zaterdag 2 januari 2016

Inspiratie Workshop #14: LIEFDE. Geloof jij nog in de kracht van het woord? De kracht van schrijven?


Jawel... Schrijven met pen op papier? Met de voortschrijding van het digitale tijdperk, met het verschijnen van tablets op scholen, komt het 'ouderwets' schrijven met pen op papier in de verdrukking. De snelheid in ons leven viert hoogtij, maar wat doen wij met de opgeleverde winst aan tijd? Ons leven nog meer vullen met werken en prestaties neerzetten. Is dat nodig?

Ik doe er stevig aan mee moet ik zeggen. Al is het maar met het verzamelen van zoveel mogelijk informatie over hoe het anders kan... Boekenkasten vol... Maar vertellen al die boeken niet in de kern hetzelfde, alleen ieder op een eigen manier? Bekijk al die teksten en afbeeldingen maar eens goed. Ook ik ben niet bepaald origineel in het schrijven en tekenen. Ja, ik heb mijn eigen weg gevonden hierin en ik combineer allerlei inzichten op mijn eigen unieke manier, maar werkelijk origineel? Nee, alles is er in wezen al en ook ik laat mij weer inspireren door anderen. En het is goed dat er zoveel manieren zijn, omdat we allemaal aangesproken worden door iets wat bij ons past, maar dan nog... Stel dat je iets mist... We worden seriematig aan de boekenkast verbonden. Commerciële handigheid? Of werkelijk iets te vertellen? Je ziet vaak dat het eerste boek van een serie keigoed is, maar de volgende in de serie... en toch wil je niks missen, want stel dat er eentje komt zoals die eerste, want die smaakte toch wel naar meer...

We worden van kleins af aan zo geïndoctrineerd dat onze focus op werken en prestaties staat. Onze generatie, geboren eind vijftiger en in de zestiger jaren, en misschien ook nog jonger, is opgevoed door ouders die na de oorlog de wederopbouw van het land meegemaakt hebben en hun leven bestond inderdaad vooral uit werken. Logisch in die tijd.
Ons leven is in veel opzichten gemakkelijker geworden. Onze ouders zagen al dat veel handwerk overgenomen kon worden door apparaten. Het wasbord en de wringer werden vervangen door de wasmachine, de bezem werd een stofzuiger, afwasborstel en teil zijn bij veel mensen vervangen door een vaatwasser. Wijzelf zagen vele technische snufjes verschijnen, zoals de televisie, de telefoon, de computer, die het leven in eerste instantie aangenamer maakten, maar langzamerhand middelen zijn geworden om te benutten... waarvoor? Werken... Zo bleef de focus staan op werken. Wie niet hard genoeg werkt is 'lui'. Dus wat doen we, we zetten de focus op 'werken' op zich, niet op de reden waarom. We verzinnen er desnoods een reden bij. Dat is wat er, mijns inziens, in de afgelopen jaren, als reactie op de wederopbouw na de oorlog gebeurd is. We hebben verzonnen dat het zinvol is om veel geld te verdienen, om onszelf te voorzien in de luxe die we in onze kindertijd niet gekend hebben. Of vanuit de angst die luxe kwijt te raken. De luxe van leven in vrijheid, een leven zonder (de directe gevolgen van de) oorlog, is vervangen door de luxe van een leven in het teken van verdiensten, verdiensten van materie, macht en status.

Zo nam de computer het over van ons schrijven met pen op papier.
Kinderen krijgen tegenwoordig al tablets op school, zodat ze kunnen werken met digitale schoolboeken. Nu heb ik daar niks op tegen hoor. Wel zo goed voor het milieu, maar toch...
Met het verdwijnen van pen en papier verdwijnt er meer. Niet alleen een ambacht verdwijnt, maar er verdwijnt meer. Het contact met het woord. Ooit geprobeerd iets zo netjes en mooi mogelijk te schrijven? Kreeg dat woord dan niet veel meer betekenis ineens? Voelde dat niet anders dan typen op een toetsenbord van een computer?


Geloof jij in de LIEFDE?
Universele LIEFDE?
Onvoorwaardelijke LIEFDE?
LIEFDE uit de Goddelijk Bron?
LIEFDE voor Jezelf?


Dan gaan we nu eens wat uitproberen:
Open een leeg blad in je tekstverwerkingsprogramma en toets nu op het toetsenbord van je computer eens het woord 'Liefde' in. Meteen een mooie titel van het bestand.
Prachtig veelomvattend woord, toch? Misschien wel het mooiste woord dat er bestaat. Misschien voel je er iets bij, misschien niet. Oordeel niet, het is goed.
Typ er maar bij wat je wilt, gevoelens, inzichten. Vertel jouw verhaal over LIEFDE en wat dit voor jou betekent.


Maar dan nu:
Zoek nu eens naar het mooiste schrijfpapier dat je maar kunt vinden. Misschien heb je een dagboek, een mooi schrijfboekje. Neem nu de fijnst schrijvende pen ter hand die je maar kunt vinden. Hèb je überhaupt wel een dagboek of schrijfboekje en een speciale persoonlijke pen? Besteed je daar aandacht aan? Of schrijf je je teksten op simpele kladbriefjes en gebruik je de voor de hand liggende reclamepennen die je ergens gekregen hebt? Alleen al de aandacht die je kunt besteden aan het vinden van je eigen pen en papier... Maar goed, ook een simpele pen en een simpel stukje papier doen op dit moment dienst hoor. Het is alleen een puntje om eens aandacht aan te besteden als je iemand bent die van schrijven houdt... of naar aanleiding van deze oefening blijkt te houden...

Heb je pen en papier bij de hand? Oké.
Zoek dan maar eens een rustig plekje op waar je niet gestoord kunt worden.
Ga maar eens recht op je stoel zitten.
Voeten plat op de grond, kruintje omhoog.
Nu haal je drie keer diep adem en ademt zo volledig mogelijk uit.
Voel je spieren bij iedere uitademing ontspannen, voel je ledematen zwaar worden.
Breng nu je aandacht naar je voeten, die plat op de aarde staan.
En adem een tijdje rustig door.
Aandacht bij je voeten.
Voel hoe ze plat op de grond staan, hoe je tenen de grond raken, je hakken.
Er zullen veel gedachten bij je boven komen.
Geeft niks, denken is even natuurlijk als ademen.
Je hoeft op dit moment echter helemaal niets met die gedachten.
Ze zijn er, meer niet.
Iedere gedachte laat je voor wat ze is en breng je aandacht weer naar je voeten.
Het geeft niet als je in gedachten afdwaalt.
Zodra je beseft wat er gebeurt, breng je je aandacht weer terug naar je voeten.
Doe dit zo'n 5 minuten.
Schrijf nu, met volle aandacht en zorg, dus in alle rust en de tijd nemend,
zo mooi en netjes mogelijk,
het woord


'Liefde' 

met je pen op papier.
Wat voel je bij dit woord?
Voel gewoon een tijdje.
Als je wilt mag je opschrijven wat er nu bij je op komt.
Ben je klaar met schrijven, breng dan je aandacht weer terug naar je voeten.
Kom weer terug in het hier en nu.
Adem weer een paar keer goed door.
Misschien voel je de behoefte te gaan gapen.
Prima! Doen! Gaap maar een keer goed door.
Beweeg maar wat met je armen en benen.
Weer terug in het hier en nu?

Het met zorg met de hand geschreven woord 'Liefde' voelt voor velen héél anders dan dat woord dat je daarnet zomaar even snel in je computer getypt hebt.
Wat voel je bij dit woord? Wat is het verschil met het typen?
Wat heeft je voorkeur?
Is er verschil tussen het eerste stukje wat je op de computer geschreven hebt en wat je later met pen op papier hebt geschreven? (Voor een verdere verdieping van deze oefening moet je eens naar de 'live' workshop komen...)
Je hoeft niet te oordelen over één van beiden, want beiden kunnen zeer nuttig zijn voor verschillende doeleinden. Door bewust gebruik te maken van het één of het ander leer je echter de kracht van schrijven kennen. Een (her)ontdekkingstocht. Want heb jij als kind op de basisschool ooit dat gevoel gehad van sensatie over nieuwe schoolboeken, -schriften, -pennen en dat soort dingen? Zo'n mooi nieuw schrift, nieuwe pen? Dikke kans dat jij een 'schrijver' bent. Zo niet, dan is dat ook goed hoor. Maar áls je een schrijver bent, kun je daar gebruik van maken!

Als je de met zorg met de hand geschreven versie prefereert boven de in de computer getypte versie, maak daar dan eens gebruik van en ga schrijven! Met pen op papier wel te verstaan...


Maar wat heeft dit nu te maken met het Mandala-tekenen?

Wat te denken van het bouwen van een Mandala om het woord 'Liefde'?
De kracht van het woord gebruiken om tot je door te laten dringen...

Een relatief eenvoudige opzet...
(klik op de afbeeldingen om ze groter te zien)


Om deze mandala op te zetten, verdeel je het middendeel in 8 taartpunten of zoveel als jij wilt, een even aantal. Om en om zet je er het woord 'LIEFDE' in. In dit geval dus blokletters gebruikt, de staande poten van de letters meebewegend met de cirkel en wat er meteen in me opkwam toen ik de ontstane vorm zag, was de overeenkomst met een peper- of zoutvaatje. De LIEFDE wordt ingepeperd... en geconserveerd in het zout... hahaha... Het woord komt namelijk van buiten en gaat naar de kern van de Mandala, naar jezelf gericht. Voor iedereen die moeite heeft met de liefde voor zichzelf... Moeite met zelfvertrouwen, je eigenwaarde gevoel? Goede tekening om te maken! Een mooie vorm om de universele kosmische liefde en de liefde voor jezelf te symboliseren. 
Wat betreft de rand eromheen kun je gebruik maken van de opzet die we hebben gezien in de workshop over de Keltische knoop; in de rand is een verdeling gemaakt van 36 keer 10 graden:Als ook de vlecht overgetrokken is en de potloodlijnen uitgegumd:


Welke vorm geef jij de 'Liefde' in jouw mandala?
Gebruik in ieder geval ook het woord 'Liefde' in je mandala.


Tijdens het tekenen van mijn Mandala kwam deze mantra op mijn pad en bleef hangen... Gedurende het tekenen van deze Mandala is hij verder op blijven staan. Meegezongen. Prachtige mantra, krachtige energie.
Zal niet voor niets zijn...


Tekst en betekenis:

GAYATRI MANTRA
Om bhur bhuvaha svaha
Tat savitur varenyam
Bhargo devasya dhimahi
Dhiyo yonah prachodayat

Lof aan de bron van alle dingen. 
Het is aan u te danken dat wij het ​​ware geluk kunnen bereiken op elk niveau, zowel op fysiek, astraal als causaal vlak. 
Het is door uw transcendente aard dat u het waard bent te worden aanbeden en geliefd. 
Verlicht ons met uw alles doordringende licht.Tip:
Scan je 'Liefde-Mandala' in en verklein hem, zo dat hij op een formaat is dat hij past als etiket op een fles. In die fles doe je water. De mandala kun je op stickerpapier afdrukken, maar je kunt hem ook op maat uitknippen en op je fles plakken met een stuk plakplastic. Is hij meteen mooi beschermd tegen nat worden. Eventueel kun je de Gouden Driehoek stenen in je fles doen, zie DIT ARTIKEL.
Energetisch voeg je LIEFDE toe aan je water. Nou, daar kunnen we niet genoeg van krijgen, toch?
Dus heb je een issue met zelf-liefde, vind je het moeilijk van jezelf te houden, heb je een issue met liefde van en voor anderen, kun je de universele goddelijke LIEFDE niet (zo goed) voelen... denk dan eens aan deze tip.


Een mooie workshop om het nieuwe jaar 2016 mee te beginnen, want ik denk dat iedereen wel wat (extra) liefde kan gebruiken. Er is al zoveel haat in de wereld, laten we dat eens transformeren in liefde, want hoe gek het dan ook mag klinken, liefde en haat liggen heel dicht bij elkaar. Sterker nog... ze zijn met elkaar verbonden als Yin en Yang, als twee zijden van één blaadje papier... Je kunt het één niet herkennen zonder het ander. Haat kan heel diep geworteld liggen. Haat voor een ander komt voort uit angst voor de invloed van die ander op jezelf (zorg voor jezelf, zelf-liefde) en je dierbaren (zorg voor de ander, liefde voor een ander). Ga je dit gevoel dieper onderzoeken dan ontdek je dat haat voor een ander te zien is als spiegel van jezelf, als spiegel van een schaduwzijde in jezelf. Je kunt iets in een ander namelijk niet herkennen als dat niet in jezelf zit. 'The Work' van Byron Katie is een mooie methode om je daarvan bewust te worden. Door je bewust te worden van je eigen schaduwzijde en die te transformeren, zul je ook de haat naar de ander kunnen transformeren in liefde.

Ben je geïnteresseerd eens dieper op deze workshop in te gaan en/of met 'The Work' van Byron Katie aan de slag te gaan op zoek te gaan naar je eigen schaduwzijde om die te transformeren, dan ben je diepgaand aan het werk om de haat jegens anderen te transformeren in liefde. In wezen kun je die haatgevoelens gebruiken als leidraad voor je eigen bewustwordingsproces. En als iedereen daarmee aan de slag zou gaan, zou de haat in de wereld al snel getransformeerd zijn in liefde. Er zou geen reden meer zijn voor haat.
Als je hiermee aan de slag wilt kun je eventueel bloesemremedies gaan gebruiken ter ondersteuning van dit transformatieproces.

Aanmelden voor het 'live' uitwerken van deze workshop kan bij Angelique Moorman via


dewittewaterlelie@gmail.com
of 
telefonisch: 06-51900040


Deze workshop is individueel of in een klein groepje te volgen. Geef aan wat jij wilt. Aanmelden voor groepsverband graag minimaal 1 maand in het voren, zodat er PR op gezet kan worden om mede-deelnemers te vinden.


Ik wens iedereen een liefdevol 2016 toe!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten