zondag 8 februari 2015

Mandala-tekenen...Mandala betekent 'heilige cirkel' (Sanskriet). De cirkel is dan ook het uitgangspunt van iedere tekening in dit blog. Door met mandala's aan de slag te gaan middels dit blog, of in atelier De Witte Waterlelie kom je vanzelf allerlei ins en outs van het Mandala-tekenen tegen. Natuurlijk is dit blog geheel vorm gegeven naar mijn eigen manier van werken met mandala's, die ik graag met je deel, maar daarmee verkondig ik geen absolute waarheid of 'hoe het zou moeten'. Nee hoor, het is niet meer dan dat: 'mijn manier van werken met mandala's'. Haal eruit wat je kunt gebruiken, vorm en buig het in jouw vorm, zodat het bij jou past en voor jou goed voelt om mee te werken. Het is niet meer en niet minder dan inspiratie!

Na vele overwegingen, vele ideeën die de revue passeerden, pogingen om al mijn ideeën vorm te geven, heb ik niet gekozen voor het schrijven van een traditioneel papieren boek, maar voor een dynamisch, levend en groeiend boek van deze tijd. Een online mandala-boek, een blogboek, dat meer is dan een verzameling gegevens en informatie, en ook meer is dan alleen inspiratie. Het is namelijk een mandala-boek voor en door jou. Ik als schrijver geef de aanzet en handvatten, maar jij kunt het aanvullen met je reacties en hopelijk ook met het delen van je tekeningen. Want ja, ook jouw tekeningen kunnen in dit mooie online boek komen te staan onder het artikel naar welke aanleiding je tekening gemaakt is en kunnen zodoende weer een inspiratie zijn voor andere lezers. Scans of foto's van jouw tekeningen, met eventueel jouw verhaal dat daarbij hoort, kun je sturen naar dewittewaterlelie@gmail.com. Schrijf er wel duidelijk bij, bij welk bericht ze horen, dus titel plus datum vermelden. Nog handiger is om de link naar het betreffende blogbericht toe te voegen aan je mail, waardoor ik meteen zie om welk blogbericht het gaat.

In dit blog zul je steeds meer inspirerende ideeën voor het mandala-tekenen vinden. Het zal steeds verder gaan groeien. Ieder bericht is in wezen een workshop, een hoofdstuk in dit boek. Of je nu beginner bent of gevorderd, voor ieder zal er vast wat wils bij zitten. Laat je niet ontmoedigen als je een bericht begint te lezen en het spreekt je niet meteen aan, er staat vast ergens iets in waar ook jij iets mee kunt. En anders leg je het naast je neer. Je zult precies dat oppakken wat bij jouw interesse en ontwikkeling op dat moment hoort. Derhalve zijn de berichten ook zeer geschikt om later nog eens op te pakken en opnieuw door te lezen en mee te werken.
Ieder onderwerp is op elk willekeurig niveau aan te pakken, of je nu beginner bent of wat meer gevorderd, de één zul je als iets uitdagender ervaren dan de ander.
Ook kleurtechniek zal aan de orde komen. Mandala Kleuren is voor iedereen, maar ook voor diegene die zich nog niet wil wagen aan het zelf ontwerpen van mandala's. Derhalve zijn er ook kleurplaten opgenomen in de berichten.
Afbeeldingen zijn te downloaden door met je cursor op de afbeelding te gaan staan, rechts klikken en 'afbeelding opslaan als...' te kiezen. (Dit is alleen voor eigen gebruik!) Zo kun je ook templates downloaden. Gebruik voor het uitprinten eventueel wat dikker papier, vanaf 125 grams, dat tekent en kleurt fijner.

Ieder blogbericht bevat voor minstens één mandala inspiratie, maar veelal kunnen door de aanwijzingen op te volgen nog veel meer mandala's getekend worden en ik hoop dat ze je leiden tot het gebruik van je eigen fantasie, aanzetten tot combineren en het zelf opzoeken van inspiratie her en der op internet, in boeken en door, wanneer je regelmatig mandala's tekent, je steeds verder groeiende bewustzijn van de wereld om je heen. Je zult steeds meer inspiratiebronnen ontdekken. Zo zullen motieven in kunst en cultuur, in de mode en industriële vormgeving je tot inspiratie dienen, maar ook de natuur is een belangrijke inspiratiebron. Voor mij persoonlijk zijn de geometrie, Keltische, Indiase, Tibetaans boeddhistische kunst, de jugendstil en de natuur qua vormgeving enorme inspiratiebronnen, naast onderwerpen uit de plantgeneeskunde (speciaal bloesemtherapie en spagyriek), numerologie en astrologie.

Een andere belangrijke inspiratiebron is je eigen innerlijke kern, daar waar al héél veel informatie opgeslagen ligt waar we ons vaak niet eens bewust van zijn. In principe is alles wat we in vorige levens en wat via ervaring door onze voorouders doorgegeven is, maar ook wat nog gaat gebeuren, opgeslagen in een soort universeel archief, het collectief onbewuste of de Akasha kronieken of hoe je dit archief ook wilt noemen.
Door het tekenen van mandala's zul je daar steeds beter contact mee krijgen, zul je je her-inneren, wat diep verborgen zit. Je zult ook vaardigheden en kwaliteiten ontwikkelen, welke je meeneemt in je dagelijks leven, wat je helpt ervaringen op te doen en spiritueel te groeien.

Ik ga er niet vanuit dat je enige tekenervaring bezit en er zullen daardoor van mijn kant uit relatief weinig figuratieve voorstellingen zijn, meer abstract, werken met vormen, kleuren en motieven. Maar natuurlijk kun je, als je wel tekenervaring hebt, daar ruimschoots gebruik van maken in je mandala, er zal altijd ruimte voor zijn. Soms komen er figuratieve onderwerpen aan bod, maar die zullen vaak gestileerd zijn en daardoor laagdrempelig, ook voor de niet-tekenaar. Het hoeft namelijk niet 'te lijken' op de werkelijkheid of herkenbaar te zijn. Want daar gaat het hier niet specifiek om. Het gaat om het proces van tekenen, niet om het eindresultaat, hoewel een leuk eindplaatje natuurlijk meegenomen is.
Om mandala's te tekenen heb je dan ook totaal geen tekenervaring nodig. Tekenervaring zal de lijnvoering wat soepeler laten verlopen en de hand zal wat vaster worden, maar dat bereik je ook door veel met mandala's bezig te zijn.
Daarnaast zal er vaak aandacht besteed worden aan de mandala als instrument voor de ontwikkeling van je Bewust Zijn. De mandala kan een mooie ondersteuning zijn in je persoonlijke (spirituele) ontwikkeling.
En het mooie is, dit online boek blijft groeien, er zullen steeds nieuwe hoofdstukken toegevoegd worden.

De blogs kun je natuurlijk in volgorde van ontstaan volgen, maar je kunt ook gaan zoeken op onderwerp, als je voorkeur naar een bepaald onderwerp uitgaat.
Denk ook even aan een financiële donatie om dit blog in stand te houden en het levert ook jou leuke extra's zoals kortingen op cursussen en workshops en toegang 'Achter de Schermen'.

Ieder blogbericht, ieder hoofdstuk van dit online-boek, is in wezen een workshop. Deze workshops zullen regelmatig 'live' aangeboden worden in de praktijk of op locatie, dus als je iets langs ziet komen waar je graag een stukje persoonlijke begeleiding bij wilt krijgen of je vindt het leuk om in een groepje daarmee te werken, meld je dan aan via


Mocht je nu een workshop in deze blogs tegenkomen die niet op de agenda staat vermeld en je wilt toch even dat stukje persoonlijke begeleiding, of je gaat voor de live beleving... geef dit dan even door, dan wordt de desbetreffende workshop ingepland op een tijdstip en op een locatie die jou het beste uitkomt. Kosten voor zo'n workshop is conform de op dat moment geldende kosten zoals vermeld op de website van de praktijk.
Als donateur krijg je een aantrekkelijke 10% korting op cursussen en workshops. Bovendien ondersteun je het Mandala Atelier in haar voortbestaan en zal dit online mandala blog-boek kunnen blijven groeien! Lees HIER mee over het donateurschap.

Ik wens je enorm veel inspiratie, teken- en kleurplezier toe!

Zonnige mandalagroetjes, Angelique
Geen opmerkingen:

Een reactie posten