zaterdag 12 januari 2013

Kolam-tekenen

Kolam-tekenen is geïnspireerd op de prachtige kolam-motieven die de vrouwen in India gebruiken om hun huizen te beschermen tegen de boze geesten. Door alle ingewikkelde windingen in de afbeelding worden de boze geesten in de war gebracht, waardoor ze niet meer in huis kunnen komen. Ook worden ze speciaal gemaakt voor het welzijn van de familie, voor een goede oogst, voor de viering van een geboorte of huwelijk  of om voorspoed te brengen in het huis en slechte invloeden af te weren.
Iedere dag vóór zonsopgang wordt de plek voor de ingang van hun huis schoongemaakt om weer voorzien te worden van een nieuw patroon.
De patronen worden doorgegeven van moeder op dochter.
De opzet van deze motieven lijkt heel veel op het tekenen met ruitjes, zoals we dat ook wel gebruiken om te leren (na)tekenen. We maken alleen geen gebruik van ruitjes, maar slechts van de snijpunten van deze ruitjes, waardoor een stippenpatroon ontstaat.
Dit stippenpatroon vormt de basis van alle motieven. Je hebt twee mogelijkheden die je prima kunt combineren. Je kunt van stip naar stip tekenen, maar je kunt ook om de stippen heen tekenen.
Uiteraard gaan wij met pen en potlood te werk, maar in India doen ze dat op straat uiteraard met ander materiaal. Als je de afbeeldingen ziet doet het denken aan stoepkrijttekeningen (zou je thuis ook eens voor je deur kunnen doen...), maar de lijnen zijn gemaakt van een soort rijst- of kalkpapje dat wordt opgenomen middels een propje katoen dat in de hand gehouden wordt. Al knijpend in het propje, waardoor het papje langs de vingers naar beneden loopt, wordt een lijnenpatroon getekend.
Voor ontwerp-inspiratie google eens op afbeeldingen: 'kolam dots'.
Prachtige voorbeelden! Ook veel inspiratie voor bijvoorbeeld wit op zwart papier...Bronnen en leuke links ter inspiratie:

'Indiase mandala's - Het tekenen van kolams in de mandala' - Hannie de Jong & Corine de Jong

http://eponware.com/videos/seo/kolam-designs-with-lines&page=6
http://www.a1tamilnadu.com/Elephant-Kolam/691/#.T6uwLOtgLd4
http://www.ikolam.com/


In het nieuwe 'Werkboek natuurelementen in de mandala - een reis door aarde, water, lucht en vuur' van Arieta Scheffelaar & Jeanette van der Velden, staan bijvoorbeeld leuke kolam-olifantjes.
Natuurlijk is in dit boek nog véél meer te vinden, dat helemaal niets met kolam-tekenen te maken heeft.
Een prachtig boek vol inspiratie.

Bestellen:

NIEUW:

2 opmerkingen:

  1. superleuk! dank je voor de tips en info. Groetjes, Petra

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Fijn om te horen Petra, graag gedaan. En jij bedankt voor je reactie!

      Verwijderen