MeditatieMediteren op een Mandala.


Wanneer je een Mandala hebt getekend en ingekleurd, zeker wanneer deze vanuit een speciaal thema of vanuit een bepaalde energie opgezet is, kun je deze benutten om dat thema of die energie verder te onderzoeken of op je in te laten werken. Dit kun je doen middels meditatie.

Meditatie is niets engs, niets zweverigs, het is niets anders dan een intense concentratie ergens op. In dit geval concentreer je je op de Mandala zelf, de vormen en kleuren en/of op het thema of de energie.

Hoe doe je dat dan?

Lees het onderstaande eerst zorgvuldig door, voordat je verder actie onderneemt.

Zorg dat je even niet gestoord wordt. Dus telefoon uit en/of op de voicemail, deurbel uit, etc. Je gaat zo op een plek zitten dat je de Mandala (bijvoorbeeld ingelijst) voor je neer kunt zetten of hangen op ongeveer een meter voor je, zo dat je deze goed kunt zien zonder je nek te verrekken. Je kunt op de grond gaan zitten of op een stoel, dat is aan jou, wat jij prettig vindt. Zoek een actieve maar ontspannen houding. Dat kan in kleermakerszit, lotushouding of op een stoel met rechte rug, kruintje omhoog en voeten plat op de grond. Sommige mensen vinden een rustgevend muziekje op de achtergrond, de geur van wierook en de aanwezigheid van kaarsen prettig, maar dat is persoonlijk. Creëer je eigen ontspannen rustmoment op jouw manier.

Je handen liggen misschien ontspannen op je knieën. Wanneer je handpalmen naar beneden liggen is dat van aardende betekenis, een houding ook van loslaten naar de aarde toe. Wanneer je handpalmen omhoog liggen heeft dat een ontvangende betekenis, ontvangen van energie, van inspiratie, van goddelijke leiding, etc..

Je kunt je handen ook in elkaar vouwen op één van onderstaande wijzen en voor je borst of buik houden. De betekenis van deze houding is meer die van een verinnerlijken van een bepaalde energie, een dichter bij jezelf komen in contact met een goddelijke energie die in en om ons allen aanwezig is.Kies die houding die voor jou het prettigste voelt en die je het meest aanspreekt.
Adem drie keer diep in (door je neus) en uit (door je mond). Laat daarbij je adem tot diep onder in je buik stromen.
Adem daarna rustig door. Je hoeft niets te sturen, niet te doen, het gaat vanzelf.
Voel hoe je spieren zich bij iedere uitademing verder ontspannen.

Een voorbeeld om met deze Mandala-meditatie om te gaan is de onderstaande, maar dit is geen voorgeschreven manier of zo. Maak er jouw meditatie van, op jouw manier. Dit is maar een voorbeeld.
Je kunt ook 'gewoon' naar je Mandala kijken en de energie ervan op je in laten werken, zonder alle hieronder genoemde stappen. Ook zonder deze stappen, ook zonder bewuste aanpak zal de Mandala voor je werken, de energie is er gewoon. Of jij daar open voor staat is jouw stukje. Niets moet.

Voel hoe je lichaam nu voelt. Doe eventueel je ogen even dicht om goed in te voelen. Warm, koud, pijn(tjes) ergens, een kriebelig gevoel misschien? Alle lichamelijke gewaarwordingen neem je in je op. Alleen maar observeren, je doet er niets mee.
Hoe voel je je nu emotioneel? Huist er op dit moment vrolijkheid in je, of misschien juist een wat depressief gevoel, of iets er tussenin? Alleen maar observeren, je doet er niets mee.
Komen er gedachten langs? Vast wel! Alleen maar observeren, je doet er niets mee.
Laat alles gewoon ZIJN zoals het IS. Je hoeft er niets mee. Dat is nu op dit moment niet nodig.

Richt nu je aandacht op de Mandala voor je.
Kijk er goed naar. Open en helder of met halfgesloten ogen tussen je oogharen door kijkend, waardoor je ook je 'innerlijk oog' activeert. Wat en hoe jij wil.
Je hebt geobserveerd hoe je je voelde, fysiek, emotioneel en qua gedachten. Observeer wat er nu eventueel verandert. Hoe voel je je? Wat voel je fysiek? Wat voel je emotioneel? Wat zijn de gedachten die nu langs komen? Of verandert er voor jou niets? Dat kan. Alles is goed. Geen oordelen, alleen observeren, je hoeft er niets mee te doen.
Wanneer je de Mandala met een bepaalde intentie getekend hebt, vanuit een bepaald onderwerp, thema of energie, en je neemt dit in gedachten, je neemt dit in je beschouwing en waarneming op. Wat verandert er dan?

Door je op bovenstaande wijze op de Mandala te concentreren kun je veel informatie over jezelf vergaren. Bovendien kan het zijn dat je je openstelt voor informatie van je Hoger Zelf of je spiritueel begeleiders (gidsen, engelen, e.d.), waardoor je inzichten verkrijgt over gerelateerde dingen in het leven. Gebeurt er niets of slechts weinig, dan is dat ook goed.
Natuurlijk kun je een Mandala ook 'gewoon' aan de muur hangen en ernaar kijken wanneer jij wilt. De Mandala zal met de energie van gebruikte vormen en kleuren de ruimte verrijken.

Wanneer je dieper in wilt gaan op deze meditatie kun je er een schrijfactiviteit aan vast lassen.
Je spreekt bijvoorbeeld met jezelf af dat je 2 of 3 minuten neemt om de Mandala goed te bekijken.
Daarna pak je een pen en papier (dat natuurlijk al klaarlag), zet je je keukenwekker op 7 minuten (ja, die 7 minuten zijn juist 7 minuten en geen 6 of 8, omdat het getal 7 het getal is van zelfbespiegeling, van contemplatie, van analyse, etc.) en schrijft op wat er bij je opkomt. Je schrijft iets sneller dan je gewoon bent, om je verstand uit te schakelen en op de intuïtie te kunnen varen. Mocht je het even niet meer weten, dan herhaal je het laatst geschreven woord, in hetzelfde tempo doorschrijven, net zolang tot er wel weer iets bij je binnenkomt. Niet stoppen dus. Het doorschrijven dient ervoor om je verstand uit te schakelen en zo volledig op de intuïtie te varen en derhalve ook onbewuste informatie door te krijgen, vanuit je Hoger Zelf en misschien wel via je Gidsen en dergelijke. Dat verstand vind het natuurlijk oersaai als er niets nieuws meer komt, dus die schakelt als vanzelf wel weer uit. Tussendoor lees je niet na wat je geschreven hebt, dat doe je pas na die 7 minuten. Lees het dan ook hardop voor, zodat je jezelf voorleest als het ware en jij het ook écht kan horen. Mogelijk komt er dan een vraag of opmerking bij je op. Schrijf die vraag op. Mogelijk kun je er nog een schrijfsessie aan vast knopen om daar antwoord op te krijgen. Zo kun je met een Mandala op meditatieve en intuïtieve wijze aan het werk.

Leek weetje...
Wanneer je je speciaal aangetrokken voelt tot een bepaalde Mandala, deze écht mooi vindt, zal deze Mandala een energie vertegenwoordigen die op dit moment goed bij je aansluit, jij voelt je er prettig bij. Vaak is dit een energie die een gebied / onderwerp / thema vertegenwoordigt waar jij een behoefte toe voelt om te ontwikkelen.
Wanneer je iets, dus ook een Mandala écht foeilelijk vindt, zal dit / deze Mandala hoogstwaarschijnlijk een energie vertegenwoordigen die jij op dit moment eigenlijk op de één of andere manier het hardst nodig hebt om mee kennis te maken of om aan te werken, maar waarvoor je nog een zekere bewuste of onbewuste weerstand voelt.
Natuurlijk is het niet zo dat wanneer alles je onverschillig laat of als je alles even mooi vindt, dat weergeeft dat je niets hebt om aan of mee te werken. Nee, dan is er voor jou op dat moment even geen ruimte, energie om ergens speciaal de aandacht aan te geven.
Wanneer je spiritueel 'klaar' zou zijn zou je overal de schoonheid van inzien en overal van kunnen genieten, zou je ook de negatieve dingen niet meer als negatief zien, maar als onderdeel van het geheel. Iets negatief vinden is namelijk een oordeel en wanneer je spirituele ontwikkeling zover is dat je 'klaar' bent, dan zijn oordelen niet meer aanwezig. Voor we zover zijn... Ik heb het ook maar van horen zeggen, en van kortdurende diep spirituele ervaringen... een totaal geluksgevoel. Als je zover bent dan weet je het, dan hoeft niemand je meer te vertellen dat dit 'het' dus is...
Voorlopig zijn de meesten onder ons op deze Aarde om onze ervaringen op te doen en onze levenslessen te leren, dus zolang zullen wij dingen mooi of niet mooi of zelfs foeilelijk vinden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten