maandag 7 juli 2014

Inspiratie Workshop #1: Randen

Deze mandala is getekend op 200 grams CreaKit tekenpapier van A4 formaat 
(verkrijgbaar bij de Primera, let op: budget-optie, géén professionele kwaliteit).
Gebruikte kleurpotloden: Bruynzeel Design.Wanneer je mandala's ontwerpt kun je allerlei uitgangspunten nemen. In dit geval heb ik een mandala-rand ontworpen met behulp van ruitjespapier. Ik werd hierbij geïnspireerd door de Keltische trappatronen zoals beschreven in het boek van Aidan Meehan 'A Beginner's Mannual', maar ook door de manier van ontwerpen met ruitjespapier zoals bij vele Zentangle® motieven die je zo her en der vindt in boeken en op het wereld wijde internetweb en bij bijvoorbeeld het, van oorsprong Indiase, Kolamtekenen.Symboliek.

Bovenstaande mandala is de aanleiding van deze workshop. 
De energie van deze mandala is voor mijzelf een weerspiegeling van een gevoel van innerlijke verbondenheid met de energie van Avalon (spiritueel Glastonbury, UK) en de natuur, zoals bij de meeste van mijn mandala's tegenwoordig het geval is. Vandaar de natuurlijke groene en bruine kleuren, de Keltische rand en viervoudige spiraal in het midden. Getekend met op de achtergrond Keltische en New Age muziek en om mij heen bloemenwierook en brandende kaarsen. Een voor mij zeer prettige werkomgeving die ik vaak zo creëer, omdat het tekenen en inkleuren van mandala's voor mij een vorm van meditatie is.
Creëer voor jezelf, waar mogelijk, een eigen plekje om je mandala's te tekenen, met dingen in jouw omgeving die voor jou fijn zijn en rust brengen, dan krijgt het tekenen van mandala's een heel eigen karakter dat past bij jou en jouw ontwikkeling.

Deze mandala is getekend in de periode van Beltane 2014, het Keltisch vruchtbaarheidsfeest eind april, begin mei, afgestemd op twee vrienden die Beltane bij de Chalice Well in Glastonbury vierden. Het is het seizoen van de lente met die mooie lichtgroene kleur van fris nieuw blad aan bomen en struiken, vooral zo mooi als de zon haar stralen erop richt... De lichtgroene kleur die je ook in de mandala terugvindt. Tevens draagt deze mandala alle vier de seizoenen in zich als een onophoudelijke cyclus. De spiraal is een Keltisch symbool voor de Zon en het symbool voor de menselijke spirituele ontwikkeling. De Zon, die nauw verbonden is met de 4 seizoenen. Het 4 x 4 motief in de rand van de mandala en de 4-voudige spiraal symboliseren voor mij ook de vier stadia van de maancyclus: nieuwe maan, wassende maan, volle maan, afnemende maan... Een periode van 4 weken.Wellicht symboliseert de mandala voor jou iets heel anders, heb jij er heel andere associaties bij, herken je er iets heel anders in, omdat jij er vanuit jouw ervaringen naar kijkt en ik vanuit de mijne. Hoe jij deze mandala bekijkt en ervaart is goed zoals het is en past bij jou.

Het draait in deze workshop om het ontwerpen van een 4 x 4 motief voor een rand om jouw mandala.


Het werken met deze mandala kan je bewust gaan maken hoe jij in je leven met deze 4-energie omgaat. Is dit in evenwicht of neig je nog door naar de negatieve kant? Wil je je hier verder in verdiepen, kun je voor de thema's van deze 4-energie een bloesemremedie gebruiken voor een periode van 4 weken, welke overeenkomt met de maancyclus. Wil je zo optimaal mogelijk gebruik maken van deze synchroniciteit, gebruik dan deze 4 weken om met een thema bezig te zijn, omdat de Maan nauw samenhangt met je gevoelens en emoties en je op deze manier diepgaand een proces doorwerkt. De invloed van de Maan symboliseert specifieke behoeften om je veilig en geborgen te voelen, hoe wij de dingen om ons heen ervaren, emotioneel beleven en in ons opnemen. Daardoor vertelt zij ons ook veel over onze ingesleten patronen, omdat we die tenslotte creëren en hanteren om ons emotioneel veilig te voelen. Als deze patronen ons echter gaan belemmeren, of een schijn-veiligheid creëren, kan het zijn dat je deze patronen wilt gaan veranderen. Dat is echter niet makkelijk. Een periode van minimaal 4 weken, iedere keer, waar nodig, verlengd met een nieuwe periode van 4 weken, een periode gelijk aan de lengte van één cyclus van de Maan, is de aangewezen periode om met patroondoorbrekende activiteiten bezig te zijn. Dat geldt niet alleen voor dit thema, maar voor alle thema's, vandaar dat mijn cursussen en workshops een cyclus kennen van bijeenkomsten om de 4 weken, zeker als deze gepaard gaan met het gebruik van bloesemremedies.Mandala & Bloesemtherapie.

