vrijdag 30 oktober 2015

Inspiratie Workshop #13: Nieuw GOURDGEOUS Tangle


Net op tijd voor Halloween....
Gourdgeous is een woordspeling, die we niet letterlijk kunnen vertalen, maar leuk om te kijken wat het betekent.
Gourdgeous heeft natuurlijk alles te maken met de 'gourd' wat Engels is voor 'kalebas' en dat herkennen we wel in de vorm van deze tangle.
Gordgeous speelt ook natuurlijk met het woord 'gorgeous' wat Engels is voor 'prachtig'.
Leuke woordspeling, goed gevonden.

Deze tangle komt uit de laatste nieuwsbrief van https://www.zentangle.com/
Voor liefhebbers van tanglen een 'must' om je in te schrijven voor de nieuwsbrief, zodat je op de hoogte blijft van alle nieuwe tangles van Maria en Rick, de 'uitvinders' van Zentangle, althans diegenen die het krabbelen (doodling) op een stukje papier een naam gegeven hebben en er een échte kunst van gemaakt hebben (op hun site het verhaal van het ontstaan van de Zentangle), waardoor zij de aanstichters werden van een wereldwijde 'gekte' of 'verslaving', die veel mensen veel plezier brengt. Ikzelf ben niet zo van het 'alleen maar' tanglen, meer van de toepassing ervan in mijn mandala's, maar ik weet zeker dat er velen totaal verslaafd zijn geraakt aan deze manier van tekenen. Het brengt rust en ontspanning om mee bezig te zijn en dat is wat de mens in deze jachtige tijd zo goed kan gebruiken. Bij toepassing in de mandala heeft het, naast dat, een verdiepende energetische werking en levert het een prachtige versiering van je mandala.


Maria schrijft in hun nieuwsbrief:

Deze tangle ontstond op een rontonde-achtige manier toen ik op onze (overdekte) veranda zat (die ooit een buiten-veranda was), waar ik de eenvoudige, elegante schoonheid van de off-white kraaldelen vloer om me heen aan het bewonderen was. Rick en ik kozen voor deze vloer omdat ook in andere delen van het huis (gebouwd in ongeveer 1875) deze kraaldelen voorkwamen en het was nog steeds in een goede staat. Het licht dat vanuit verschillende hoeken op de kraaldelen viel was inspirerend. 
Ik wilde meer werk op zwarte 'tegels' gaan doen, omdat ik de neiging heb om automatisch vanuit gewoonte de vierkante witte 'tegels' te pakken. Niet dat daar iets mis mee is, maar ik wilde een aantal technieken opnieuw toepassen op zwarte 'tegels'.
Ik begon de kraaldelen te tekenen, maar het lijkt soepeler en sneller te gaan dan met de zwarte Micron pen, het vullen gaat makkelijker, met veel meer expressie dan het zwart op wit.

Even tussendoor, voor wie nog niet bekend is met de 'Zentangle' vanuit zentangle.com van Maria en Rick:
Zij verkopen kleine kaartjes van ongeveer 9 bij 9 cm in wit en zwart om de tangles op uit te voeren. Tegenwoordig zijn er ook al cirkelvormige kaartjes. De producten zijn op hun website te vinden en te bestellen. Volgens mij leveren ze ook gewoon in Nederland en bij winkels voor kunstenaarsbenodigdheden heb ik ook al pakketten zien liggen, misschien ook te vinden bij hobbywinkels als Pipoos. Bij de tangle-boeken natuurlijk. Ook daarvan zijn er legio te koop tegenwoordig en ook steeds meer verkrijgbaar in de Nederlandse taal.
Ikzelf maak ik geen gebruik van de te kopen 'tegels', want zoals gezegd, pas ik de tangles liever toe in mijn mandala's of wat ook heel leuk is: gebruik blanco postkaarten (handig in een foto insteekmapje te bewaren) of gebruik/snijd tekenpapier op de maat die je wilt. In principe kun je op alle maten en op alle papier tanglen, zelfs op tafels, stoelen, muren, auto's, paraplu's, klompen, serviesgoed, etc. etc... Ik heb al van alles langs zien komen hier op het internet.
Maria en Rick gebruiken Micron pennen, die er ook in diverse kleuren zijn, maar je kunt in wezen allerlei tekenpennen en -stiften gebruiken. Experimenteer ermee en vind de materialen van je eigen voorkeur. De materialen met de officiële Zentangle aanduiding zijn natuurlijk puur commercie.
En wat betreft de boeken: zeer inspirerend natuurlijk, maar ook met het internet kun je al een heel eind uit de voeten, als je even rondzoekt. Een website als http://tanglepatterns.com/ is natuurlijk zeer inspirerend en je komt via die site op de sites van diverse officiële Certified Zentangle Teachers.
Maar als je de Engelse taal niet meester bent, is het wel wat lastig om de verhalen te volgen, hoewel veel afbeeldingen ervoor zorgen dat de taal niet écht een belemmering hoeft te zijn. Zoals gezegd komt er ook steeds meer beschikbaar in de Nederlandse taal. Het woord 'Zentangle' mag je echter niet zomaar voeren als docent, dat is beschermd, dat mag alleen maar als je de opleiding bij Maria en Rick gevolgd hebt. Maar ja, noem je het 'tangle' dan mag het natuurlijk weer wel. De 'Zen' ervoor duidt uiteraard op het Zen-effect, het rustgevende en meditatieve effect dat ervan uitgaat om met het tanglen bezig te zijn. Wat mij betreft draait het allemaal om het plezier, de rust en de ontspanning, dat je kunt beleven in het tanglen. De ontdekking van motieven en daarmee het beter om je heen gaan kijken is ook een logisch vervolg als je hier eenmaal mee aan de slag gaat. Als je hier langer mee bezig bent ga je namelijk steeds meer motieven zien en natekenen, zoals van kleding, gordijnen, behang, etc. etc... Of zoals Maria in dit geval, kun je geïnspireerd raken door van alles en nog wat. Ikzelf denk nu opeens aan boomschorsen die er zo enorm verschillend uit kunnen zien... Afijn... er zijn zoveel ontwerpen, oneindig veel. Je hoeft niet origineel te zijn en zelf de dingen te bedenken als je ermee aan de slag wilt gaan. Er is zo enorm veel te vinden via het internet, een bron van inspiratie om zelf creatief mee aan de slag te gaan. Wel ontzettend leuk om het verhaal van het ontstaan van zo'n tangle-motief eens te volgen en te zien hoe Maria tot zo'n ontwerp komt.... Terug naar het verhaal van Maria...Ik vertaal maar meteen weer even:
Ik begon te experimenteren met hoe de planken van elkaar werden gescheiden: met één ruimte, twee ruimten, drie ruimten, enz...


 Ik trok twee lijnen, sloeg een ruimte over, dan weer een tweetal lijnen en herhaalde dat. Toen kleurde ik de grotere ruimte in. Dat leek op de kraaldelen. MAAR, in de badkamer waren er twee andere stijlen van kraaldelen, één met drie lijnen er tussen en één met vier lijnen!


Het eindigt niet zoals je denkt dat het zal doen. Op de afbeelding met vier lijnen tekende ik werkelijk een aantal kralen... dat kon ik toch niet laten? (Een vriendelijke knipoog naar onze lieve vriendin Carole Ohl, CZT, die me een aantal fundamentele kralen-technieken aanleerde.)


Toen begon ik de 'planken' te buigen, waardoor er origami-achtige structuren ontstonden. Alle kanten uit buigend en draaiend, mixend en matchend, ontstonden er verschillende stijlen. Dat leverde een leuke middag op voor 'moi'!TOEN, ik had toevallig (natuurlijk) een postordercatalogus in de buurt (Wist je dat ze net als spinnen zijn... Je bent nooit meer dan een meter bij ze vandaan?) met pompoenen en zulke dingen op de cover. En 'voila'! Een kalebas-achtige afbeelding begon als toverslag voor me te verschijnen.
Ze krulden deze kant op, die kant op, in en uit, mager en dik... er was geen houden meer aan en ik was niet meer te stoppen!
Ik houd toevallig veel meer van kalebassen (hoe gekker de vorm hoe liever) dan van pompoenen, misschien omdat ik niet erg van de kleur oranje houdt of omdat ze hier door de straten van de heuvel af naar beneden gerold worden na het betalen van een flink bedrag voor een mooie grote, maar...
Ik dwaal af!


Na een tijdje begonnen de kalebassen te clusteren, in een prachtige 'hollibaugh' dans, tot leven komend als in (de Disney film) 'Fantasia' waar de ballerina nijlpaarden dansen met de bezemstelen...


Wow, het was geweldig...... allemaal 'Gourdgeous' en wulps.Have fun!

Rick voegt toe:
Nadat alles was gezegd en getangled, realiseerden we ons dat gourdgeous eigenlijk een versie is van 'Diva Dance', met de 'uitbreiding' altijd verschijnend op dezelfde plaats. Als je dat doet, vormt deze tangle zich organisch.Leuke opmerking: als je Google vertalen gebruikt als hulp bij het vertalen van de tekst, vertaalt deze 'tangle' steeds door 'klitten' of 'kluwen' of 'wirwar'. Tja, daar heeft het natuurlijk wel wat van weg... hihi... we vinden rust in het tekenen van een wirwar van kluwens en klittens. Maar of het zo rustig is om naar te kijken... maar goed, dat is dan weer mijn ding. Vandaar dat ik toch een beetje structuur en houvast zoek in de mandala met zijn vaak toch meer symmetrisch en herhalende opzet, zodat deze na voltooiing door de toeschouwer ook nog als meditatief en rustgevend ervaren kan worden. Dat lukt mij persoonlijk niet bij het volle drukke uiterlijk van veel tangle-afbeeldingen. Zoals gezegd, mijn persoonlijke ding. Voor jou kan dat héél anders zijn.

Eerlijk gezegd vind ik deze tangle ook wel wat weg hebben van een knoflookbol... hihi... past ook wel bij deze tijd waarin de sluier tussen de Andere Wereld en de onze het dunst is. We willen de goede spirits natuurlijk wel verwelkomen, maar de negatieve energieën willen we niet. Daar komen ook al die als maskers gesneden pompoenen ook vandaan, om die af te schrikken. De Knoflook heeft ook zo z'n verdrijvende eigenschappen. Het leuke is dat de Knoflook ook in de Bloesemtherapie en de Spagyriek toegepast wordt om mensen te ondersteunen hun kracht en weerstand te versterken.

Maar, terugkomend bij de nieuwsbrief van Zentangle.com... Hoe wordt die GOURDGEOUS nu getekend... Daar is geen vertaling voor nodig, duidelijk:
Dit is een leuke tangle voor het Halloween / Thanksgiving thema.
We kijken ernaar uit om te zien wat jij creëert hiermee.
Geniet!Jou eigen creaties kun je opsturen naar Maria en Rick.
Echt een aanrader om lid te worden van hun nieuwsbrief voor de allernieuwste creaties en voor ideeën, want mensen sturen echt van alles op. Zó leuk al die inspirerende ideeën!
En als je al dat zelf experimenteren met tekenmaterialen niet wilt, dan zijn de producten van hen ook heel fijn om mee te werken, simpelweg omdat je weet dat het goed is wat ze verkopen.
Ik sluit me aan bij Maria en Rick en wens je héél veel plezier met deze nieuwe tangle!


UITDAGING:
Eerst deze tangle oefenen, maar daarna....
Hoe ga jij deze tangle toepassen in een mandala?
Natuurlijk kun je gewoon een cirkel zetten rond je tangle, prima!
Maar er zijn nog veel meer creatieve mogelijkheden: kijk bijvoorbeeld eens naar een meer mandala-achtige manier met een duidelijk middelpunt in je mandala en herhalende motieven.
Een mooie Halloween-mandala?

Tussen twee haakjes: Halloween komt van het Keltische Samhain, één van de 8 jaarfeesten die nog steeds door Keltisch geörienteerde groepen gevierd wordt. Het is, zoals al even gezegd, de tijd waarop de sluier tussen de Andere Wereld en de onze het dunst is, de tijd waarin we onze dierbare overledenen en voorouders eren. In de Christelijke kerk kennen we Allerheiligen en Allerzielen.
Spiritueel gezien begint de dag, volgens het Keltisch erfgoed, bij de nacht en zo ook begint het jaar bij de winter. Het duister neemt aan kracht toe. Niets om bang voor te zijn echter, maar een periode van kracht en magie. Een periode van bespiegeling, evaluatie over wat er in de voorgaande periode goed en minder goed ging, welke lessen we daaruit geleerd hebben en een voorbereiding op de nieuwe periode. Plannen maken... Voor de Kelten begint op 1 november het spiritueel nieuwjaar!

Ik wens je dus bij deze:


Een gelukkig nieuw spiritueel jaar!


Aanstaande zondag 1 november 2015 om 14.00 uur op de spirituele beurs in Ewijk, zal de Avalon Circle, waar ikzelf ook toe behoor, een drumcirkel organiseren, waarbij we stilstaan bij deze gelegenheid. Kom je ook?
Meer informatie over de beurs vind je HIER.


Inspireer anderen en stuur een scan of foto van je creatie naar

dewittewaterlelie@gmail.com


Deze uitdaging is ontstaan naar aanleiding van de nieuwsbrief van https://www.zentangle.com/, welke in het Engels is en er zijn al diverse mensen die me aangegeven hebben moeite te hebben met het volgen van de Engelse taal, vandaar deze vertaling van de beschrijving van deze mooie nieuwe tangle met daaraan vastgeknoopt een uitdaging aan het adres van de lezer. Ben benieuwd wat jullie hier voor mandala of zendala van maken.

Wil je eens rondkijken wat bol.com te bieden heeft aan Zentangle-producten?
Klik hieronder:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten