zondag 13 juli 2014

Inspiratie Workshop #3: Keltische knoop



Een op zentangle geïnspireerde Keltische knoop


Al rondneuzende op het internet kom ik soms leuke inspiratie tegen, zoals onderstaande video op YouTube.
Aanrader: zet tijdens het tekenen Keltische en/of Middeleeuwse muziek aan op de achtergrond... om helemaal in de stemming te komen. Hou je niet van die heel traditionele Keltische muziek, denk dan ook eens aan de wat meer populaire muziek van Celtic Woman, Secret Garden, Enya of Clannad. Wierookje naar smaak erbij... heerlijk!

Een heel duidelijke instructievideo voor het tekenen van een Keltische knoop uit de hand kun je straks gaan bekijken.
1e en 2e stap in deze workshop: volg de aanwijzingen volgens de video voor het tekenen van een Keltische knoop.
Teken eerst een ruitpatroon uit de hand. Daarna de cirkels zoals in de video te zien is.
De cirkels die eerst getekend worden zijn in wezen de ruimtes die later overblijven, een soort afstandhoudertjes. Alsof je een stevig koord rond stokjes wikkelt, een koord dat niet plet in de bochten. De cirkeltjes zijn dan de doorsnedes van de stokjes. Als je de gedachte aan een koord in je hoofd houdt weet je dat je de lijnen parallel aan elkaar moet tekenen.
Volg de video op beide manieren, één keer afsluitend met ronde hoeken en één keer met rechte hoeken.
Let er goed op dat je de lijnen naast de cirkels goed op elkaar aan laat sluiten en dat de lijnen recht tegenover elkaar liggen waar de koorden onder elkaar door gaan. Zo wordt het een heus vlechtwerk, een heuse knoop.






3e stap: de variaties:
Maak je knoop ook eens groter door een groter rooster te tekenen om mee te beginnen.
Maak het rooster ook eens in een andere vorm dan een rechthoek. Ga spelen met vormen. Voorbeeldje:






Het is raadzaam te oefenen met dit principe tot je tevreden bent met het resultaat, voor je dit principe van tekenen van een Keltische knoop vrij toe gaat passen in een mandala bijvoorbeeld, zodat je het principe leert begrijpen en in de vingers krijgt. Dit voorkomt teleurstellingen. Oefening baart kunst!

De video waar het allemaal om draait:






Alternatieve methode waardoor je je lijnen meteen mooi recht tegenover elkaar te krijgt:







Natuurlijk levert zo'n video mij weer inspiratie op voor het tekenen van een mandala en het experimenteren met de vorm...

De eerste opzet op een A4 vel:
Om het voor jullie duidelijk te maken heb ik de betreffende lijnen wat duidelijker getekend en al maar vast met zwarte fijnschrijvers overgetekend, maar teken met een hb-potlood vooral zo dun mogelijk eerst de hele tekening, zodat je later eventuele lijnen die je weg wilt gummen ook weg gegumd krijgt. Hoe dikker je tekent hoe moeilijker dat is. Hoe dunner je tekent hoe makkelijker dat gaat.
(De scans zijn overigens van slechte kwaliteit dit keer, wat wiebelige en daardoor ook onderbroken lijnen, waarvoor excuses. Tijd voor een nieuw apparaat denk ik, maar de idee is duidelijk en daar gaat het om...)

Door het ruitpatroon met de hand op te zetten geef je je mandala in de basis al een zekere charme, zoals dat met liniaal of computer niet lukt. Het geeft je mandala een eigen karakter, een weerspiegeling van je eigen karakter, van wie jij werkelijk bent. Een mandala is tenslotte een spiegel van de ziel en de ervaringen die jij als mens opgedaan hebt in dit en vorige levens.






Als je nog niet precies weet hoe je knoop eruit gaat zien, teken dan op ieder kruispunt en op iedere hoek zo'n cirkeltje. Al tekenende zul je vanzelf gaan merken waar de koorden komen te lopen. 







En... vergeet niet de cirkeltjes in het midden van je ruitjes... had ik de eerste keer wel gedaan en dan komt het principe niet uit...







Wil je de knopen in de mandala symmetrisch maken, let dan op welke lijnen je in de figuur het eerst zet. 
Tip: teken deze eerste twee lijnen meteen in de andere kwarten van je mandala, zodat je zeker weet dat je dezelfde knoop gaat tekenen in symmetrie/spiegelbeeld. Beide assen, zowel de horizontale als de verticale as van je tekening zijn spiegelassen voor de knopen.
Op de tekening hieronder heb ik eerst in potlood getekend en daarna overgetrokken met een fijnschrijver om te laten zien wat ik bedoel.







Teken nu de andere lijnen, stukjes van een koord, die recht kunnen lopen, volgens de aanwijzingen in de video, zodat je zoiets krijgt...






Ga nu op onderzoek uit hoe de andere delen van het koord kunnen gaan lopen, die aan de buitenkant, zodat het over-onder-patroon gehandhaafd blijft en de lussen mooi lopen...





Uiteindelijk geef je je rand vorm en trek je de hele tekening over met een fijnschrijver, zodat je je eigen kleurplaat hebt. Wat je ook kunt doen is je tekening dunnetjes met een HB-potlood tekenen en uiteindelijk overtrekken met een 2H tot 4H tekenpotlood. Dit geeft lijnen die lastig uit te gummen zijn en dus zullen blijven staan, wat juist fijn is als je niet zulke duidelijke zwarte lijnen in je tekening wilt. Mochten de ...H potloodlijnen toch mee uitgegumd worden, druk dan bij het overtrekken iets harder op je potlood, nou mag het. Het uitgummen dus voorzichtig doen, met oog voor wat blijft staan en wat weggegumd wordt.


Een voorbeeld van uitwerking van een Keltische knoop in een mandala (kleurplaat):





Deze workshop wordt op verzoek ook 'live' gegeven
om de fijne kneepjes onder de knie te krijgen.
Wil je hier gebruik van maken meld je dan aan bij 
Dan wordt een afspraak gemaakt op een tijdstip dat het jou uitkomt!


Wat ga jij ervan maken?
Heel veel teken en kleurplezier!

Tot ziens, tot de volgende uitdaging!
Zonnige mandalagroeten, Angelique





Inzending, een prachtige mandala van Nelleke van Hemert - van Haarlem. 
Zij werd geïnspireerd door deze workshop en zie hier het resultaat...:






Hieronder zie je de volledige beschrijving van deze prachtige mandala in het 
Mandala tijdschrift van de Nederlandse Mandala Vereniging.



Wil je nog meer inspiratie in je brievenbus?
Word dan lid van de Nederlandse Mandala Vereniging 
en ontvang 3 keer per jaar het prachtige Mandala tijdschrift.



3 opmerkingen:

  1. Bonjour,
    C'est très intéressant, mais dommage que ce ne soit pas traduit en anglais ou en français

    BeantwoordenVerwijderen
  2. I hope you do understand English... In the right column of the site (on a personal computer any way) you find a button with 'translate'. You can select a language of your choice to translate.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dans la colonne de droite du site (de toute façon sur un PC), vous trouverez un bouton avec "traduire". Vous pouvez sélectionner la langue de votre choix pour la traduction.

    BeantwoordenVerwijderen