Wil je tevens gebruik gaan maken van een bloesemremedie in deze periode om de werkzaamheid van dit thema dieper aan te pakken, je (spirituele) persoonlijke ontwikkeling extra stimuleren, belemmerende patronen te doorbreken, dan kun je je afstemmen op de mandala hierboven en daarna op de volgende pagina 2 remedies uitzoeken die je kunnen ondersteunen in de thematiek die deze mandala je aanreikt.Wil je meer lezen over de numerologische betekenis van het getal 4 en een uitgebreidere achtergrondinformatie over de verschillende bloesemremedies, meld je dan eens aan voor een workshop daarover, of als cliënt of cursist.

Het flesje met betreffende remedies en eventueel persoonlijke begeleiding in dit proces kun je bestellen bij de praktijk via dewittewaterlelie@gmail.com.

Het getal 4 dus... In wezen is iedereen tot op zekere hoogte met iedere getal-energie aan het werk, sommige getallen zullen in je leven meer nadruk krijgen dan anderen. Dat hangt af van de levenslessen waar jij in dit leven mee aan de slag wilt. Maar daarover meer in de numerologie-workshops. We gaan eens praktisch aan de slag...Het ontwerpen van een 4 x 4 rand.

Ruitjespapier is heel handig... Teken maar eens mee...  


De basis voor bijvoorbeeld een rand als deze, die je natuurlijk zo lang kunt maken als je zelf wilt, wat op jouw papier en binnen jouw ontwerp past:
Dan kun je een deel inkleuren met zwart of met een donkere kleur, waarbij je het andere deel wit laat of in een lichte kleur inkleurt.
Natuurlijk zijn er allerlei variaties in kleur te bedenken, waarbij je ieder vlakje van een eigen kleur voorziet.
Ook andere manieren van tekenen...


Een andere verdeling van de basis:


Wederom een andere verdeling van de basis, een ontwerp dat we eens wat verder onder de loep gaan nemen:

of
Deze rand herken je misschien wel van de mandala bovenaan dit artikel.
Een zwart-wit variatie:In de mandala heb ik gekozen voor een kleureninvulling:Maar ja, dan heb je zo'n mooie rand, maar die wil je natuurlijk ook in je mandala toe kunnen passen. Kortom: je rechte rand moet een cirkelrand worden. Hoe pak je dat nu aan?

Als basis van deze mandala zet je op:
Voor de mandala in het midden is de hele cirkel van 360 graden verdeeld in stukjes van 5 graden. Voordat je een verdeling tekent, altijd even natellen of de hoeveelheid ruitjes geschikt is voor je ontwerp, in dit geval dus deelbaar door 4. Pas anders de afmetingen en gradenverdeling aan.
In dit geval zijn er dus 360 gedeeld door 5 = 72 graden-lijntjes getekend. Er wordt dus 72 gedeeld door 4 = 18 keer het patroon getekend.

Misschien wil jij het patroon maar 16 keer herhalen. Dan moet je dus 16 x 4 = 64 vakjes naast elkaar krijgen in de rand. Dat betekent dus dat je 360 graden moet delen door 64 = 5,625 graden per vakje. Dat is een stuk lastiger tekenen en je krijgt al gauw afwijkingen, maar het kan natuurlijk wel als je secuur werkt. Makkelijker echter om te zorgen dat je op hele graden uitkomt, halve graden kan ook nog, maar verder...
Ach, het hoeft natuurlijk niet allemaal zo héél precies. Het is aan jou zelf.

Aantal verdelingen kun je ook anders berekenen:
360 graden gedeeld door 4 (het aantal ruitjes dat je patroon lang is) = 90 graden per ruitje, nu zou je één patroon uitrekken over de hele rand.
Deel je die 90 graden door 2, dan krijg je 45 graden per ruitje en zou je twee patronen uitrekken over de hele rand.
90 graden kun je ook delen door 3, dan  krijg je 30 graden per ruitje en zou je drie herhaalde patronen krijgen over de hele rand.
90 kun je ook delen door 4, dan krijg je 22,5 graden per ruitje en zou je vier herhaalde patronen krijgen verdeeld over de hele rand.
Wil je het bij hele graden houden dan moet je dus zorgen dat je 90 in een aantal gelijke delen kunt onder verdelen.
90 is wel deelbaar door 5 = 18 graden per ruitje voor vijf herhaalde patronen verdeeld over de hele rand.
Je patroon zal nog steeds in de lengte uitgerekt zijn, of je moet je rand een stuk breder maken.
90 is ook deelbaar door 6. Je krijgt dan 15 graden per ruitje en zes herhaalde patronen verdeeld over de hele rand.
90 is niet deelbaar door 7, althans geen handige uitkomst, deelbaar door 8 kom je op 11,25 graden uit. Wat lastig af te tekenen, maar kan eventueel wel.
90 is natuurlijk wel weer deelbaar door 9 = 10 graden en dus negen herhaalde patronen verdeeld over de rand.
Enzovoorts. Lijkt misschien allemaal wat ingewikkeld, maar door het vaker te doen wordt het steeds duidelijker. En ja, misschien stoot je een keer je kop en kom je niet uit. Je zou de eerste niet zijn, ook mij is dit overkomen en het gebeurt soms nog wel eens. Kom je hier écht niet uit, kijk dan maar eens bij de Tip hieronder...

De verdeling in 5 graden komt op A4 papier mooi overeen met de ruitverdeling als je de cirkels ook zo'n 5 mm uit elkaar tekent. Je ziet dan dat de binnenste vakjes bijna de ruitjes van de rand zijn, naar buiten toe worden deze wat meer uitgerekt. Je rand is als het ware rondgetrokken. 

Werk je op groter papier dan A4, dan zul je merken dat die 5 graden-lijntjes verder uit elkaar komen te liggen. Wanneer je het ruitpatroon wilt handhaven moet je de cirkels ook verder uit elkaar leggen, waardoor je rand breder wordt en naar verhouding meegroeit met de maat van je papier.
Je kunt je patroon echter alle kanten op rekken, zoals jij dat wilt toepassen. Teken maar eens verschillende mandala-randen en speel er een beetje mee.

Tip:
Je kunt deze afbeelding eventueel ook als afbeelding opslaan op je computer en uitprinten op A4 formaat. Met een lichtbak of tegen een raam kun je deze afbeelding dan gebruiken als template voor je eigen ontwerpen. Wanneer je deze namelijk op deze manier onder je eigen tekenpapier legt schijnen de lijntjes door en kun je ze gebruiken om je eigen ontwerpen te tekenen zonder dat je het hele patroon op je eigen papier hoeft te teken. Je tekent dan alleen die lijntjes over die in jouw ontwerp passen. Scheelt ook weer gumwerk.

Teken nu eerst de basislijnen van je ontwerp:
Dit geeft je wat houvast voor het invullen van het verdere patroon, vooral fijn in de ronde versie van de rand. Je kunt nu het uitgekozen patroon invullen.
Uiteraard merk je dat de lijnen in de cirkelrand enigszins gebogen worden. Gebruik de 'ruit'verdeling als houvast en kijk goed naar de bovenste mandala en de afbeeldingen hieronder.

In het midden kun je zo'n mooie spiraal tekenen, zoals later nog wel aan de orde gaat komen in dit webblog, maar je kunt erin tekenen wat je wilt natuurlijk.
Je kunt onderstaande rand vullen met bijvoorbeeld kleurkoesteren, welk eigen ontwerp dan ook.
Voor de Mandala-kleurders onder jullie, de kleurplaat van de hele mandala-tekening:


Wil je deze workshop live in het Mandala Atelier in Beuningen (gld) volgen, dan kan dat!
Wij leggen onze agenda's naast elkaar en de workshop wordt op een voor jou gunstig tijdstip ingepland en daarna open gesteld voor andere inschrijvingen, of jij kunt de workshop als een privé-les aanvragen.
Ook op locatie kan deze workshop gegeven worden.
Mocht je niet in staat zijn naar Beuningen te komen, voor donateurs is begeleiding via de email mogelijk!
Vraag naar de mogelijkheden via dewittewaterlelie@gmail.com


Heel veel teken- en kleurplezier!

Zonnige mandala-groetjes, Angelique


2 opmerkingen:

 1. Lijkt me erg leuk om te doen, ga ik zeker een keer proberen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad Andrea, leuk om mee bezig te zijn met die randen, ik krijg alleen maar zin in nog meer randen... Het barst hier van de inspiratie en daar gaan jullie zeker nog het één en ander van terugzien. En mocht je er niet uit komen, je weet me te vinden...
   Heel veel teken- en kleurplezier!

   Verwijderen