maandag 9 oktober 2017

Zentangle motief in je Mandala: SPOKEN



Ikzelf ben niet zo'n fan van zentangles op zich, ik vind ze vaak zo druk. Prachtig als ik ze bij anderen zie, leuk en rustgevend om mee bezig te zijn, maar wanneer ik naar mijn eigen zentangles kijk... ik word er heel onrustig van. Zegt natuurlijk wel iets over hoe ik mijn binnenwereld vaak ervaar. Ik merk dat ik in mijn tekeningen meer neig naar de zendala, de mandala met daarin zentangles toegepast, maar dan ook niet teveel verschillende motieven in één mandala, dus misschien moet ik ze toch meer mandala's met zentangle motieven noemen, want het moet voor mij niet te vol en te druk worden. Ik zoek toch een zekere rust en regelmaat in de symmetrie en herhalende motieven in mijn mandala's. Zeker om later naar te kijken. En ach, waarom zouden we etiketjes plakken? Het gaat om de lol in het tekenen, de werking die het voor jou heeft en hoe ieder voor zich dat ook oppakt is heel persoonlijk en kan in de loop van de tijd ook nog veranderen.

Maar ja, hoe pak je dat dan aan... een zentangle motief in je mandala tekenen? Je moet natuurlijk wel wat zentangle motieven kennen, om ze te kunnen toepassen in de mandala.
Op het internet zijn vele bronnen te vinden om zentangle motieven te tekenen.
Bovendien zijn er steeds meer boeken te koop, mocht je het niet fijn vinden steeds met zo'n beeldscherm te werken. Ik ben écht wel een boekenfan, zoals mijn cursisten, die bij mij thuis de lessen volgen, vast wel weten. Ik heb boekenkasten vol boeken. Maar in dit geval merk ik dat ik toch snel naar digitale bronnen grijp. De voorraad inspiratie op internet lijkt namelijk wel oneindig. Een schatkist. Als ik daar mijn boekenkasten mee zou vullen, is mijn huis héél snel te klein. Er zijn vele websites waar de zentangle motieven besproken worden, veelal in het Engels, maar de afbeeldingen spreken vaak al voor zich.
Tegenwoordig zijn er ook al apps voor op je smarttelefoon. Dat zoek ik dan weer niet. Mijn laptop staat hier vlak bij mijn tekentafel geïnstalleerd, dus een wat groter beeld vind ik wel zo prettig.
Waar vind je die schatkist aan motieven op het internet dan?

Een leuke site is deze:
http://tanglepatterns.com/

Hier vind je allerlei patronen waar je mee kunt oefenen, netjes op alfabet gesorteerd. Een digitale kaartenbak dus. Hele fijne site. Of je vind er rechtstreeks een beschrijving of je wordt doorverwezen naar de originele site.

De eerste site echter waar ik, jaren geleden, kennis mee maakte, was die van de mensen die de zentangle zijn naam gegeven hebben, Maria Thomas en Rick Roberts:
https://www.zentangle.com/

Zij ontwerpen nog steeds nieuwe tangles. Tangles hebben vaak ook de eigenschap dat ze al tekenend gewoon ontstaan of geïnspireerd worden op dingen die we in de buitenwereld overal tegen kunnen komen. Denk aan patronen op gordijnstoffen, kleding, behang, of, in dit geval, is het vast een fietswiel geweest, waar dan ook.
Om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen op dat gebied kun je je op hun website inschrijven voor de nieuwsbrief. Daar zitten soms ook beschrijvingen bij van nieuwe tangles, zoals degene die ik in dit geval, in het kader van de mandala, graag met je deel: SPOKEN.

Zentangles kun je overal gebruiken waar een versiering op z'n plaats is, denk aan scrapbooking, fotoalbums, dagboeken, agenda's, wenskaarten, als aanvulling op handlettering, etc. etc.
In ons geval bekijken we de toepassing van de zentangle in de mandala en deze SPOKEN tangle doet het bijzonder goed in een mooie rand om onze mandala heen. Als je 'm bekijkt snap je wel wat ik bedoel.

Allereerst, hoe moet je SPOKEN tekenen, het stappenplan:




En dan snap je nu de naam SPOKEN vast ook, het zijn net spaken van een wiel.
Zoals je ziet, begin je met een cirkel in het midden. Een mandala op zich dus!
Je kunt natuurlijk variëren, zoals de voorbeelden in de nieuwsbrief laten zien:










Vooral dat tweede voorbeeld spreekt me aan, omdat dat meteen aangeeft hoe je SPOKEN in een rand om of in je mandala zou kunnen verwerken.
Het vijfde voorbeeld laat zien wat er gebeurt als je de spaken niet recht, maar gebogen maakt.
Het derde en het laatste voorbeeld laten zien wat er gebeurt als je de spaken een ander uiteinde geeft.
Afijn, je kunt er mee spelen hoe je wilt.
Leuk om dat in een mandala te gaan doen!

Hoe gaat jouw mandala, met SPOKEN erin verwerkt, eruit zien?
Ik ben benieuwd!
Stuur een goede scan of foto op naar dewittewaterlelie@gmail.com
Graag onder vermelding van 'SPOKEN', zodat ik ook véél later nog terug kan vinden bij welk blogbericht je opgestuurde mandala hoort, zodat ik 'm hieronder kan plaatsen.
Heb je bij je tekening nog aanvullend commentaar, bijvoorbeeld over de manier van tekenen, gebruikte materialen, etc., dan kan ik dat erbij plaatsen indien van toepassing.
Laat jouw mandala een inspiratie zijn voor anderen!






Bron nieuwsbrief:





Voor wie toch met z'n neus in de boeken wil duiken voor zentangle motieven en hun toepassingen...
Bij bol.com zijn legio zentangle boeken te vinden, ook steeds meer in het Nederlands:




Geen opmerkingen:

Een reactie posten