donderdag 23 februari 2012

Werkboek Heilige Geometrie in de mandala


De platonische vormen


Ineke Reinalda




Als liefhebber van mandala's en geometrische vormen kon ik deze natuurlijk niet laten liggen. Doorgebladerd in de winkel was ik meteen onder de indruk en kreeg enorme tekenkriebels. Prachtige mandala's zag ik voorbij komen en intrigerende vormen. Ik las alvast een klein stukje in het boek en de beschrijving achter op het boek...

Door Heilige Geometrie, zoals de Flower of Life en de platonische vormen, in een mandala te tekenen, kun je rust en herkenning ervaren. Heilige Geometrie is de taal van licht. De platonische vormen zijn de bouwstenen van alles wat bestaat en zijn dus ook deel van de mens. Dit boek is een uitnodiging om te voelen wat de platonische vormen voor jou kunnen betekenen.
Via de stap-voor-stap uitleg en werktekeningen leer je de vormen van de Heilige Geometrie te tekenen en word je naar een mooi resultaat geleid. Elke vorm helpt je om inzicht te krijgen in jezelf en het positieve in jezelf naar boven te halen en te versterken. Door de platonische vormen in de chakra's uit te werken, help je je chakra's te helen.
Ook in graancirkels zie je de schitterende vormen van de Heilige Geometrie. Het tekenen van graancirkels met een platonische vorm wordt beschreven. Deze vormen verwijzen allemaal naar bewustwording.
Creativiteit heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in het leven van Ineke Reinalda. Zij heeft een opleiding intuïtieve ontwikkeling gedaan. Verder volgde zij cursussen mandalatekenen en diverse workshops op het gebied van spiritualiteit.
Na het doorbladeren en het lezen van de achterkant van het boek voel ik me zeker uitgenodigd om de platonische vormen te gaan tekenen... Sterker nog... het vervuld een innerlijke wens om hier eens wat dieper op in te gaan en vormt nu een mooie aanleiding. En natuurlijk ga ik dit weer combineren met andere uitgangspunten in een spirituele ontdekkingstocht... plantenenergieën, astrologie, numerologie, etc.... Ja, ik voel de uitdaging! Benieuwd of jij die ook voelt...

Ook nieuwsgierig geworden en wil je het boek bestellen? Dat kan hieronder...






maandag 20 februari 2012

Elmer



In de http://art-tangle-club.clubs.nl/ kwam vorige week een uitdaging langs om een kleurplaat te voorzien van zentangle-motieven. Op zoek naar een leuke kleurplaat, uiteraard nu eens niet uit eigen hand, kwam ik Elmer tegen. Elmer, het gekleurde olifantje, wie kent hem niet? De verhalen van David McKee over het kleurige olifantje, dat 'anders' is dan zijn soortgenoten. Er overkomen hem dingen die alleen hem kunnen overkomen, juist omdat hij 'anders' is. Hij laat zien dat 'anders' zijn soms heel lastig kan zijn. Hij brengt een vrolijke noot in het leven van zijn dierenvriendjes en laat zien dat 'anders' zijn juist ook heel leuk kan zijn, nieuwe dingen laat ontdekken, etc. Toen onze kinderen klein waren is Elmer vaak tevoorschijn gekomen en de verhalen vaak voorgelezen. Misschien wel omdat Elmer zo herkenbaar was. Wij zijn namelijk geen 'doorsnee' gezin, met hoogsensitieve gezinsleden, autistisch en adhd-gedrag. Dat ondervinden wij dagelijks. Vaak wordt er van buitenaf heel anders tegenaan gekeken dan wij zelf doen, vaak wordt het onderschat wat het betekent om hoogsensitief te zijn, wat het betekent om ASS of ADHD te hebben. Het doorkruist je hele leven, juist omdat die buitenwereld niet ingespeeld is op deze dingen, terwijl het juist zoveel kan toevoegen. Het onder je hoede mogen hebben van twee kinderen met ASS/ADHD is heel bijzonder en leert je heel bewust in het leven te staan, juist omdat het leven, omdat de ontwikkeling van deze kinderen, niet zo vanzelfsprekend is zoals bij 'normale' kinderen.

Wanneer de maatschappij meer ingespeeld zou zijn op de grote diversiteit in mensen die er bestaat, in plaats van ideaalbeelden hanteren en daar krampachtig aan proberen te voldoen, dan zou de wereld er heel anders, en voor velen een stuk prettiger, uitzien. De ontwikkeling van ideaalbeelden is niet alleen maar negatief, er komen ook vele goede dingen uit voort. Kijk maar eens naar de kunst en de cultuur. Welke mooie dingen komen er niet uit een geïnspireerde kunstenaar? Welke ontwikkeling heeft er niet in de wetenschap plaatsgevonden? Etc. etc. Ideaalbeelden bieden handvatten. Het hoort allemaal bij het opdoen van menselijke ervaringen en bedenk maar eens: wie past er nu perfect in het ideaalbeeld van de maatschappij? Niemand toch? Het maatschappelijk ideaalbeeld is een leidraad om onszelf op te richten, om ons door te laten inspireren. Het is noodzakelijk dat het er is, het is een hulpmiddel om Bewust Zijn te creëren. Het maatschappelijk ideaalbeeld ontstaat vanuit een samenspel tussen mensen, het is een afspiegeling van de evolutie van de mens, zoals de huidige crisis ook een evolutionair gegeven is. Het is nodig om mensen bewust te maken van de dingen die werkelijk belangrijk zijn. Onze huidige financiële crisis zal uiteindelijk dat maatschappelijk ideaalbeeld drastisch gaan veranderen, maar dat gebeurt niet van de één op de andere dag. Kinderen als de onze helpen ons alvast een ander Bewust Zijn te ontwikkelen en leren ons wat nu werkelijk belangrijk is in het leven. In wezen zijn HSP, ASS en ADHD kinderen spirituele helpers van de samenleving, kinderen met een gouden randje eromheen.

Vanuit deze insteek kreeg de kleurplaat van Elmer een eigen vorm:


De kleurplaat zag er zo uit:


Ik heb op een A4-formaat tekenpapier een cirkel getekend. Daarna heb ik de kleurplaat dusdanig verkleind dat hij erin pastte, onder mijn tekenpapier gelegd en hem met potlood binnen de cirkel overgetrokken, gewoon nog met de vierkantjes. Daarna de hokjes gemaakt met ruimte ertussen. Alles overgetrokken met een fijnschrijver, potloodlijnen uitgegumd en dus ook de vakjes, vervolgens met een fijnschrijver gaan 'tanglen' in de ontstane vlakjes. Toen stond er een 'tanglefantje' op papier in een lege cirkel. Ik wilde hem eerst in zwart-wit houden, á la meest voorkomende tangles, maar dat beviel niet. Juist het bijzondere aan Elmer zijn zijn kleuren, dus die kleuren heb ik toen maar in de tekening gebracht. Zelfs de vlakjes die bij Elmer eigenlijk wit zijn, heb ik ingevuld met kleur. Pas toen voelde het goed. Een grote tussenruimte tussen de vlakjes was nu wit. Dat voelde niet goed... Vandaar de gouden toevoeging, want Elmer is een olifantje 'anders' met een gouden randje, net als onze kinderen. Toen was Elmer helemaal gekleurd en miste ik nog iets, een omgeving. Die heb ik er daarna bij getekend, dus dat is een eigen toevoeging, want op de kleurplaat stond alleen Elmer.

Uiteindelijk heeft de kleurplaat dus een metamorfose ondergaan en een eigen vorm gekregen die past bij ons gezinnetje....

Voor kleurplaten van mijn hand: http://wittewaterlelie.clubs.nl/ Word lid en laat je inspireren!

Wil je lezen over Elmer het gekleurde olifantje? Dan kun je zijn boeken hieronder bestellen:



Kali-Yantra mandala

Yantra: een visuele verschijningsvorm van een mantra.
Het woord 'mantra' komt uit het Sanskriet en betekent heilig woord of heilige lettergreep. Een mantra is een lettergreep, woord, zin of reeks zinnen die door hun combinatie van klanken als mystiek of magisch ervaren worden. Een mantra wordt doorgaans meermaals herhaald, inwendig of hardop. Mantra's zijn veelal via tradities overgedragen teksten, maar ook heel moderne vormen zijn in omloop. 
Een yantra is eigenlijk hetzelfde als een mantra, alleen is de kracht van de tekst weergegeven in een beeld.
Een mantra haalt kracht uit klanken en herhalingen, een yantra ontleent zijn kracht aan vormen, patronen en kleuren. Ook yantra's zijn veelal via traditie overgedragen van ouder op kind, van leraar op leerling, en waren vroeger zeker een geheime zaak. Tegenwoordig zijn deze niet meer zo geheim en hebben wij vele yantra's tot onze beschikking om zelf mee aan de slag te gaan.
Mantra's en yantra's kunnen de spreker/zanger of tekenaar/schilder, en hun toeschouwers een heel speciaal gevoel geven, een gevoel dat er een bepaalde energie gaat stromen. Mantra’s en yantra’s worden dan ook vaak gebruikt voor concentratie- en meditatiedoeleinden.




In het boek ‘Werken met yantra’s’ van Marga Walburg en Hermien Elings staan, na een voorbeeld-yantra, een aantal traditionele yantra-vormen uitgelegd. Stap voor stap kun je, door de aanwijzingen te volgen, zelf yantra’s tekenen en schilderen.  Het is dus een werkboek. De stappen zijn duidelijk, de uitleg van vormen en kleuren is helder. Het boek is erop gericht de yantra’s in te kleuren middels plakkaatverf. Ikzelf heb deze keer gekozen voor ‘gewoon’ kleurpotlood, omdat ik zelf, middels de door mij gehanteerde kleurtechniek, ervaren heb dat het op die wijze kleuren een verdieping biedt bij concentratie en meditatie en de energie van mijn tekeningen nog meer en dieper tot mij door kan dringen. Ook een groot deel van mijn cursisten heeft dit zo ervaren. Dit is echter geheel persoonlijk en menigeen zal middels het schilderen met penseel en kwast wellicht dezelfde diepgang ervaren.

Een yantra wordt van buiten naar binnen geconstrueerd, net als deze van buiten naar binnen wordt ingekleurd. Dit om de energie van de yantra te verinnerlijken en je te vereenzelvigen met deze energie. Daarna kun je de ruimte om de bhupur (het vierkant) bewerken tot een cirkelvorm, waardoor een mandala ontstaat.
Een yantra kun je herkennen door een aantal steeds terugkerende vormen. Zo is de basis de bhupur, de vierkante vorm. Het vierkant is hier een stabiele vorm doordat hij bijvoorbeeld niet op één punt staat, maar op een van de vier even lange lijnen en staat daarmee symbool voor de aarde, voor materie en begrenzing. We kunnen tegelijkertijd beseffen dat een vierkant een vorm is die eigenlijk niet in de vrije natuur voorkomt, maar een vorm is die door mensen gecreëerd is. In het boeddhisme vinden we deze bhupur wel vaker terug en is daar een vorm die symbool staat voor een tempel, een heilige plaats met vier ingangen die gericht zijn op de vier windrichtingen: noord, oost, zuid en west. In deze tempel bevindt zich een heiligdom.
Zo zijn er nog meer vormen die we steeds opnieuw in iedere traditionele yantra terug zien: de cirkel, de lotus en de driehoek bijvoorbeeld, waarbij de driehoek bijvoorbeeld ook in tweevoud voor kan komen, één met de punt naar boven en één met de punt naar beneden en zo een zespuntige ster vormt.
In het boek kun je verder lezen over de betekenissen van vormen en kleuren.

Nog even aandacht voor de bindu, de punt in het midden. Deze punt staat symbool voor de oorsprong, voor de potentie, datgene waar alles uit voort kan komen en datgene waar alles in samen kan komen, datgene waar alles en niets huist, de plaats waar het zichtbare en het onzichtbare in elkaar overgaan: de plaats waar de god(in) van de tempel zetelt.

De Kali-yantra helpt ongewenste gewoontes te veranderen, helpt angsten te overwinnen, verdrijft depressieve gedachten, zorgt voor vernieuwing van energie en voor spirituele groei.
Deze yantra is genoemd naar Kali, de godin van vernietiging en transformatie.

In het boek kunnen we lezen:
Kali is de vrouwelijke vorm van Kala. Het woord Kala heeft in het Sanskriet twee betekenissen, te weten: dood en tijd.
Het is altijd een kwestie van tijd voordat iets of iemand ophoudt te bestaan op aarde. De angst voor de dood is de grootste angst waarmee de mensheid te kampen heeft. Vele negatieve emoties, zoals andere angsten, woede en verdriet, vinden hun bodum in de angst voor de dood. Kali kan alles in ons leven vernietigen. Zolang wij niet gehecht zijn aan uiterlijke zaken, is er geen probleem. Maar wij zijn over het algemeen wel gehecht aan onze relaties, banen en spulletjes. Sterker nog: we vereenzelvigen ons ermee en wanneer Kali dan ingrijpt, kan dat heel hard aankomen. Het kan aanvoelen alsof er een deel van jezelf is vernietigd. Vaak merken we pas hoe gehecht we aan iets zijn als we het verloren hebben.

Is het 'toeval'? Tijdens het tekenen van deze yantra, kregen wij te horen dat mijn man zijn baan zou gaan verliezen, er is simpelweg geen werk meer voor hem bij zijn huidige werkgever. Tja, als je het dan hebt over gehecht zijn... Nu waren wij al geen mensen die er een luxe levensstijl op na hielden, maar nu... Wat is hierop mijn reactie geweest... O jé! Sh... Wat gaat er nu gebeuren? Maar al snel zag ik dat er door deze gebeurtenis nieuwe deuren geopend werden, op persoonlijk relationeel gebied, maar zeker ook op het gebied van werk. Het is een periode die dus eigenlijk wel goed is, al is het niet makkelijk. In de voorgeschreven vorm van de Kali is de bhupur blauw ingekleurd, maar voor mijn gevoel moest er ook groen in, de kleur van de hartchakra. Groen versterkt de zintuigen en kalmeert de zenuwen, werkt neutraliserend, waardoor genezing kan plaatsvinden, maakt harmonieuzer en liefdevoller. Over de betekenis van de kleuren kunnen we lezen in het Yantra-werkboek.


En dit is dan mijn Kali-Yantra mandala geworden:








Wil je meer weten over yantra's, wil je het boek bij de workshop of wil je ze misschien liever zonder begeleiding tekenen of schilderen? Hier kun je het boek bestellen: