dinsdag 3 september 2013

Basisboek Symbolen in de Mandala - Danka Hüsken






Een nieuw boek van de hand van Danka Hüsken. Zoals we Danka kennen: grondige kennis gecombineerd met tal van voorbeelden en tekeninstructies. Wederom een verrijking voor de boekenkast van de mandala-tekenaar, een schat aan inspiratie, maar ook voor docenten en therapeuten is hier veel uit te halen om met cursisten en cliënten aan de slag te gaan. Ik weet zeker dat dit boek meer tijd buiten de boekenkast doorbrengt dan erin...  Dank je wel Danka, voor wederom zo'n mooi schatkistje. Wie gaat 'm openen? Ik heb het al gedaan, jij?



Achter op het boek vind je de volgende informatie:

Symbolen geven een schat aan ervaring en rijkdom weer en kunnen ons veel vertellen over onze innerlijke wereld. Het zijn zinnebeelden voor wat ons innerlijk raakt.
In dit boek wordt een groot aantal symbolen uitgebreid beschreven, waaronder archetypische, geometrische en cultuurgebonden symbolen en symbolen van de goden en godinnen, uit de natuur en van de elementen.

Naast de beschrijving van de symbolen worden tekeninstructies gegeven, zodat je zelf met de symbolen aan de slag kunt. Door het maken van mandala's kun je je eigen beeldtaal vinden, die je veel kan vertellen over wie je bent. De kwaliteit van je leven wordt versterkt en je zelfbeeld bekrachtigd wanneer je je eigen beeldtaal leert 'verstaan'.
Dit boek is geschikt voor iedereen die zich met beeldtaal bezig wilt houden, maar het is ook een aanvulling voor tekendocenten, tekentherapeuten, coaches en kunstenaars. Het boek is levendig geïllustreerd met tekenen en foto's: een boek om van te smullen.

Danka Hüsken is sinds de jaren tachtig bezig met tekentaal, symboliek en mandala's. Zij is onder andere opgeleid als tekentherapeut en numerologisch consulent. Danka werkt als mandaladocent en coach/trainer en geeft lezingen en korte workshops. Zij schreef meerdere boeken, waaronder 'De mandala als helend beeld' en 'Numerologie in woord, beeld en getal'.


Bestellen:

maandag 1 juli 2013

Kleurtechniek 4: Accenten



Hebben jullie lekker geoefend met het kleuren in rondjes? Ik heb leuke reacties ontvangen, waarvoor dank. Het blijkt veel mensen wat extra’s te brengen in het kleuren. Het meditatieve effect is herkenbaar voor velen. Het kleuren in rondjes verdiept de beleving van de energie van de mandala.

Door middel van het toevoegen van stiften of fijnschrijvers aan onze kleurpotloden, kunnen we accenten aanbrengen in onze mandala’s, waardoor de kleuren veel sprekender worden. En wanneer de kleuren krachtiger worden, wordt ook de energie van de mandala krachtiger, ze straalt meer kracht uit.
In onderstaande Flower of Life heb ik het principe van lijnen en stipjes toegepast, maar je kunt eventueel ook andere motiefjes gebruiken om accenten aan te brengen, wat jij maar wilt. Om de kracht van de kleur te versterken heb ik stiften uitgekozen die mooi bij de kleurpotloden passen. Maar natuurlijk is dit geheel persoonlijke smaak. Mijn voorkeur gaat uit naar krachtige heldere kleuren.
Een waarschuwing om in acht te nemen als je van plan bent om je tekening te fixeren om hem mooi te kunnen bewaren: zorg dat je een watervaste variant stift of fijnschrijver gebruikt! Het zou zonde zijn om bij het fixeren te ontdekken dat je kleur uitloopt! Die ‘fout’ maak je maar één keer, geloof mij maar…
Ik heb hier gebruik gemaakt van Faber Castell Polychromos kleurpotloden en fijne penseelstiften PITT artist pen brush (B) van hetzelfde merk.

Stap voor stap: het vlakje wordt, in dit geval, ingekleurd met 3 kleuren: groen en 2 tinten blauw.


GROEN

Eerst een lijn langs de buitenrand, dan in etappes, laag voor laag, de kleur versterken.
In rondjes gekleurd natuurlijk!



  



BLAUW

Ook hier eerst een lijn langs de buitenrand, en de kleur in etappes, laag voor laag, versterken.
Denk aan het kleuren in rondjes!






LICHTBLAUW

De ruimte tussen groen en blauw invullen met lichtblauw. Daarbij ook over het groen en het blauw heen kleuren, een lichte ‘wassing’ dus, zoals ze dat teken-technisch noemen, maar niet helemaal tot de buitenkant van de vorm, blijf in het middendeel.





Groene lijn met stift langs de buitenkant van de vorm




Groene stippen, hoe dichter de stippen bij elkaar staan hoe donkerder.





Blauwe lijn met stift langs de buitenkant van de vorm.




Met blauw kleurpotlood kleur bijwerken tot er een mooi verloop is tussen kleurpotlood en stift.





Je kleuren zijn nu veel sprekender!

En dit is het totale eindresultaat:




Zonnige mandala-groetjes,
Angelique Moorman


Gepubliceerd in het tijdschrift ‘Mandala’ van de Nederlandse Mandalavereniging
Nummer 110, Voorjaar 2013




Aanvulling:

Behalve het werken met stipjes kun je bijvoorbeeld ook zentangle-motiefjes met stift aanbrengen op je gekleurde vlak. Een mooi voorbeeld zie je hieronder:






Kortom, durf te spelen met kleur en kleurtechniek.

Aanrader om je mandala-ervaring te verdiepen is het kleuren in rondjes, en de toevoeging van accenten, door bijvoorbeeld stipjes en zentangle-motiefjes, omdat dit een meditatief effect heeft.


Een andere toepassing in dit kader, is het aanbrengen van lijntjes met een wat harder kleurpotlood (bijvoorbeeld met Derwent Studio) over een ondergrond van een wat zachter kleurpotlood (in dit voorbeeld Derwent Coloursoft).








TIP:

Gebruik naast je mandala-tekenpapier eenzelfde papier om kleuren en effecten uit te proberen, deze kleurtechniek is 'simpelweg' een kwestie van oefenen oefenen oefenen. Gewoon doen dus!



Veel teken- en kleurplezier!


maandag 27 mei 2013

Het ontstaan van een Agrimonie Deva-mandala



Klachten/ziekten en bewustwording.


De natuur kan veel voor ons betekenen in ons bewustwordingsproces en in genezingsprocessen. Soms heel puur en rechtstreeks helpen kruiden onze ziektesymptomen te bestrijden, zoals door middel van de kruidengeneeskunde. Maar wanneer je met bloesem- en edelsteenremedies werkt, zoals ik in mijn dagelijks leven en praktijk doe, leer je ze ook op andere wijze kennen. De natuur is natuurlijk prachtig om te zien en vooral bloemen voeden direct ons gevoel van geluk en liefde. Hun kracht wordt weerspiegeld in hun kleuren en vormen, maar ook bijvoorbeeld in hun wijze van groeien. Edelstenen, of ook wel kristallen genoemd, herkennen we in hun kwaliteit onder andere door de wijze van ontstaan en in de geometrische vormen die we kunnen herkennen in de vele ruwe varianten. Zo helpen bloesems en edelstenen ons aan de bron van de problemen op emotioneel en psychisch gebied, waar veelal de oorzaak van onze (gezondheids)problemen te vinden is. Gedachten veroorzaken emoties en gevoelens en wanneer die negatief zijn en te lang vastgehouden worden kunnen zij blokkades in ons energiesysteem (aura, chakra’s en meridianen) veroorzaken en van daaruit op termijn klachten veroorzaken. Het is dus altijd zaak bij de aanpak van klachten naar de dieper gelegen oorzaak te kijken. Zo zijn er vele bloesems en edelstenen die ons tot de beschikking staan om ons daarbij te helpen, zodat we gaan begrijpen waar we aan moeten werken en hoe we daaraan moeten werken om ons beter te gaan voelen en vaak zie je de klachten dan ‘vanzelf’ verdwijnen. Doordat je aan de oorzaak van de problemen werkt, je levenswijze verandert, is de kans groot dat de klachten niet alleen verdwijnen, maar ook weg blijven. We voeden ze simpelweg niet meer door meer Bewust te Zijn.
Iedere bloesem heeft haar eigen levensenergie en draagt op een speciaal gebied haar eigen kwaliteit in zich, zoals ook ieder mens eigen kwaliteiten bezit. Soms kunnen we op een bepaald gebied een steuntje in de rug gebruiken.



Foto: Andreas Haselböck, Hattersheim, D



Agrimonie.

Agrimonie is ook zo’n bloesemremedie die voor veel mensen al mooi werk verricht heeft en heeft geholpen een stukje Bewust Zijn te kweken waardoor klachten als gordelroos, huiduitslag, maagzuur, darmontstekingen, oedeem, nagelbijten, tandenknarsen, bedwateren, verslavingen etc. door de betreffende persoon onderzocht en aangepakt konden worden. Agrimonie past bij mensen die van harmonie houden, overgevoelig zijn voor ruzie en discussie, moeite hebben met het lawaai van kinderen en vermijden om stil te staan bij emoties en gevoelens, vooral de negatieve. Zij zullen zich naar de buitenwereld altijd positief en vrolijk voordoen, al voelen zij zich innerlijk diep bedroefd, ongelukkig of onrustig. Alle als negatief ervaren emoties worden verborgen voor de buitenwereld (vaak zelfs ook voor zichzelf) en zij zetten als het ware een masker op voor de buitenwereld. ‘Hoe gaat het met je?’ zullen zij altijd beantwoorden met ‘Prima!’ of ‘Goed! En hoe gaat het met jou?’, want zij zullen je heus niet eerlijk vertellen waar zij op dat moment mee zitten en spelen het balletje snel terug. Natuurlijk kost het enorm veel energie om dit masker hoog te houden en dit vol te houden. Daardoor kunnen uiteindelijk klachten als hierboven genoemd ontstaan. Iemand met een behoefte aan Agrimonie-energie zal alles wat met emoties en gevoelens te maken heeft willen vermijden en daardoor afleiding en afwisseling zoeken in zijn of haar dagelijkse leven. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren in een voortdurend op reis zijn of toevlucht zoeken in verslaving. Hij of zij zal (oog)contact en intimiteit vermijden. Wel moet altijd gekeken worden bij iedere persoon of er niet nog meer onderliggende oorzaken kunnen meespelen, dus je kunt niet zeggen ‘Gordelroos? Dan neem ik Agrimonie en dan gaat het over.’ Bloesemremedies zijn geen ‘pilletje tegen de pijn’. Zoals gezegd moet de hele persoon in aanmerking genomen worden, maar wanneer iemand met gordelroos zich herkent in de omschrijving van Agrimonie, dan is de kans groot dat je daar de oorzaak moet zoeken. Een klacht wijst wel op een aantal mogelijke wijzen van ontstaan, waardoor juist deze klacht de mogelijkheid kreeg zich te ontwikkelen. De klacht fungeert als richtingaanwijzer, heeft een signaalfunctie, om te helpen zoeken naar de oorzaak, zodat je daaraan kunt werken. Agrimonie helpt je het vermogen te ontwikkelen om confrontaties aan te gaan en conflicten uit te vechten. Tevens helpt ze je je emoties en gevoelens, ook als deze als negatief ervaren worden, toe te laten en tot uitdrukking te brengen.


Deva.

Mensen hebben een fysiek lichaam dat wij kunnen waarnemen met onze zintuigen, we kunnen het zien, horen, ruiken en voelen. Maar mensen zijn eigenlijk niets anders dan lichtwezens die een menselijk jasje aangetrokken hebben om een leven op Aarde te kunnen leiden om van alles te kunnen leren dat als lichtwezen niet kan. Wij zijn dus geïncarneerd als mens. Er zijn ook allerlei lichtwezens die niet in een fysiek lichaam geïncarneerd zijn, maar zeker wel aanwezig zijn in ons midden en slechts waarneembaar door hen die helder kunnen zien, horen, ruiken of voelen. Ieder van hen heeft een eigen taak. Zo zijn er bijvoorbeeld engelen en deva’s. Zoals iedere mens een eigen beschermengel of Gids bij zich heeft, zo heeft ook iedere bloesem een eigen deva bij zich.
Bij het maken van een bloesemremedie vragen we de betreffende deva om toestemming en hulp om de kwaliteiten van de bloesem in het water op te laten nemen, waar men later gebruik van kan maken. Vóór het maken van een bloesemremedie is het maken van de verbinding met de deva een mooi, enerverend proces dat vaak lange tijd in beslag neemt, soms zelfs jarenlang.






Deva-mandala.

Geïnspireerd door het zelf maken van bloesemremedies en het boek ‘Tekenen en beleven van engelen in de mandala’ van Greetje Molenaar, ben ik aan de slag gegaan met de bloesem Agrimonie, de eerste uit de reeks van dr. Bach bloesemremedies.
Allereerst is het belangrijk om af te stemmen op de kleur, vorm en kwaliteiten van de bloesem. Dit heb ik tevens gedaan door gebruik te maken van affirmaties die passen bij deze bloesem.


Ik erken mijn werkelijke gevoelens en accepteer mijn innerlijke pijn.
Ik laat anderen toe te zien wie ik werkelijk ben.
Ik kom op een liefdevolle manier voor mijn eigen mening uit.
Ik durf me kwetsbaar op te stellen en op een liefdevolle manier mijn diepste emoties en zorgen te delen.
Ik durf diepe vriendschapsbanden aan te gaan.
Waarheid geneest mij.
Mijn licht straalt helder en oprecht.
Ik ben in harmonie met Al wat Is, ik mag Zijn zoals ik Ben.


Zo ontstond een verbinding met de deva van deze bloesem.
Vervolgens heb ik me laten inspireren door Greetje Molenaar in de workshop ‘Van statische rozet tot engelenmandala’. Ik heb gekozen voor een opzet in 5 delen, omdat de hoeveel bloemblaadjes van de Agrimonie 5 is. De kleur geel van de bloemen heb ik als hoofdkleur gekozen. De kleur geel en het getal 5 zijn verbonden met het 3e chakra, de Zonnevlecht, welke onze IK-kracht voedt. We zien meer kleuren terug in deze mandala, waarbij oranje, groen en blauw het meest opvallen. Oranje, de kleur die samenhangt met intimiteit, je kwetsbaar op durven stellen, vooral in nabije relaties, maar ook de kleur van de talenten en het vertrouwen in de eigen mogelijkheden. Oranje borrelt, stroomt en is in ontwikkeling in deze mandala. Groen is meer de kleur van het 4e chakra, van onze banden met gezin, familie en vrienden, maar ook de kleur van de levensruimte die je in kunt en durft nemen, de ruimte om jezelf te zijn. Blauw is de kleur van de communicatie, dat we terugvinden in de werking van het 5e chakra, het tot uiting kunnen brengen van onze diepste emoties en gevoelens.
Hoe ikzelf deze mandala zie is een, in die tijd toen ik hem tekende, groeiend vermogen tot zelfvertrouwen, kwetsbaar op durven stellen en het steeds meer mijn eigen ruimte innemen om mezelf te zijn en hier ook mee naar buiten treden. Toch werd dit hier nog enigszins weerhouden door een gevoel van angst om dierbaren te kwetsen of zelfs verliezen.
Zo ontstond een mandala, waar ik met veel plezier aan gewerkt heb en die zijn werking zeker op een positieve wijze heeft gemanifesteerd.





Zonnige mandala-groetjes,

Angelique Moorman


Een verkorte versie van dit artikel werd gepubliceerd 
in het tijdschrift ‘Mandala’ van de Nederlandse Mandalavereniging
Nummer 110, Voorjaar 2013




Een hele eer viel me ten beurt toen ik in mei 2013 3 prachtige nieuwe tijdschriften in mijn brievenbus vond, waarbij op één ervan op de voorkant mijn eigen mandala stond. In het blad zelfs twee artikelen van mijn hand... Met dank aan de redactie van 'Mandala', tijdschrift van de Nederlandse Mandalavereniging voor het plaatsen.
Erg leuk om deel uit te maken van het schrijversteam!






Wil je meer lezen over Agrimonie en het gebruik van bloesemremedies? Klik dan HIER.



Wil je het boek van Greetje Molenaar bestellen? Dat kan door hieronder op de link te klikken:


zaterdag 12 januari 2013

Kolam-tekenen

Kolam-tekenen is geïnspireerd op de prachtige kolam-motieven die de vrouwen in India gebruiken om hun huizen te beschermen tegen de boze geesten. Door alle ingewikkelde windingen in de afbeelding worden de boze geesten in de war gebracht, waardoor ze niet meer in huis kunnen komen. Ook worden ze speciaal gemaakt voor het welzijn van de familie, voor een goede oogst, voor de viering van een geboorte of huwelijk  of om voorspoed te brengen in het huis en slechte invloeden af te weren.
Iedere dag vóór zonsopgang wordt de plek voor de ingang van hun huis schoongemaakt om weer voorzien te worden van een nieuw patroon.
De patronen worden doorgegeven van moeder op dochter.




De opzet van deze motieven lijkt heel veel op het tekenen met ruitjes, zoals we dat ook wel gebruiken om te leren (na)tekenen. We maken alleen geen gebruik van ruitjes, maar slechts van de snijpunten van deze ruitjes, waardoor een stippenpatroon ontstaat.
Dit stippenpatroon vormt de basis van alle motieven. Je hebt twee mogelijkheden die je prima kunt combineren. Je kunt van stip naar stip tekenen, maar je kunt ook om de stippen heen tekenen.
Uiteraard gaan wij met pen en potlood te werk, maar in India doen ze dat op straat uiteraard met ander materiaal. Als je de afbeeldingen ziet doet het denken aan stoepkrijttekeningen (zou je thuis ook eens voor je deur kunnen doen...), maar de lijnen zijn gemaakt van een soort rijst- of kalkpapje dat wordt opgenomen middels een propje katoen dat in de hand gehouden wordt. Al knijpend in het propje, waardoor het papje langs de vingers naar beneden loopt, wordt een lijnenpatroon getekend.




Voor ontwerp-inspiratie google eens op afbeeldingen: 'kolam dots'.
Prachtige voorbeelden! Ook veel inspiratie voor bijvoorbeeld wit op zwart papier...



Bronnen en leuke links ter inspiratie:

'Indiase mandala's - Het tekenen van kolams in de mandala' - Hannie de Jong & Corine de Jong

http://eponware.com/videos/seo/kolam-designs-with-lines&page=6
http://www.a1tamilnadu.com/Elephant-Kolam/691/#.T6uwLOtgLd4
http://www.ikolam.com/


In het nieuwe 'Werkboek natuurelementen in de mandala - een reis door aarde, water, lucht en vuur' van Arieta Scheffelaar & Jeanette van der Velden, staan bijvoorbeeld leuke kolam-olifantjes.
Natuurlijk is in dit boek nog véél meer te vinden, dat helemaal niets met kolam-tekenen te maken heeft.
Een prachtig boek vol inspiratie.