Iedere dag vóór zonsopgang wordt de plek voor de ingang van hun huis schoongemaakt om weer voorzien te worden van een nieuw patroon.
De patronen worden doorgegeven van moeder op dochter.
De opzet van deze motieven lijkt heel veel op het tekenen met ruitjes, zoals we dat ook wel gebruiken om te leren (na)tekenen. We maken alleen geen gebruik van ruitjes, maar slechts van de snijpunten van deze ruitjes, waardoor een stippenpatroon ontstaat.
Dit stippenpatroon vormt de basis van alle motieven. Je hebt twee mogelijkheden die je prima kunt combineren. Je kunt van stip naar stip tekenen, maar je kunt ook om de stippen heen tekenen.
Uiteraard gaan wij met pen en potlood te werk, maar in India doen ze dat op straat uiteraard met ander materiaal. Als je de afbeeldingen ziet doet het denken aan stoepkrijttekeningen (zou je thuis ook eens voor je deur kunnen doen...), maar de lijnen zijn gemaakt van een soort rijst- of kalkpapje dat wordt opgenomen middels een propje katoen dat in de hand gehouden wordt. Al knijpend in het propje, waardoor het papje langs de vingers naar beneden loopt, wordt een lijnenpatroon getekend.
Prachtige voorbeelden! Ook veel inspiratie voor bijvoorbeeld wit op zwart papier...
Bronnen en leuke links ter inspiratie:
'Indiase mandala's - Het tekenen van kolams in de mandala' - Hannie de Jong & Corine de Jong
http://eponware.com/videos/seo/kolam-designs-with-lines&page=6
http://www.a1tamilnadu.com/Elephant-Kolam/691/#.T6uwLOtgLd4
http://www.ikolam.com/
In het nieuwe 'Werkboek natuurelementen in de mandala - een reis door aarde, water, lucht en vuur' van Arieta Scheffelaar & Jeanette van der Velden, staan bijvoorbeeld leuke kolam-olifantjes.
Natuurlijk is in dit boek nog véél meer te vinden, dat helemaal niets met kolam-tekenen te maken heeft.
Een prachtig boek vol inspiratie.