vrijdag 10 juli 2015

Inspiratie Workshop #7: Lichaam, Geest en Ziel


Voor we gaan tekenen eerst een inleidend verhaal, want een mandala tekenen zonder dat er een achtergrond achter zit is niet waarschijnlijk. Alle mandala's hebben een verhaal. En ja, ook als je intuïtief gaat tekenen zal er een verhaal achter zitten, want tenslotte is iedere mandala een spiegel van je innerlijk zelf. Dus of je je nu bewust bent van de achtergrond of niet, er zit een achtergrondverhaal achter. Het leuke van een intuïtief getekende mandala is dat je het onbewuste juist naar buiten kunt brengen. Maar in dit geval had ik dus een opzet die je meteen in contact brengt met het leven zelf. Deze mandala gaat namelijk uit van de basis van een Flower of Life, de Seed of Life. Daarmee maak je een direct contact met de diepste scheppingskracht in jezelf, met het goddelijk zaadje in jezelf. Wat dat voor jou op dit moment doet is een verhaal dat voor iedereen anders is. Door het tekenen hiervan en dit als uitgangspunt te gebruiken maak je contact met de Heilige Geometrie van het leven. Het hangt van je spirituele ontwikkeling af wat dit met je doet. Misschien teken je 'm gewoon en merk je helemaal niks, een ander tekent 'm en begint spontaan te huilen, omdat het iets in hem/haar roert dat even ont-roert wordt. Je laat iets los. Ik heb al gemerkt dat sommige mensen enorm beginnen te gapen. Ook dat is loslaten. Wat je dan loslaat? Ook dat is voor iedereen verschillend, maar komt er meestal op neer dat je bij je innerlijke kern komt en daarmee een stukje van de indoctrinatie van je jeugd, de omgeving waarin je opgegroeid bent, met alle patronen die daar heersten, los kunt laten. Je kunt die stukjes los gaan laten die voor je gevoel niet bij je pasten, bewust of onbewust. Je kunt die stukjes los gaan laten die je belemmerden je ware zelf te zijn. Niet dat dat allemaal verkeerd was, nee, zeker niet. Het zijn de lessen van het leven die wij te leren hebben. We hebben die ouders en die omgeving gekozen en nodig om onze lessen te leren en ons juist bewust te worden van wie we zijn. Vandaar ook al die pubers die zich op een gegeven moment gaan verzetten tegen hun ouders en omgeving, om zichzelf te gaan ontdekken. Veel patronen leven echter in ons voort, al belemmeren ze ons onszelf te zijn.
Met het tekenen van de Flower of Life, speciaal de Seed of Life, maak je contact met dat diepste zelf, dat goddelijke zaadje in jezelf. Wat dat voor jou doet, weet ik niet, maar dat het iets doet, bewust of onbewust, weet ik zeker.

In deze tekening is speciaal de aandacht gelegd bij de Heilige Drie-Eenheid van Lichaam, Geest en Ziel. Die kunnen we verbeelden in de vorm van een driehoek. Als we gezond in het leven willen staan, totaal onszelf, dienen de factoren die horen bij Lichaam, Geest en Ziel optimaal met elkaar in evenwicht te zijn. Een balans die nodig is om volledig vanuit je goddelijke kern te kunnen leven. Heb je klachten op één of meer gebieden, dan is het belangrijk ook het geheel in de gaten te houden. Een klacht uit zich op één of meer gebieden, maar in de andere aspecten is zeker ook wat aan de hand, omdat het allemaal met elkaar samenhangt en onze natuur ervoor zorgt dat alles een natuurlijke balans opzoekt. Ik zal proberen je er een beeldende voorstelling van te geven...

Om jezelf heel puur hier op Aarde te manifesteren is wel het één en ander nodig. Daarvoor moeten we ons goddelijke zelf, onze driehoek van Lichaam, Geest en Ziel, van de Hemel naar de Aarde brengen.
Stel je maar eens een driehoek voor, die plat liggend, horizontaal dus, opgehangen is aan drie draden die gespannen zijn tussen Hemel en Aarde. De draden symboliseren ons leven. De driehoek, ons Zelf dus...  komt aanglijden vanuit de Hemel naar de Aarde. De zwaartekracht helpt wel mee. Iedere draad gaat door een gaatje in een van de drie hoeken van de driehoek. Wanneer alles goed gaat zou de driehoek, in evenwicht, volledig horizontaal (waterpas), zomaar ineens door kunnen glijden, door kunnen stromen, vanuit de Hemel naar de Aarde.
Maar het leven (meerdere levens zelfs) heeft wat uitdagingen voor ons in petto, voordat we (onze denkbeeldige driehoek) op die Aarde terecht kunnen komen, we ons innerlijk zelf volledig kunnen manifesteren. Er zijn blokkades in de draden gelegd, knopen, die we eerst moeten ontwarren om vervolgens weer door te kunnen glijden. Stel je komt aanroetsjen en boem, ho... stop, knoop in de draad onder één van de drie hoekpunten. Je raakt vast, in de knoop... De andere twee hoekpunten glijden nog een stukje verder, maar zullen uiteindelijk ook blijven hangen, of er nu een knoop onder zit of niet. Ze kunnen niet anders, want die ene punt is blijven hangen.
Het is nu zaak zo snel mogelijk die knoop te ontwarren, zodat de reis van ons goddelijke zelf naar de Aarde weer voortgezet kan worden en de driehoek zijn balans weer kan herstellen. Moeder Natuur zorgt er namelijk wel voor dat wij onze natuurlijke balans weer opzoeken. Anders glijdt het zo lastig. Maar blijft die knoop zitten, dan zal Moeder Natuur ervoor zorgen dat de driehoek toch weer in balans komt. Kortom... in de andere twee draden worden ook knopen gelegd om de drie hoeken van onze driehoek op gelijke hoogte te houden. Zo, balans, dat willen we... En ja hoor... daar heb je de klachten en uitdagingen die op de andere gebieden tot uiting komen. En dat terwijl eigenlijk die eerste knoop de oorzaak was van de opstopping. Maar nu heb je drie knopen om te ontwarren. Grrrr... je snapt 'm wel. Daar zit je niet op te wachten.
Wanneer we dus op één van de drie gebieden klachten ervaren, is het zaak aan de andere aspecten ook onze aandacht te geven, juist daar! Waarschijnlijk ben je op één van de andere twee aspecten in eerste instantie blijven hangen, vast komen te zitten.

Sommigen proberen met héél veel moeite hun driehoek weer terug omhoog te brengen, weg van de Aarde, want ze vinden die Aarde eng. Ze duwen stuk voor stuk, punt voor punt weer omhoog en proberen zelf een nieuwe knoop te fabriceren onder hun driehoek. Dat zijn de verdedigingsmechanismen tegen het manifesteren hier op Aarde. Je snapt dat dat heel veel energie kost. Energie die we broodnodig hebben. Het makkelijkste is toch je over te geven aan de magische stroom van het leven. Maar door al die knopen die we onderweg tegenkomen is het lastig de werkelijke vrije stroom te ervaren. Wanneer we echter behendig worden in het ontwarren van knopen, zullen knopen in de toekomst minder lastig te ontwarren zijn, waardoor we redelijk consequent in de flow kunnen blijven. Levenslessen, knopen ontwarren dus... oefening baart kunst, het zal je steeds beter af gaan, leven na leven...

Nu geeft dit beeld nog geen antwoord op de vraag hoe dat dan zit met al die oude emotionele stukjes die er nog kunnen zitten, die nog ontward moeten worden, die we ergens in ons leven nog tegen kunnen komen, ons karma uit andere levens. Je snapt dat als die levensdraden nog niet helemaal ontward zijn, nog her en der in de knoop zitten, de draden korter worden. Je kunt dan de Aarde uiteindelijk nog niet bereiken, al heb je al héél wat knopen ontward of kennelijk zó klein gemaakt, dat de draad toch wel door het gaatje van de driehoek heen kon en je wel door kon glijden. Om die oude knopen alsnog te ontwarren is best lastig. Tenslotte ben je al een stukje verder gereisd met je driehoek richting Aarde. Je moet nu 'op afstand' werken aan de oude knopen daarboven, die nog niet niet helemaal ontward zijn, maar door de grote hoeveelheid toch wel aardig de levensdraden inkorten, waardoor je niet hier op Aarde kunt landen, je niet volledig kunt manifesteren. Hoe 'ouder' ons innerlijk zelf, hoe ouder de ziel, zegt men wel eens, hoe meer ervaring je al hebt in het ontwarren van knopen, maar hoe meer je misschien nog karma op te ruimen hebt. En het lastige is vaak dat je het zicht op die hele oude knoop al volledig kwijt geraakt bent. Zaak dus iedere knoop volledig te ontwarren op het moment dat je die knoop ervaart! Van uitstel komt in dit geval echt geen afstel.

Je snapt nu misschien wel dat alle aspecten meegenomen dienen te worden in een helingsproces voor het herstellen van de balans. Alle knopen dienen volledig ontward te worden. Dan kunnen we weer doorglijden, voelen we de magische stroom van het leven weer. Met drie knopen onder onze driehoek zijn we ook in balans natuurlijk, maar dan voel je de stroom van het leven niet meer. Toch kan die balans voor mensen prettig aanvoelen. Vertrouwd, bekend, voorspelbaar, in de knoop en mét klachten, maar toch.... in balans.
Of mensen hebben alles wat hun hartje begeert, volkomen in balans, maar er is iets dat niet zint... niet wetend wat. Ja, ze missen de magische stroom van het leven. Zijn er waarschijnlijk toch een paar knopen te ontwarren...
Je overgeven aan die magische stroom van het leven kan de vrees opleveren om de controle, het bekende, los te laten... Niet wetend wat je dán weer tegen gaat komen. Tja, je kunt blijven hangen op het niveau dat je bereikt hebt, prima. Het is jouw leven, jouw keuze.

Wanneer we onze knopen gaan ontwarren kunnen we dat helemaal zelf proberen te doen, zonder hulpmiddelen, maar soms zijn hulpmiddelen wel handig...
Bloesemtherapie, gebruik makend van essences die gemaakt zijn van de bloesems van planten en bomen, werkt voornamelijk in op het zielsaspect. Dat werkt via de geest en daarna het lichaam, uiteindelijk wel door op de algehele balans, maar ondersteuning op de andere gebieden is aan te raden om het boeltje toch meteen al een beetje in evenwicht te brengen, want ook de andere aspecten zijn uit disbalans geraakt op het moment dat één aspect uit balans geraakt is. Willen we de andere aspecten ook aandacht geven, dan dienen bijvoorbeeld edelsteenremedies ingezet te worden (Aards en dus fysiek, lichamelijk aspect), of Schüssler Celzouten (wat mij betreft in de vorm van Spagyriek essences, maar dat is een persoonlijke voorkeur en hangt ook af van de aanwezigheid van eventuele lichamelijke en geestelijke klachten). Spagyriek essences zijn trouwens heel goed in te zetten op alle niveau's, dat maakt de Spagyriek dan ook zo'n unieke geneeswijze, het overkoepelt diverse geneeswijzen (fytotherapie, homeopathie, bloesemtherapie, aromatherapie en Schüssler Celzouten).
Op het geestelijk aspect kun je bijvoorbeeld werken met 'The Work' van Byron Katie of andere methoden.

Misschien dat je dit verhaal een beetje kunt volgen, misschien ook niet. Laat gaan als het niet zo is. Dan is dit stuk op dit moment nog niet voor jou bestemd, dat komt later misschien wel. Laat maar los, het is goed zo. Maar voor hen die het interessant vinden, krijgt deze mandala hieronder wellicht een heel andere betekenis zo.

We gaan maar eens aan het tekenen...
Lees eerst de hele beschrijving ineens een keer door.
Als je dat gedaan hebt kun je eventueel de afbeeldingen stap voor stap in de lichtbak bekijken, door op een afbeelding te klikken. Dan opent een overlay over het blog heen met de afbeeldingen onder in miniaturen. Door daarop te klikken schuift iedere keer een volgende voor. Heel handig. Zo speel je in wezen de film beeldje voor beeldje af.


Allereerst zoeken we weer het midden van ons papier (A4-formaat) op en tekenen met potlood een kruis:

We beginnen met een cirkel in het midden, 4 cm in de passerbenen, de radius of straal van de cirkel...
Daarna gaan we stap voor stap de Seed of Life opbouwen:

En voila, de Seef of Life!
Energetisch is dit voor de beleving van het tekenen belangrijk, want het uiteindelijke resultaat is mogelijk ook wel op een andere manier te construeren, maar op deze wijze zal het energetisch dieper doorwerken, omdat je je verbindt met de goddelijke scheppingskracht in jezelf.

Nu hebben we in eerste instantie maar drie cirkels van deze figuur nodig. In de volgende tekeningen zijn de anderen dus even lichter gelaten, zodat je goed kunt zien wat er gebeurt bij de volgende stappen. Het gaat nu dus even om deze drie cirkels:We gaan bij de betreffende drie cirkels op 1 cm afstand van de vorige cirkels, eromheen, nog een cirkel zetten:


Daarna maken we nog een verdeling van cirkels tussen deze twee cirkels op ieder 2 mm afstand van elkaar:
In de compositie van deze drie cirkels is een driehoek herkenbaar.
Om dit nog eens te benadrukken, verbinden we de middelpunten van deze cirkels met elkaar:
Ook om deze driehoek zetten we op 1 cm afstand nog een driehoek:
En ook hier zetten we weer lijnen tussen op 2 mm afstand:
Natuurlijk heb ik voor de duidelijkheid van weergave hierboven de lijnen overgetrokken met fijnschrijver, om voor jullie zichtbaar te maken wat ik doe. Jijzelf hebt alles tot nu toe in potlood getekend en gaat nu pas overtrekken met fijnschrijver. Ikzelf heb hier een dunnetje gebruikt van 0,05 mm, maar dat is natuurlijk een persoonlijke keuze. Gebruik ook eens een dikkere fijnschrijver, het effect zal anders zijn. Misschien gebruik je liever zo'n lichtgrijze fijnschrijver, zodat de lijnen niet zo 'hard' zijn. Of misschien zet jij liever helemaal geen lijnen en gumt je lijnen stap voor stap weer uit door ze te vervangen door kleurpotlood. Ikzelf ben wel voor het gebruik van zwarte fijnschrijvers in Keltisch vlechtwerk, omdat dat het vlechtwerk juist zo mooi benadrukt. Want ja, we gaan vlechten. Kijk maar eens naar de volgende stap:
Houd goed in de gaten dat je steeds over-onder-over-onder-....etc. hebt. De 6 lijnen van de cirkels en de driehoek zijn nu opeens 3 banden geworden die in elkaar gevlochten worden.

Om de cirkels en de driehoek met elkaar te verbinden trek je ook de andere cirkels die er nog stonden deels over. En ook daar, 1 cm naar buiten nog een cirkel eromheen. Let erop dat je lijnen nu onder de banden van de voorgaande cirkels heen lopen. Je kunt ze tussen de banden door zien lopen:
En zie daar: het eindresultaat!
Maak hiervan lekker je eigen ding! 
Zet 'm centraal in een grotere mandala en/of geef 'm kleur.
Verzin maar, het is jouw eigen tekening. Dit is slechts een handreiking, een aanzet.


Je zou nu nog het symbool kunnen completeren met de woorden Lichaam - Geest - Ziel.
Dat kan op de volgende wijze, de plaats van de woorden is belangrijk, ze horen op deze plaatsen:
Dat was het weer voor deze keer. Mocht je zelf een mooie tekening gemaakt hebben naar aanleiding van dit blogbericht, inspireer op jouw beurt weer anderen door je tekening te delen. 
Je kunt een foto of scan van je tekening opsturen naar dewittewaterlelie@gmail.com
Alvast bedankt!


Heel veel tekenplezier!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten