dinsdag 19 juni 2012

De natuur in je mandala

Voor mensen die van de natuur én van mandala-tekenen houden zijn er legio ideeën te bedenken om deze natuur in hun mandala te verwerken. Soms is een beetje inspiratie uit boeken wel handig.

Allereerst is daar het boek van Beika Kruid, 'Bloemen en planten in je mandala tekenen voor de beginner', dat gebaseerd is op de Keltische bomenkalender. De bomenkalender is voor de Kelten hetzelfde als de dierenriem voor ons. Door de bijbehorende boom op te zoeken bij je geboortedatum kun je informatie krijgen over je karakter. Kan zeer bewustzijnsverruimend zijn. De eigenschappen van je levensboom hebben een sterke invloed op je persoonlijkheid, gedrag en levensloop. Door deze achtergrond kun je je mandala dus heel persoonlijk maken. Een leuke link in deze is


In het boek van Beika vind je inspiratie om aan de hand van de bomenkalender een mandala te tekenen. Daarnaast vind je ook uitleg om bladeren en bloemen in je mandala te tekenen.

Wanneer je het altijd moeilijk hebt gevonden om bladeren en bloemen in je mandala te tekenen, kan de eenvoudige uitleg in dit boek je wellicht op weg helpen. De werkwijze en materiaalkeuze worden helder uitgelegd. Je leert hoe je gebruik kunt maken van de afgebeelde malletjes met de basisvormen. Ook aan kleurgebruik en de techniek wordt aandacht besteed. De vele praktische tips maken van dit boek een cursuswerk. De Keltische bomenkalender wordt ter inspiratie in tekst en mandala's uitgewerkt.


Een ander héél mooi boek is dat van Trudy van den Berg 'Dieren in de mandala'. Een werkelijk mandalaparadijs voor natuurliefhebbers.


Het boek staat bol van de prachtige natuurmandala's. Daarnaast vind je handige beschrijvingen hoe je bepaalde elementen zelf tekent.

Dieren zijn puur en kwetsbaar en hebben een sterke overlevingsdrang. Zouden wij ons daarom steeds weer tot hen aangetrokken voelen? Dit boek neemt je mee langs een stukje van de dierenwereld en wil je intenser en bewuster naar dieren laten kijken. Dieren bezitten eigenschappen waar wij veel van kunnen leren wanneer we ons als het ware een spiegel voor en wellicht kunnen wij hun eigenschappen in onszelf herkennen. Waarom valt de ene mens op een hond en de ander op een kat?
De auteur nodigt je uit om je samen met haar te verdiepen in de schoonheid van het dier en te lezen over de ervaringen die ze opdoet in de natuur rond haar werk- en woonplek. De mandala's zijn om naar te kijken, maar ook een inspiratiebron om zelf te gaan tekenen. Per hoofdstuk worden hiervoor verschillende suggesties en technieken aangereikt. Al tekenend kun je op deze manier bij jezelf naar binnen gaan en het wezen van het dier ervaren. Laat de wijsheid en kracht van dieren in je doordringen en ontdek hierdoor wat in jezelf verborgen ligt.
Trudy van den Berg woont en werkt in het Drentse Elp. Vanaf haar vroegste jeugd is de liefde voor de natuur al aanwezig en vond telkens weer een weg naar buiten in de vorm van tekenen en schilderen. Vanaf het moment dat zij het mandala-tekenen ontdekte kregen de dieren en planten een plekje in de cirkel. Dit sloot helemaal aan bij de cyclus in de natuur die zich ook in een cirkel voltrekt. In haar eigen atelier thuis evenals ook op locatie geeft Trudy regelmatig cursussen in mandala-tekenen. het doorgeven van kennis geeft haar enorme voldoening en ze deelt dan ook met veel plezier het enthousiasme van haar cursisten.


En dan een nieuw en o zo prachtig boek:Een zeer inspirerend boek met duidelijke aanwijzingen en ideeën.

De wereld om je heen bestaat uit de vier elementen: aarde, water, lucht en vuur. Je lichaam is uit deze vier elementen opgebouwd en je uit je in de vorm van de vier elementen: je kunt geaard of aards zijn, zweverig, bruisend, vurig, uitgeblust, luchtig of ijzig.
Door het tekenen van de elementen in de mandala krijgt elke mandala haar eigen betekenis en zeggingskracht. In dit werkboek is elk element met een dier verbonden. Het element aarde heeft de olifant als dier, in het water zijn de vissen, in de lucht vliegen de vlinders en de draken horen bij het element vuur. Een veelheid aan inspirerende informatie, voorbeelden en tekenmogelijkheden voor de beginnende en gevorderde mandala-tekenaar helpt je op weg om jouw reis door de natuurelementen te maken.
Arieta Scheffelaar en Jeannette van der Velden delen al vele jaren een passie voor het mandala-tekenen. Gezamenlijk ontwikkelen zij cursussen en workshops. Jeannette is (mede-)auteur van onder andere Werkboek Keltisch tekenen en Werkboek Oriëntaalse mandala's.

Bestellen:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten