noemen. De woorden tangle en doodle zijn vrij in gebruik. Inmiddels is de term zentangle echter enorm verspreid over vele landen en in Nederland steeds meer aan het ingeburgeren. 'Zentangle' verdient een plekje in het Van Dale woordenboek, als het er al niet in staat...
In mijn Mandala-tekenwerk maak ik heel dikwijls gebruik van tangle-motieven. Maakt dat die mandala dan tot een zendala? Tja, dat is een vage scheidingslijn en daar houdt ik me niet mee bezig. Voor mijn gevoel is de ene een zendala en de andere een mandala. Maar waarom zouden wij ons bezighouden met die scheidingslijn? Belangrijk is vooral dat dit ontzettend leuk is om te doen en daar gaat het tenslotte om! Maar wil je toch even iets duidelijkheid, zentanglen of zendala's tekenen doe je zonder vooropgezet doel. Maar goed, ook binnen een mandala kun je vlakken op die manier invullen, dus vaag blijft het wel allemaal. Dat het rustgevend en ontspannend werkt, dat moge duidelijk zijn!
Een voorbeeld hoe je kunt starten met een tangle:
Veel inspiratie vanuit deze tangle/zendala pagina en vooral veel tekenplezier toegewenst!
********
20-6-2014
Hieronder wat voorbeelden op een rijtje, verdere zendala's zullen gewoon in de blogs verschijnen, anders wordt dit een wel héél lange pagina om te laden. Na vele tekeningen, uitproberen, ben ik tot een conclusie gekomen: De mandala's en zendala's zijn bij mij nauw verwant. Wanneer noem je iets een mandala, wanneer noem je iets een zendala...? Mijn zendala's zullen niet zo héél vol zitten met motiefjes, soms zelfs maar een enkel motiefje, soms maar twee of drie.... Eigenlijk ben ik iemand die gebruik maakt van tanglemotiefjes in de mandala's. De échte zentangles vind ik vaak wat vol zitten met motiefjes. Mooi hoor, maar kennelijk niet mijn ding. Heb ze dus wel getekend om uit te proberen en het is heerlijk tekenen, maar het eindplaatje zelf vind ik nogal druk en ben er voor mezelf steeds niet zo tevreden over. Ik hou van de harmonie en de herhalende motieven van de mandala, maar maak dus dankbaar gebruik van de tangle-motiefjes en laat me er graag door inspireren. Wanneer meerdere motiefjes gebruikt worden, wordt rekening gehouden met de harmonie van het geheel. Spelen met tekentaal: dik - dun / groot - klein / donker - licht / etc. Mocht dit jouw ook aanspreken dan wil ik je wijzen op de Zendala workshops die gegeven worden. In de AGENDA vind je de data.
********
22 april 2014
Ontstaan door de maandelijkse Zendala Atelier lessen...
********
14 maart 2014
Het nieuwe boek van Beika Kruid is uit:
Werkboek Zendala's tekenen
Een zeer inspirerend boek bomvol motiefjes en leuke tips hoe je met zendalafiguurtjes doosjes of boekenleggers kunt maken.
Een aanrader voor de Zentangle / Zendala liefhebber!
********
13 maart 2012
Tanglehand
Zo simpel... en zó leuk om te doen! Trek een lijn om je eigen hand en tanglen maar... Je kunt een schat aan motiefjes kwijt...
Mini-zendala's
********
8 februari 2012
Een ontwerp van Beika Kruid in een nieuw jasje
In haar boek 'Mandala's tekenen voor de beginner - Een cursus in elf lessen' staat een fantastisch ontwerp dat ik tijdens de mandala-tekenlessen graag aan mijn cursisten voorschotel. Heerlijk om te doen!
Het voorbeeld van Beika:
Een uitvoering van mijn hand:
.....maar hier op deze pagina met zendala's, wil ik natuurlijk vooral deze laten zien:
********
15 november 2011
NIEUW: Zojuist verschenen bij uitgeverij Akasha:
Voor zover ik weet het tot nu toe enige Nederlandstalige boek over zendala's / zentangles
Zendala's ontwerpen & kleuren
Beika Kruid
Een zendala is een zentangle 'een soort krabbeltje' in de mandala. Zendala's tekenen is heel ontspannend en zelfs in een verloren ogenblikje kun je eraan werken. De lijnen hoeven niet zuiver recht of rond te zijn en je kunt je fantasie de vrije loop laten. Echt iedereen kan zendala's tekenen.
Stap voor stap wordt in dit boek beschreven hoe je op een eenvoudige manier een zendala kunt opzetten. Er worden meer dan honderd patronen aangereikt om de vlakken van de zendala in te vullen. De vele in te kleuren zendala's zijn voor wanneer je even geen zin hebt om je zendala zelf te tekenen. Ter inspiratie zijn er veel in kleur uitgewerkte zendalas te zien.
Beika Kruid maakt in haar cursussen het mandalatekenen op een eenvoudige manier toegankelijk. Zij is ook de auteur van onder andere 'Mandala's tekenen voor de beginner' en 'Bloemen en planten in je mandala'.
Het boek zorgt voor de nodige tekenkriebels, als je eenmaal de smaak te pakken hebt... Veel plezier!
********
Het boek zorgt voor de nodige tekenkriebels, als je eenmaal de smaak te pakken hebt... Veel plezier!
********
Een tangle getekend naar aanleiding van en op de Beurs Mens & WelZijn d.d. 06-11-2011:
Deze tangle is getekend, net als meerdere voorgaande, op een eenvoudige blanco postkaart, zoals je die kunt kopen in een kantoorboekhandel bijvoorbeeld. Let er wel even op dat je een stevige kwaliteit hebt en niet van dat dunne papier. De postkaarten van de Hema zijn prima en ook die van het merk Gallery. Wanneer je zo'n pakje aanschaft kun je een hele tijd vooruit. Bovendien zijn deze kaarten ook leuk om te versturen.
Wil je ze bewaren, dan is zo'n insteek-fotomapje handig:
Je hebt dus eigenlijk niet zoveel nodig voor een tangle: een postkaart en een watervaste fijnschrijver zijn voldoende. De dikte 0.2 is voor mijn werk gebruikt. Om eventuele fijne accenten aan te brengen gebruik ik een fijnschrijver met dikte 0.1 en voor de grotere vlakken die zwart ingekleurd moeten worden heb ik altijd een 0.5 bij de hand. Schaduwen breng je aan met een simpel tekenpotlood, hardheid HB of zachter. Hoe zachter je potlood, hoe donkerder je schaduwwerk zal kijken. Om de schaduwen nog even bij te werken gebruik ik een zogenaamde doezelaar. Dit is een staafje strak opgerold papier met een punt eraan. Hiermee kun je schaduwpartijen vervagen en uitpoetsen.
Om je postkaart-tekeningen netjes te bewaren zodat ze ook mooi blijven en niet uitvegen of vervagen, kun je een fixatief voor potlood gebruiken. Zelf gebruik ik een fixatief dat bruikbaar is voor meerdere materialen, omdat ik met meerdere mediums werk (kleurpotlood, Oost-Indische inkt, acrylverf, gouache, etc.): Artists' Soft Fixative. Dit is een spuitbus en dus erg makkelijk in gebruik. Gewoon uitproberen dus, want de één houdt van mat, de ander van hoogglans. Let wel op dat wanneer je gewone stiften gebruikt, je géén fixatief gebruikt, want dat loopt uit. De gebruikte materialen moeten wel watervast zijn. Tangle's zijn erg leuk om bijvoorbeeld zelfgemaakte kaarten mee te versieren en denk ook eens aan scrapbook-toepassingen. Een foto-album fleurt er helemaal van op!
Een budget-tip: haarlak schijnt net zo goed te fixeren. Het uitproberen waard! Ik weet nog niet of dit voor alle tekenmaterialen geldt.
Wens jullie nog heel veel tangle-plezier!
Zendala stap-voor-stap
Tangle-motieven in je mandala
De mandala waarin dit motief verwerkt is, is deze, een zonnevlechtmandala:
Eerder getekende tangle's en zendala's van mijn hand:
Nog meer zendala's:
Tangle-motieven in de mandala:
Voor tangle inspiratie zijn er inmiddels diverse boeken verschenen, zowel Engelstalig als Nederlandstalig: