vrijdag 30 oktober 2015

Inspiratie Workshop #13: Nieuw GOURDGEOUS Tangle






Net op tijd voor Halloween....
Gourdgeous is een woordspeling, die we niet letterlijk kunnen vertalen, maar leuk om te kijken wat het betekent.
Gourdgeous heeft natuurlijk alles te maken met de 'gourd' wat Engels is voor 'kalebas' en dat herkennen we wel in de vorm van deze tangle.
Gordgeous speelt ook natuurlijk met het woord 'gorgeous' wat Engels is voor 'prachtig'.
Leuke woordspeling, goed gevonden.

Deze tangle komt uit de laatste nieuwsbrief van https://www.zentangle.com/
Voor liefhebbers van tanglen een 'must' om je in te schrijven voor de nieuwsbrief, zodat je op de hoogte blijft van alle nieuwe tangles van Maria en Rick, de 'uitvinders' van Zentangle, althans diegenen die het krabbelen (doodling) op een stukje papier een naam gegeven hebben en er een échte kunst van gemaakt hebben (op hun site het verhaal van het ontstaan van de Zentangle), waardoor zij de aanstichters werden van een wereldwijde 'gekte' of 'verslaving', die veel mensen veel plezier brengt. Ikzelf ben niet zo van het 'alleen maar' tanglen, meer van de toepassing ervan in mijn mandala's, maar ik weet zeker dat er velen totaal verslaafd zijn geraakt aan deze manier van tekenen. Het brengt rust en ontspanning om mee bezig te zijn en dat is wat de mens in deze jachtige tijd zo goed kan gebruiken. Bij toepassing in de mandala heeft het, naast dat, een verdiepende energetische werking en levert het een prachtige versiering van je mandala.


Maria schrijft in hun nieuwsbrief:

Deze tangle ontstond op een rontonde-achtige manier toen ik op onze (overdekte) veranda zat (die ooit een buiten-veranda was), waar ik de eenvoudige, elegante schoonheid van de off-white kraaldelen vloer om me heen aan het bewonderen was. Rick en ik kozen voor deze vloer omdat ook in andere delen van het huis (gebouwd in ongeveer 1875) deze kraaldelen voorkwamen en het was nog steeds in een goede staat. Het licht dat vanuit verschillende hoeken op de kraaldelen viel was inspirerend. 
Ik wilde meer werk op zwarte 'tegels' gaan doen, omdat ik de neiging heb om automatisch vanuit gewoonte de vierkante witte 'tegels' te pakken. Niet dat daar iets mis mee is, maar ik wilde een aantal technieken opnieuw toepassen op zwarte 'tegels'.
Ik begon de kraaldelen te tekenen, maar het lijkt soepeler en sneller te gaan dan met de zwarte Micron pen, het vullen gaat makkelijker, met veel meer expressie dan het zwart op wit.

Even tussendoor, voor wie nog niet bekend is met de 'Zentangle' vanuit zentangle.com van Maria en Rick:
Zij verkopen kleine kaartjes van ongeveer 9 bij 9 cm in wit en zwart om de tangles op uit te voeren. Tegenwoordig zijn er ook al cirkelvormige kaartjes. De producten zijn op hun website te vinden en te bestellen. Volgens mij leveren ze ook gewoon in Nederland en bij winkels voor kunstenaarsbenodigdheden heb ik ook al pakketten zien liggen, misschien ook te vinden bij hobbywinkels als Pipoos. Bij de tangle-boeken natuurlijk. Ook daarvan zijn er legio te koop tegenwoordig en ook steeds meer verkrijgbaar in de Nederlandse taal.
Ikzelf maak ik geen gebruik van de te kopen 'tegels', want zoals gezegd, pas ik de tangles liever toe in mijn mandala's of wat ook heel leuk is: gebruik blanco postkaarten (handig in een foto insteekmapje te bewaren) of gebruik/snijd tekenpapier op de maat die je wilt. In principe kun je op alle maten en op alle papier tanglen, zelfs op tafels, stoelen, muren, auto's, paraplu's, klompen, serviesgoed, etc. etc... Ik heb al van alles langs zien komen hier op het internet.
Maria en Rick gebruiken Micron pennen, die er ook in diverse kleuren zijn, maar je kunt in wezen allerlei tekenpennen en -stiften gebruiken. Experimenteer ermee en vind de materialen van je eigen voorkeur. De materialen met de officiële Zentangle aanduiding zijn natuurlijk puur commercie.
En wat betreft de boeken: zeer inspirerend natuurlijk, maar ook met het internet kun je al een heel eind uit de voeten, als je even rondzoekt. Een website als http://tanglepatterns.com/ is natuurlijk zeer inspirerend en je komt via die site op de sites van diverse officiële Certified Zentangle Teachers.
Maar als je de Engelse taal niet meester bent, is het wel wat lastig om de verhalen te volgen, hoewel veel afbeeldingen ervoor zorgen dat de taal niet écht een belemmering hoeft te zijn. Zoals gezegd komt er ook steeds meer beschikbaar in de Nederlandse taal. Het woord 'Zentangle' mag je echter niet zomaar voeren als docent, dat is beschermd, dat mag alleen maar als je de opleiding bij Maria en Rick gevolgd hebt. Maar ja, noem je het 'tangle' dan mag het natuurlijk weer wel. De 'Zen' ervoor duidt uiteraard op het Zen-effect, het rustgevende en meditatieve effect dat ervan uitgaat om met het tanglen bezig te zijn. Wat mij betreft draait het allemaal om het plezier, de rust en de ontspanning, dat je kunt beleven in het tanglen. De ontdekking van motieven en daarmee het beter om je heen gaan kijken is ook een logisch vervolg als je hier eenmaal mee aan de slag gaat. Als je hier langer mee bezig bent ga je namelijk steeds meer motieven zien en natekenen, zoals van kleding, gordijnen, behang, etc. etc... Of zoals Maria in dit geval, kun je geïnspireerd raken door van alles en nog wat. Ikzelf denk nu opeens aan boomschorsen die er zo enorm verschillend uit kunnen zien... Afijn... er zijn zoveel ontwerpen, oneindig veel. Je hoeft niet origineel te zijn en zelf de dingen te bedenken als je ermee aan de slag wilt gaan. Er is zo enorm veel te vinden via het internet, een bron van inspiratie om zelf creatief mee aan de slag te gaan. Wel ontzettend leuk om het verhaal van het ontstaan van zo'n tangle-motief eens te volgen en te zien hoe Maria tot zo'n ontwerp komt.... Terug naar het verhaal van Maria...



Ik vertaal maar meteen weer even:
Ik begon te experimenteren met hoe de planken van elkaar werden gescheiden: met één ruimte, twee ruimten, drie ruimten, enz...


 Ik trok twee lijnen, sloeg een ruimte over, dan weer een tweetal lijnen en herhaalde dat. Toen kleurde ik de grotere ruimte in. Dat leek op de kraaldelen. MAAR, in de badkamer waren er twee andere stijlen van kraaldelen, één met drie lijnen er tussen en één met vier lijnen!


Het eindigt niet zoals je denkt dat het zal doen. Op de afbeelding met vier lijnen tekende ik werkelijk een aantal kralen... dat kon ik toch niet laten? (Een vriendelijke knipoog naar onze lieve vriendin Carole Ohl, CZT, die me een aantal fundamentele kralen-technieken aanleerde.)


Toen begon ik de 'planken' te buigen, waardoor er origami-achtige structuren ontstonden. Alle kanten uit buigend en draaiend, mixend en matchend, ontstonden er verschillende stijlen. Dat leverde een leuke middag op voor 'moi'!



TOEN, ik had toevallig (natuurlijk) een postordercatalogus in de buurt (Wist je dat ze net als spinnen zijn... Je bent nooit meer dan een meter bij ze vandaan?) met pompoenen en zulke dingen op de cover. En 'voila'! Een kalebas-achtige afbeelding begon als toverslag voor me te verschijnen.




Ze krulden deze kant op, die kant op, in en uit, mager en dik... er was geen houden meer aan en ik was niet meer te stoppen!
Ik houd toevallig veel meer van kalebassen (hoe gekker de vorm hoe liever) dan van pompoenen, misschien omdat ik niet erg van de kleur oranje houdt of omdat ze hier door de straten van de heuvel af naar beneden gerold worden na het betalen van een flink bedrag voor een mooie grote, maar...
Ik dwaal af!


Na een tijdje begonnen de kalebassen te clusteren, in een prachtige 'hollibaugh' dans, tot leven komend als in (de Disney film) 'Fantasia' waar de ballerina nijlpaarden dansen met de bezemstelen...


Wow, het was geweldig...



... allemaal 'Gourdgeous' en wulps.



Have fun!

Rick voegt toe:
Nadat alles was gezegd en getangled, realiseerden we ons dat gourdgeous eigenlijk een versie is van 'Diva Dance', met de 'uitbreiding' altijd verschijnend op dezelfde plaats. Als je dat doet, vormt deze tangle zich organisch.



Leuke opmerking: als je Google vertalen gebruikt als hulp bij het vertalen van de tekst, vertaalt deze 'tangle' steeds door 'klitten' of 'kluwen' of 'wirwar'. Tja, daar heeft het natuurlijk wel wat van weg... hihi... we vinden rust in het tekenen van een wirwar van kluwens en klittens. Maar of het zo rustig is om naar te kijken... maar goed, dat is dan weer mijn ding. Vandaar dat ik toch een beetje structuur en houvast zoek in de mandala met zijn vaak toch meer symmetrisch en herhalende opzet, zodat deze na voltooiing door de toeschouwer ook nog als meditatief en rustgevend ervaren kan worden. Dat lukt mij persoonlijk niet bij het volle drukke uiterlijk van veel tangle-afbeeldingen. Zoals gezegd, mijn persoonlijke ding. Voor jou kan dat héél anders zijn.

Eerlijk gezegd vind ik deze tangle ook wel wat weg hebben van een knoflookbol... hihi... past ook wel bij deze tijd waarin de sluier tussen de Andere Wereld en de onze het dunst is. We willen de goede spirits natuurlijk wel verwelkomen, maar de negatieve energieën willen we niet. Daar komen ook al die als maskers gesneden pompoenen ook vandaan, om die af te schrikken. De Knoflook heeft ook zo z'n verdrijvende eigenschappen. Het leuke is dat de Knoflook ook in de Bloesemtherapie en de Spagyriek toegepast wordt om mensen te ondersteunen hun kracht en weerstand te versterken.

Maar, terugkomend bij de nieuwsbrief van Zentangle.com... Hoe wordt die GOURDGEOUS nu getekend... Daar is geen vertaling voor nodig, duidelijk:




Dit is een leuke tangle voor het Halloween / Thanksgiving thema.
We kijken ernaar uit om te zien wat jij creëert hiermee.
Geniet!



Jou eigen creaties kun je opsturen naar Maria en Rick.
Echt een aanrader om lid te worden van hun nieuwsbrief voor de allernieuwste creaties en voor ideeën, want mensen sturen echt van alles op. Zó leuk al die inspirerende ideeën!
En als je al dat zelf experimenteren met tekenmaterialen niet wilt, dan zijn de producten van hen ook heel fijn om mee te werken, simpelweg omdat je weet dat het goed is wat ze verkopen.
Ik sluit me aan bij Maria en Rick en wens je héél veel plezier met deze nieuwe tangle!


UITDAGING:
Eerst deze tangle oefenen, maar daarna....
Hoe ga jij deze tangle toepassen in een mandala?
Natuurlijk kun je gewoon een cirkel zetten rond je tangle, prima!
Maar er zijn nog veel meer creatieve mogelijkheden: kijk bijvoorbeeld eens naar een meer mandala-achtige manier met een duidelijk middelpunt in je mandala en herhalende motieven.
Een mooie Halloween-mandala?

Tussen twee haakjes: Halloween komt van het Keltische Samhain, één van de 8 jaarfeesten die nog steeds door Keltisch geörienteerde groepen gevierd wordt. Het is, zoals al even gezegd, de tijd waarop de sluier tussen de Andere Wereld en de onze het dunst is, de tijd waarin we onze dierbare overledenen en voorouders eren. In de Christelijke kerk kennen we Allerheiligen en Allerzielen.
Spiritueel gezien begint de dag, volgens het Keltisch erfgoed, bij de nacht en zo ook begint het jaar bij de winter. Het duister neemt aan kracht toe. Niets om bang voor te zijn echter, maar een periode van kracht en magie. Een periode van bespiegeling, evaluatie over wat er in de voorgaande periode goed en minder goed ging, welke lessen we daaruit geleerd hebben en een voorbereiding op de nieuwe periode. Plannen maken... Voor de Kelten begint op 1 november het spiritueel nieuwjaar!

Ik wens je dus bij deze:


Een gelukkig nieuw spiritueel jaar!



Deze uitdaging is ontstaan naar aanleiding van de nieuwsbrief van https://www.zentangle.com/, welke in het Engels is en er zijn al diverse mensen die me aangegeven hebben moeite te hebben met het volgen van de Engelse taal, vandaar deze vertaling van de beschrijving van deze mooie nieuwe tangle met daaraan vastgeknoopt een uitdaging aan het adres van de lezer. Ben benieuwd wat jullie hier voor mandala of zendala van maken.

Wil je eens rondkijken wat bol.com te bieden heeft aan Zentangle-producten?
Klik hieronder:


donderdag 1 oktober 2015

Faber Castell Pitt Artist Pen





Zoals jullie wellicht weten, maak ik in mijn mandala's zo her en der gebruik van de Faber Castell Pitt Artist Pennen. Prachtige heldere kleuren!
In bovenstaande tekening zie je deze terug komen in de puntjes en in de tanglemotiefjes in kleur.

De Faber Castell Pitt Artist Pennen zijn stiften, maar geen 'gewone' stiften. Het zijn penseeltjes, waarmee je dus, net als ik zelf doe, zo fijntjes met het puntje kunt werken, maar waarmee je ook penseelstreken kunt maken. Ikzelf doe dat niet graag met mijn stiften, omdat ik alleen dat fijne puntje wil gebruiken en niet wil dat mijn puntje een punt wordt. De stiften zijn namelijk best wel stug om als penseel te gebruiken, wat ik dus fijn vind om dat puntje te bewaren. Ik weet niet of ze in gebruik soepeler worden daarin, omdat ik dat dus nooit doe.
De inhoud van de stiften bestaat uit gekleurde Oost-Indische inkt. Voordeel van de stiften is dat de punt steviger is dan van een 'gewoon' penseeltje en de inkt niet zo snel uitdroogt als inkt in een potje, mits je niet vergeet de dop erop te doen.





Aandachtspuntje: bewaar je stiften liggend, en ondanks dat je ze niet zo vaak gebruikt, beweeg ze af en toe, zodat de inhoud niet de kans krijgt vast te gaan zitten ergens in je stift. Handig hierin is de doos waarin ze verkocht worden.
Als je de doos in een winkel rechtop ziet staan wijs de winkeleigenaar hier dan op. De meeste winkeleigenaren hebben hier wel oren naar en zullen je bedanken voor de tip. Als je stiften bij thuiskomst toch uitgedroogd blijken te zijn of al heel snel binnen te haperen als je er nog maar kort mee tekent, moet je ermee terug gaan. Misschien dat je dan een andere set kunt krijgen, of een betreffende andere stift. Tenslotte kan zo'n winkelier niet zien hoeveel jij er al mee getekend hebt, dus is dit afhankelijk van de goodwill en klantvriendelijkheid van de winkelier. (Dit geldt overigens ook voor alle andere tekenpennen en zo.)
Hoe de doos hieronder op de foto staat, zo moet je hem bewaren. Wel met de klep dicht natuurlijk.

Nadelen:
Er is eigenlijk, wat mij betreft, maar één nadeel: er zijn te weinig kleuren. De Faber Castell Polychromos kleurpotloden hebben véél meer kleuren, waarop deze stiften heel mooi aansluiten, maar helaas is het (nog?) niet één op één. Zou van mij wel mogen.






Aan de opbergbox zit een deksel met daaraan een lint dat je strak kunt trekken door om een, ja hoe heet zo'n ding, een soort knoop (zonder gaten voor het garen weliswaar) heen kunt draaien. Daarmee trek je de inhoud zo in een trappetje, zoals je op deze foto ziet, zodat alle stiften goed zichtbaar en te pakken zijn.

Even opletten bij de aanschaf:
Er zijn ook Big Brush stiften, waarvan de punt veel dikker is.
Het is natuurlijk een keuze die je ook kunt maken. Dat is aan jou. Ik blijf bij de fijne Brush stiften.

Aanschaf tip:
Nu kwam ik hierop het internet deze aanbieding tegen:
https://discountoffice.nl/p/tekenstift-faber-castell-pitt-artist-pen-brush-studiobox-48/
Natuurlijk is discountoffice geen tekenmaterialenwinkel en ik weet dan ook niet hoe hard zij door hun voorraad gaan en of ze ze goed verzorgen, ik koop mijn stiften eerlijk gezegd liever bij mijn vaste winkelier, maar het is een mooie aanbieding.

Ikzelf heb ook ooit de hele box aangeschaft en moet zeggen dat ik het daar nog steeds mee doe. Mogelijk dat er straks een keer een stift leeg is, maar ik heb zo'n idee dat ik er lang mee doe. Nu gebruik ik ze natuurlijk niet in iedere mandala en teken ik ook geen hele dagen, wat op dit moment wel weer meer gaat komen. Ik ben ook nog bezig met therapeutische (bij)scholing, ook op het gebied van coaching, waarbij ik een paar cliënten mag begeleiden op hun helings- en bewustwordingspad. Ik merk dus wel dat het tekenen nu weer meer en meer terug aan het komen is. Dat was ooit mijn uitgangspunt, waarbij ik het therapiestukje ben gaan doen om mensen te kunnen ondersteunen bij wie door het mandala-tekenen veel los kwam. Bovendien bleek het mandala-tekenen door veel mensen juist opgezocht te worden doordat ze een punt van rust en ontspanning zochten in hun toch al zo uitdagende leven, waarin ze last hadden van diverse klachten. Wat is er mooier dan een totaalpakketje aan te kunnen bieden? Ik ben er heel blij mee en merk dat ik - na een paar jaren gericht te zijn geweest op, en dus ervaring opgedaan heb in, de therapie - langzamerhand weer terugkom op het thuishonk: het mandala-tekenen. Ik ben enorm blij dat ik die therapie erbij gedaan heb, voor mezelf natuurlijk, want ik heb mijn eigen helingsproces daar natuurlijk ook in meegenomen en het heeft mijn zelfvertrouwen gesterkt, maar vooral voor mezelf én de deelnemers aan de cursussen en workshops, omdat het mandala-tekenen daardoor ook veel meer diepgang heeft gekregen. Mandala-tekenen is dus niet alleen 'zomaar wat' tekenen, het is meer en kan veel en veel meer voor je betekenen. Naast een punt van rust en ontspanning (waar vooral het meditatief kleuren toe bijdraagt) is het een middel om te werken aan je bewustwording en heling.

Intussen ben ik het Keltische trappatronen verhaal verder aan het uitwerken en ben voor mezelf aan het bekijken of ik dit verhaal niet toch in losse workshops aan ga bieden, want het is wel veel... al lijkt het allemaal zo simpel. Met het werken aan de trappatronen werk je aan een stukje oerverbinding met Moeder Aarde, symbolisch voelt het voor mij als het trappetje dat tussen hemel en aarde opgezet wordt. Zó mooi. Ik snap intussen echter ook waarom men het ook wel monnikenwerk noemt... hahaha...